Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Προφητικός ο Κώστας Σταράμος;

Στην συνέντευξη που έδωσε ο Κ Σταράμος την 26-1-2009 έλεγε: «Η καλύτερη λύση θα ήταν η απομάκρυνση του βιολογικού. Αυτό είναι ένα έργο για το οποίο θα έπρεπε να υπάρχει μελέτη...ώστε ο δήμος να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, όμως δεν έχει γίνει τίποτα και όταν θα ανοίξει το πρόγραμμα θα έχουμε χάσει το τρένο» Διαβάζουμε λοιπόν στο http://www.e-tipos.com/ την 4-2-2009:

Συνολικό ποσό 1,5 δισ. Ευρώ διαθέτει το ΥΠΕΧΩΔΕ σε 350 δήμους και κοινότητες της χώρας με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων, για να κατασκευάσουν έργα βιολογικών καθαρισμών και δικτύων αποχέτευσης. Για αυτό το σκοπό, με απόφαση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που υπέγραψε, ο υπουργός κ. Γ. Σουφλιάς καλεί τις δημοτικές αρχές των συγκεκριμένων περιοχών να υποβάλουν προτάσεις για να χρηματοδοτήσουν στην περιοχή τους αναγκαία έργα ύψους έως 300 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό της χρηματοδότησης προέρχεται από το πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Ο κ. Σουφλιάς επισήμανε σε δήλωσή του
ότι προωθείται λύση σε ένα από τα σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας και περιέγραψε τρεις βασικούς στόχους που θα εξυπηρετήσει η εφαρμογή του προγράμματος οι οποίοι είναι:
1) Συνολική κάλυψη των αναγκών των οικισμών σε βιολογικούς καθαρισμούς με τη δημιουργία όπου απαιτείται και της απαραίτητης υποδομής αποχετευτικών δικτύων.
2) Βελτίωση της ποιότητας των επιφανειακών και υπογείων υδάτων της χώρας, καθώς και των ακτών κολύμβησης και των ποταμών και λιμνών που κινδυνεύουν από ευτροφικά φαινόμενα.
3) Επαναχρησιμοποίηση των υδάτων, που προκύπτουν μετά την επεξεργασία των λυμάτων, κυρίως για αγροτική χρήση, με προτεραιότητα στις ελλειμματικές περιοχές.
Οι προϋποθέσεις Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και τα απαραίτητα έργα προστασίας της υδρολογικής λεκάνης του ποταμού Μόρνου, που υδροδοτεί την πρωτεύουσα, καθώς και της λίμνης Κορώνειας στο Νομό Θεσσαλονίκης.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει άμεσα και η έκδοση νέας πρόσκλησης ενδιαφέροντος, ώστε να καλυφθεί το σύνολο του διατιθέμενου ποσού.
Ανακοινώθηκαν αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι προτάσεις των έργων για να κριθούν τα έργα τους επιλέξιμα και να τύχουν χρηματοδότησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: