Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Εγκαινιάσθηκε η νέα έκθεση της "Διεξόδου"

"ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: Πόλη-νησί της κομψότητας 1870 - 1940"
"Το όγδοο νησί μέσα στα Επτάνησα" απεκάλεσε το Μεσολόγγι η Ακακία Κορδόση.
Ένα ρομαντικό ταξίδι στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου και στις πρώτες του 20ου αιώνα αποτελεί η έκθεση "Μεσολόγγι: Πόλη-νησί της κομψότητας"...που εγκαινιάσθηκε προ ημερών στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης "ΔΙΕΞΟΔΟΣ" στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

Κεντρικός άξονας της πρωτότυπης αυτής έκθεσης η κοινή ενδυματολογική ταυτότητα των Μεσολογγιτών που όλοι τους, ανεξαρτήτως "κοινωνικών στρωμάτων", ντύνονταν με τρόπο αστικό και με μεγάλη κομψότητα.

Στην έκθεση, που καλύπτει την περίοδο 1870-1940, ξετυλίγεται μια ολόκληρη εποχή μέσω ενός μεγάλου αριθμού ενδυμάτων και αξεσουάρ εποχής και μιας σειράς φωτογραφιών σε κορνίζες εποχής.

Γοητευτικές γυναίκες αστών που θα έθελγαν σήμερα τους κινηματογραφιστές αλλά και πρόσωπα της καθημερινότητας, απεικονίζονται με λεπτομέρειες υψηλής αισθητικής κομψότητας.

Ο γαιοκτήμονας και ο ψαράς, ο ταχυδρόμος και ο γιατρός παρουσιάζονται σε μια αγαστή ισορροπία μεταξύ τους. Μια ιδιαίτερη ισορροπία που επικρατεί στο Μεσολόγγι της εποχής της Μπέλ Επόκ, των Βαλκανικών Πολέμων και του Μεσοπολέμου, στην πόλη που βρεχόταν απο τις τρείς πλευρές με θάλασσα και που αποτελούσε, σύμφωνα με όσα ανέφερε η συγγραφέας Ακακία Κορδόση προλογίζοντας την έκθεση, "το όγδοο νησί μέσα στα Επτάνησα".

"Θεωρώ το Μεσολόγγι μια πόλη-νησί, το όγδοο νησί στα Επτάνησα", ανέφερε, "γιατί ήταν αποκομμένο, λόγω της θέσης του, απο τη στεριά και δέχτηκε, λόγω του εμπορίου του, την ίδια επίδραση του δυτικού πολιτισμού με τα νησιά του Ιονίου.

Η δυτική αυτή επιρροή είναι έκδηλη παντού: στην παιδεία, στη γλώσσα και κυρίως στο ντύσιμο. Στο Μεσολόγγι, που υπήρξε πάντοτε πόλη, φορέθηκαν πάντα ρούχα αστικά και , από τον 19ο αιώνα και μετά, ρούχα ευρωπαϊκά. Και αυτό που είναι περίεργο και μοναδικό είναι πως δεν φορέθηκαν μόνο-όπως σε άλλα μέρη της Ελλάδας- από τις εύπορες τάξεις αλλά από όλο το κοινωνικό φάσμα της πόλης".

Ανεβαίνοντας ο επισκέπτης τα σκαλιά της "Διεξόδου" για να οδηγηθεί στους χώρους της Πινακοθήκης της όπου παρουσιάζεται η έκθεση ,πληροφορείται οτι πλέον της κ. Ακακίας Κορδόση που είχε την ιδέα και την επιμέλεια της έκθεσης, οργανωτική συνδρομή προσέφεραν οι κυρίες Βάσω Μπίσσα-Σταφυλάκη, Μαρία Φιλίππου και η Ιστορικός Τέχνης της "Διεξόδου" Αλτάνη Δακαλάκη ενώ τις εξαιρετικές μουσικές επιλογές έκανε ο μαέστρος Χρήστος Βλαχογιάννης.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και θα λειτουργεί καθημερινά (πλήν Δευτέρας και Τρίτης) πρωί 10.30-1.00 και απόγευμα 6.00-8.30 με ελεύθερη είσοδο.

http://www.diexodos.com.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: