Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Χειμερινή Αγι’ Αγάθη

Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Αιτωλικού και το Συμβούλιο Νέων, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Χειμερινή Αγι’ Αγάθη», την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 7.00 μ.μ. στο Πνευματικό κέντρο Αιτωλικού «Ευανθία Καρβέλη» Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Η Αγία Αγάθη ήταν... από το Παλέρμο της Σικελίας και έζησε στα χρόνια του βασιλιά Δεκίου. Έλαμπε με την ομορφιά της και την χριστιανική ψυχή της.
Η οικογένειά της είχε μεγάλη περιουσία. Σε ηλικία 15 χρονών μένει ορφανή.
Αφού έμεινε μακριά από κολακείες και επιτήδειους ανθρώπους, οργάνωσε μεγάλη
φιλανθρωπική κίνηση και με το επιτελείο της περιέθαλπε τους δυστυχισμένους του τόπου της. Κάποιος έπαρχος, ο Κυντιανός, θέλοντας να απολαύσει τα κάλλη της, προσπάθησε να την πείσει να γίνει γυναίκα του. Αυτό φέρεται να ήταν και η αιτία του βασανιστικού θανάτου. Λέγεται ότι πριν πεθάνει της έκοψαν τα στήθη . Τέλος παρεδόθη στην φωτιά και πήρε έτσι το στεφάνι του μαρτυρίου. Πολλοί συνέδεσαν το όνομά της με την τρομερή έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας. Ήταν τότε 5 Φεβρουαρίου του 251 μ.Χ.
Όλη η Σικελία και η Μάλτα την έχει προστάτιδά της. Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστοι ναοί αφιερωμένοι στο όνομά της .Ένας από αυτούς βρίσκεται στο Αιτωλικό κοντά στη Σταμνά
Η Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη της, την 5η Φεβρουαρίου.

Πηγή http://www.enoriaka.gr/ και το βιβλίο "Το Πανηγύρι της Αγιαγάθης" της Μ. Βελτσίστα
Περισσότερα εδώ κι εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: