Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ – ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»

ΕΘΝΙΚΟ  ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ  ΠΛΑΙΣΙΟ  ΑΝΑΦΟΡΑΣ  2007-2013  (ΕΣΠΑ  2007-2013)
Ε.Π. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ Κ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 2007-201 (ΕΠΑΝ ΙΙ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ – ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ».......


ΠΕΡΙΛΗΨΗ  ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ  ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ



Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας καλεί τις επιχειρήσεις – μέλη του να συµµετάσχουν στο πρόγραµµα:
«ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ  –  ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ  ΤΩΝ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»
Το     Πρόγραµµα     «Εξωστρέφεια     –     Ανταγωνιστικότητα     των     Επιχειρήσεων»     εντάσσεται     στο     Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηµατικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ) του ΕΣΠΑ 2007-2013 και αποσκοπεί στη δηµιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηµατικότητας, σαν βασική επιλογή για την αναβάθµιση της παραγωγικής βάσης της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέµενης αξίας.
Το πρόγραµµα χρηµατοδοτείται µε το συνολικό ποσό των 30.000.000,00€ (Δηµόσια Δαπάνη), το οποίο κατανέµεται κατά 60% δηλ. 18.000.000,0 € για τα επιχειρηµατικά σχέδια µεµονωµένα ή συνεργατικά που υποβάλλονται από υφισταµένες και νέες πολύ µικρές και µικρές επιχειρήσεις, κατά 30% δηλ. 9.000.000,00€ για τα επιχειρηµατικά µεµονωµένα ή συνεργατικά σχέδια που υποβάλλονται από υφισταµένες και νέες µεσαίες επιχειρήσεις και 10% δηλ. 3.000.000,00€ για τα συνεργατικά επιχειρηµατικά σχέδια που υποβάλλονται από µεγάλες επιχειρήσεις, υπό την αποκλειστική προϋπόθεση συνεργασίας µε τουλάχιστον δύο (2) πολύ µικρές, µικρές ή µεσαίες επιλέξιµες επιχειρήσεις, καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις του Οδηγού του Προγράµµατος.
Η χρηµατοδότηση γίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) µε 20 εκ. Ευρώ, το Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» µε 10 εκ. Ευρώ και από το Ελληνικό Δηµόσιο.
Στο  πρόγραµµα  µπορούν  να  υποβάλλουν  µια  πρόταση  είτε  µεµονωµένα,  είτε  ως  εταίρος  σε  οµαδικό  σχήµα:
Α) Μεµονωµένες Υφιστάµενες και Νέες* Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο σε επιλέξιµους ΚΑΔ στους τοµείς της Μεταποίησης, των Κατασκευών και των Υπηρεσιών και έχουν ιδρυθεί και αρχίσει την επιλέξιµη δραστηριότητα τους πριν την 01-01-2010.
Β) Υφιστάµενες και Νέες* Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο στον τοµέα του Εµπορίου, έχουν ιδρυθεί και αρχίσει την επιλέξιµη δραστηριότητα τους πριν την 01-01-2010, και υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν προς αξιολόγηση και ένταξη εκτός από διακριτό επενδυτικό σχέδιο και σύµφωνο συνεργασίας κοινών ενεργειών αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράµµατος µε τουλάχιστον µία πολύ µικρή, µικρή ή µεσαία επιλέξιµη επιχείρηση της περίπτωσης (Α).
Γ) Υφιστάµενες Μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο σε επιλέξιµους ΚΑΔ στους τοµείς της Μεταποίησης, των Κατασκευών και των Υπηρεσιών, έχουν ιδρυθεί και αρχίσει την επιλέξιµη δραστηριότητα τους πριν την 01-01-2008 και υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν προς αξιολόγηση και ένταξη εκτός από διακριτό επενδυτικό σχέδιο και σύµφωνο συνεργασίας κοινών ενεργειών αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράµµατος µε τουλάχιστον δύο (2) πολύ µικρές, µικρές ή µεσαίες επιλέξιµες επιχειρήσεις της περίπτωσης (Α).
Δ) Οµάδες (τουλάχιστον τριών) Υφιστάµενων ή/και Νέων* Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες πληρούν τις συνθήκες επιλεξιµότητας της περίπτωσης (Α) ανωτέρω και υποβάλλουν προς αξιολόγηση και ένταξη εκτός από διακριτό επενδυτικό σχέδιο και σύµφωνο συνεργασίας κοινών ενεργειών αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράµµατος.
Για  τις περιπτώσεις (Β),  (Γ)  και  (Δ)  ανωτέρω  ισχύουν  τα  ακόλουθα:
     Το σύµφωνο συνεργασίας δεν αποτελεί το αντικείµενο του Επενδυτικού Σχεδίου. Κάθε εταιρία συµµετέχει µε το διακριτό δικό της επενδυτικό σχέδιο, το οποίο όµως συνδέεται άµεσα µε τους στόχους και το περιεχόµενο της συνεργασίας και περιλαµβάνει κοινές ενέργειες (αλλά διακριτές ανά επιχείρηση δαπάνες) που περιέχονται στο σύµφωνο συνεργασίας.
     Το σύµφωνο συνεργασίας αποτελεί πλαίσιο κοινών ενεργειών µε βάση την προγραµµατική συµφωνία µεταξύ των µελών που το απαρτίζουν για την µείωση του κόστους, για την επίτευξη οικονοµιών κλίµακας για την αποτελεσµατικότερη προβολή και προώθηση προϊόντων κτλ. .
     Με την επίσηµη προκήρυξη του προγράµµατος θα ορίζονται λεπτοµερώς τα µέρη και οι προϋποθέσεις του σύµφωνου συνεργασίας.
Στο  πλαίσιο  της  Προγράµµατος ενισχύονται  έργα  προϋπολογισµού  ύψους  επένδυσης από  €30.000,00  έως  €250.000,00  ευρώ.
Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριµένων έργων ορίζεται σε 18 µήνες από την ηµεροµηνία της απόφασης ένταξης της επιχείρησης, µε δυνατότητα εξάµηνης (6) παράτασης.
Οι προϋποθέσεις συµµετοχής, τα απαιτούµενα δικαιολογητικά, ο τρόπος υποβολής των προτάσεων, η διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης των προτάσεων, η ένταξή τους για χρηµατοδότηση, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων στην περίπτωση έγκρισης της αίτησης ενίσχυσης και οι λοιποί όροι του Προγράµµατος περιγράφονται αναλυτικά στον Οδηγό Προγράµµατος.
Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά µέσω των δικτυακών τόπων του Ενδιάµεσου Φορέα Διαχείρισης του ΕΠΑΝ ΙΙ (ΕΦΕΠΑΕ) και του ΥΠΟΙΑΝ - www.ypoian.gr, www.ggb.gr, www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr, www.ependyseis.gr/mis και www.efepae.gr. µε το «Έντυπο Υποβολής», το οποίο παράγεται κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής από το Πληροφοριακό Σύστηµα Κρατικών Ενισχύσεων που παρέχει το ΥΠΟΙΑΝ.
Οι προτάσεις που δεν έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά δεν θα αξιολογούνται ενώ κατά την παραλαβή των φακέλων των προτάσεων θα ελέγχεται η τήρηση της υποχρέωσης της ηλεκτρονικής υποβολής. Οι Προτάσεις (Φάκελοι Υποψηφιότητας) πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν και σε έντυπη µορφή (ένα αντίγραφο), το αργότερο σε επτά (7) ηµέρες (ηµερολογιακές) µετά την καταληκτική ηµεροµηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων, στη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου - Ηπείρου & Ιονίων Νήσων και συγκεκριμένα για την Αιτωλοακαρνανία στο αρμόδιο γραφείο που στεγάζεται στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας επί της οδού Παπαστράτου 53 & Σμύρνης 1 στο Αγρίνιο.
Το Έντυπο Υποβολής όπως και όλα τα έντυπα της πρόσκλησης, οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να τα βρίσκουν στους παρακάτω δικτυακούς τόπους του ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν. (www.ypoian.gr), (www.ypan.gr), της ΕΥΔ ΕΠΑΕ (www.antagonistikotita.gr), του ΕΦΕΠΑΕ www.efepae.gr, του ΕΣΠΑ (www.espa.gr, www.ependyseis.gr/mis) και της Γενικής Γραµµατείας Βιοµηχανίας (www.ggb.gr).

Για περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήστε µε το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στο τηλέφωνο 26410 74500.





                                                                 ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: