Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Hi tech Δημοτικό σχολείο

Έναν πρωτοπόρο τρόπο διδασκαλίας θα εφαρμόσουν σύντομα στο 8ο Δημοτικό σχολείο της Χίου. Θα εξοπλιστούν όλες οι τάξεις με διαδραστικούς πίνακες, ένα σύστημα διαδεδομένο στην Αγγλία, αλλά και στις Σκανδιναβικές χώρες...Πως λειτουργούν οι συγκεκριμένοι πίνακες:
Ένας διαδραστικός πίνακας είναι μία λευκή επιφάνεια αφής, στο μέγεθος ενός παραδοσιακού μαυροπίνακα ή ενός λευκού πίνακα με μαρκαδόρο. Ο διαδραστικός πίνακας συνδέεται μέσω ενός καλωδίου με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένα προβολικό (προτζέκτορα) με το οποίο προβάλλεται η εικόνα από τον υπολογιστή στον διαδραστικό πίνακα.

Ο διαδραστικός πίνακας είναι μία επιφάνεια αφής, που σημαίνει ότι μπορεί κανείς να αλληλεπιδράσει με τα αντικείμενα που προβάλλονται στην επιφάνειά του, απλώς αγγίζοντάς τα. Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει το δάχτυλό του σαν ποντίκι υπολογιστή ή μπορεί να γράψει επάνω στον πίνακα με έναν από τους ειδικούς μαρκαδόρους, που δεν λερώνουν και δεν αδειάζουν από μελάνι, καθώς το ίχνος που αφήνουν είναι, απλώς, μία ψηφιακή εικόνα. Επίσης, ο χρήστης μπορεί να μετακινήσει και να περιστρέψει αντικείμενα με το χέρι του, να γράψει πάνω σε ειδικά προβαλλόμενο πληκτρολόγιο και γενικά να κάνει με πολύ άμεσο και απλό τρόπο ό,τι μπορεί να κάνει με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Με τους διαδραστικούς πίνακες ο εκπαιδευτικός:
-γράφει με τους μαρκαδόρους όπως σε ένα παραδοσιακό πίνακα
-αποθηκεύει στη μνήμη του υπολογιστή το μάθημά του σε μορφή βίντεο ή διαδοχικών εικόνων -πραγματοποιεί παρουσιάσεις, προβάλει ταινίες, κλπ.
-με τη βοήθεια των μαρκαδόρων γράφει ή επισημαίνει ό,τι χρειάζεται πάνω στο προβαλλόμενο υλικό, χωρίς να το αλλοιώνει.
-κατασκευάζει πλάνα μαθήματος σε μορφή εντυπωσιακών παρουσιάσεων, χάρη σε κατάλληλο λογισμικό που παρέχεται μαζί με τον πίνακα (Notebook)
-μετακινεί, περιστρέφει και αλλάζει μέγεθος σε αντικείμενα χρησιμοποιώντας μόνο το δάχτυλό του
-μπορεί να χρησιμοποιήσει διαδραστικά παιχνίδια, ασκήσεις κλπ. "

Το κόστος κάθε πίνακα φτάνει περίπου στα 1.000 ευρώ και μαζί με ένα laptop και έναν projector φτάνει συνολικά στα 3.000 ευρώ περίπου.
Τα τρία σχολεία του Αιτωλικού θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με το σύστημα αυτό (τουλάχιστον οι τρεις μεγάλες τάξεις) με ένα κόστος κοντά στα 27.000 ευρώ, ποσό μεγάλο μεν για τα σχολεία, όχι όμως και για τον Δήμο. Οι ετήσια οικονομική ενίσχυση του κράτους για τα σχολεία του Δήμου, μαζί με τα ποσά για επισκευές είναι περίπου 100.000 ευρώ. Με μια σχετική οικονομία στις δαπάνες και με μία καλή ενίσχυση από την πλευρά του Δήμου, θα μπορούσε αυτό το πρωτοποριακό σύστημα, να λειτουργήσει και στα σχολεία του Αιτωλικού και να κάνει ευχάριστη την διδασκαλία για τους δασκάλους και ενδιαφέρουσα για τους μαθητές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: