Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Ορκίστηκε η νεα δημοτική αρχή του διευρυμένου Δήμου Μεσολογγίου

Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Κοσμά πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Μεσολόγγι στην αίθουσα του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου, η τελετή ορκωμοσίας του νέου δημάρχου Παναγιώτη Κατσούλη, των δημοτικών και τοπικών συμβούλων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του διευρυμένου δήμου Μεσολογγίου.......
Παρόντες στην τελετή ήταν ο βουλευτής, Αν. Μακρυπίδης, ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Θ. Σώκος, οι δήμαρχοι Αγρινίου, Αιτωλικού και Οινιάδων Π. Μοσχολιός, Ν. Γαλάνης και Αν. Αλετράς, ο αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Β. Αντωνόπουλος, ο διοικητής του 2.39ΣΕ Σχης (ΠΖ) Π. Παγουράς, ο αστυνομικός διευθυντής, Γ. Σιάμος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Π. Τσιχριτζής, ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου, Κ. Ρεπάσος, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.
Στην ομιλία του, ο νέος δήμαρχος του διευρυμένου Δήμου Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης είπε τα εξής:

«Οφείλω να σας εκφράσω κατ΄ αρχάς τις ευχαριστίες μου γιατί τιμάτε ιδιαίτερα σήμερα με την παρουσία σας την ορκωμοσία του Δ.Σ. του νέου Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου. Αφετέρου και με αφορμή τη σημερινή τελετή θα προσπαθήσω εν συντομία να σας εκφράσω ορισμένες προγραμματικές μου σκέψεις που αφορούν τον νέο δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου.
Οι σκέψεις αυτές εκκινούν από τη βασική μου αντίληψη περί ευθύνης. Είναι ιδιαίτερα βαρύ το φορτίο των ευθυνών που οφείλουμε να σηκώσουμε στους ωμούς μας, τόσο εγώ ως Δήμαρχος , όσο και το σύνολο της νέας δημοτικής αρχής που σήμερα ορκίστηκε.Και είναι ιδιαίτερα βαρύ το φορτίο αυτό για τρεις κυρίως λόγους :
1ον) Γιατί καλούμαστε να κερδίσουμε ένα μεγάλο στοίχημα.Το στοίχημα της εξυπηρέτησης του πολίτη και της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος στο νέο δήμο των 680.000 στρεμμάτων και των 36.000 ανθρώπων υπό την σκέπη μιας σημαντικής διοικητικής μεταρρύθμισης που μεταβιβάζει πολλές αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους και της Νομαρχίας στο Δήμο, αλλά διαπνέεται σε αυτά τα πρώτα της βήματα από αρκετές ασάφειες, παραλείψεις έως και αστοχίες.
Σε αυτό το νέο δήμο των 4 Δημοτικών κοινοτήτων, και των 15 τοπικών διαμερισμάτων, καλούμαστε να αποδείξουμε ότι ο Καλλικράτης και η συνένωση των τριών Δήμων ,έγινε για το συμφέρον των πολλών και με σκοπό να βελτιώσει τις ανεπάρκειες που παρουσίασε το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο , εκείνο του Καποδίστρια.
2ον) Ο δεύτερος λόγος που καθιστά ιδιαίτερα βαρύ το φορτίο ευθύνης που προανέφερα , έχει να κάνει με την συγκυρία. Αναλαμβάνουμε την τύχη του νέου Δήμου σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, κοινωνικής απαισιοδοξίας και ηθικής κατάπτωσης. Η συγκυρία δεν είναι ευνοικη και ίσως για αυτό το στοίχημα που προανέφερα γίνεται περισσότερο ελκυστικό και προκλητίκο θα έλεγα. Καλούμαστε να μετατρέψουμε τίς τεράστιες δυσκολίες σε ελπίδα και προοπτική και για να το καταφέρουμε αυτό χρειάζεται ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ , ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΕΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ .  ΕΙΜΑΣΤΕ -ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ- ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΟΧΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ (ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥ) ΟΥΤΕ ΑΠΛΟΙ ΔΙΕΚΠΑΙΡΕΩΤΕΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ , σε ενα δήμο (που οφείλω να το πω δυστυχώς) αποτελεί οικονομικά , θεσμικά, διοικητικά , μια χειροπιαστή μικρογραφία του ελληνικού προβλήματος και της περιπέτειας που όλοι μας τώρα βιώνουμε.
3ον) Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με την ιστορία. Με το ιδιαίτερο αξιακό φορτίο που κουβαλά ο τόπος τούτος λόγω της ιστορικής του εξέλιξης. Η πόλη των ελευθέρων πολιορκημένων, το ανατολικό και οι Οινιάδες, έχουν σημαδέψει με την ιστορική τους παρουσία την αρχαία αλλά και την νεώτερη Ιστορία της χώρας μας και της οικουμένης θα έλεγα. Ζούμε επομένως σε ένα τόπο με σημαντικές ιστορικές καταβολές και καλούμαστε να αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι συνεχιστές μιας σπουδαίας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς.
Όμως ευθύνη και ελευθερία είναι δύο έννοιες που η μία δεν μπορεί να υπάρξει δίχως την άλλη. Η ευθύνη χωρίς ελευθέρια μετατρέπεται σε σκλαβιά και η ελευθερία χωρίς ευθύνη σε ασυδοσία.
¨Άρα στον τόπο που κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι και δημότης μας , καλούμαστε με την μέγιστη υπευθυνότητα να συλλογιστούμε , να πράξουμε και να διοικήσουμε το δήμο μέσα σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας που δεν θα μετατρέπεται σε αδράνεια, σε ανομία , σε εφησυχασμό και σε οκνηρία.
Απαιτείται να αγαπήσουμε αυτο τον  τόπο με ενα διαφορετικό τρόπο, με ένα ιδιαίτερο πνεύμα. Ν΄ αφήσουμε στην άκρη τις μεγάλες κουβέντες ,τα λεκτικά πυροτεχνήματα ,τους εντυπωσιασμούς χωρίς περιεχόμενο, να λειτουργήσουμε επαγγελματικά ,με εξωστρέφεια ,χωρίς ΄΄πατριωτικές φαντασιώσεις ΄΄ και δίχως να χαϊδεύουμε τα αυτιά όλων. Εμείς μ΄ αυτό το πνεύμα πατριωτικής ευσυνειδησίας θα πορευτούμε και σε αυτήν ακριβώς την πορεία θα αναζητήσουμε συγκλίσεις και συνεργασίες. 
Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι στους δημοτικούς συμβούλους να είναι σιδεροκέφαλοι και σε εσάς και τις οικογένειες σας υγεία και να έχουμε μια δημιουργική χρόνια. Σας ευχαριστώ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: