Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ


Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η χαρά των παιδιών για αυτές γίνεται ατυχώς αφορμή για βίαιη αλλοτρίωση του παιδικού τους κόσμου. Η  αγάπη των γονιών για τα παιδιά τους και η διάθεση να τους προσφέρουν ένα δώρο,  γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Έτσι οι γιορτές έχουν μετατραπεί σε πανηγύρι  ......καταναλωτισμού και  διαρκούς προβολής αρνητικών  καταναλωτικών  προτύπων. Η τηλεοπτική διαφήμιση χωρίς περιορισμούς σφυροκοπάει αδιάκοπα τα παιδικά βλέμματα και τις ψυχές τους, για να γεμίσουν τα παιδικά δωμάτια με πλαστικά κουτιά και αντικείμενα που σε λίγο θα τα βρούμε πάλι στο σκουπιδοτενεκέ και στις χωματερές.

Η τηλεοπτική διαφήμιση στοχεύει ειδικά στα παιδιά, γιατί είναι  καταναλωτές « 3 σε 1» :

·         Διαθέτουν χαρτζιλίκι, άρα καταναλώνουν.
·         Επηρεάζουν τις αποφάσεις της οικογένειας για τις αγορές.
·         Είναι οι μελλοντικοί καταναλωτές.

 Η Θεματική Ομάδα Παιδείας των Οικολόγων Πράσινων βρίσκει προσβλητική και βίαιη την ένταξη των παιδιών στην καταναλωτική κοινωνία μέσω της παραπλάνησης. Καταδικάζει ως ισοδύναμη της παιδικής εργασίας την εμφάνιση παιδιών σε διαφημίσεις. Η παραπλάνηση και η ψευδαίσθηση δεν μπορεί να επιτρέπεται να κυριαρχούν στο χώρο της τηλεόρασης, που εισβάλλει στα σπίτια μας χωρίς να υπόκειται σε σχεδόν κανέναν έλεγχο.
Με βάση τα παραπάνω ζητάμε διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς και ιδιαίτερα το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τη Γ.Γ. Προστασίας του Καταναλωτή με στόχους:
Την αλλαγή του υπάρχοντος νομικού καθεστώτος, που έτσι κι αλλιώς παραβιάζεται συστηματικά, ώστε να απαγορευτούν οι διαφημίσεις που απευθύνονται σε παιδιά. Διαφημίσεις για είδη που απευθύνονται σε παιδιά να επιτρέπονται ΜΟΝΟ μετά τα μεσάνυχτα και έως τις 6 το πρωί.  
Την απαγόρευση συμμετοχής παιδιών έως 16 ετών σε διαφημίσεις κάθε είδους
·         Την υποστήριξη, μέσω της εκπαίδευσης, των προτύπων που αναπτύσσουν την επικοινωνία και την οικολογική συνείδηση των παιδιών
Η προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών είναι ευθύνη όλων μας!

Η Θεματική Ομάδα Παιδείας των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια: