Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Αδειοδότηση σε επιχειρήσεις προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας

Από τη Δ/νση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας ανακοινώνεται ότι ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων παραγωγής προϊόντων υδατοκαλλιέργειας...
προκειμένου αυτές να αδειοδοτηθούν από την Κτηνιατρική Υπηρεσία κατά τα οριζόμενα στο Π.Δ 28/2009.

Το ανωτέρω Προεδρικό διάταγμα αποτελεί συμμόρφωση προς τις Οδηγίες 2006/88/ΕΚ του Συμβουλίου και 2008/53/ΕΚ της Επιτροπής της Ε.Ε και προβλέπει την έκδοση ειδικής κτηνιατρικής άδειας λειτουργίας για όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής ζώων υδατοκαλλιέργειας. Σκοπός του Π.Δ. είναι να καθοριστούν οι υγειονομικές απαιτήσεις που εφαρμόζονται για την κυκλοφορία στην αγορά, την εισαγωγή και τη διαμετακόμιση ζώων υδατοκαλλιέργειας και των προϊόντων τους, τα ελάχιστα προληπτικά μέτρα που αποσκοπούν στην αύξηση της συνειδητοποίησης και ετοιμότητας των κτηνιατρικών αρχών, των επιχειρηματικών φορέων που εμπλέκονται στη παραγωγή ζώων υδατοκαλλιέργειας και άλλων που σχετίζονται με τον εν λόγω κλάδο, όσον αφορά ασθένειες σε ζώα υδατοκαλλιέργειας και να προσδιοριστούν τα ελάχιστα μέτρα ελέγχου που εφαρμόζονται στην περίπτωση υπόνοιας ή εστίας ορισμένων ασθενειών.

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων παραγωγής προϊόντων υδατοκαλλιέργειας πρέπει να υποβάλουν άμεσα στη Δ/νση Κτηνιατρικής Αιτωλ/νίας, προκειμένου να εξεταστεί από την αρμόδια τριμελή επιτροπή , στην οποία θα συμμετέχει και εξειδικευμένος κτηνίατρος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αίτηση που θα περιλαμβάνει τα στοιχεία της εκμετάλλευσης και θα συνοδεύεται από φάκελο με τεχνική περιγραφή της λειτουργίας αυτής σε σχέση με τα απαιτούμενα του Π.Δ 28/2009.

Συνοπτικά, θα πρέπει να κατατεθεί:
Αίτηση, η οποία θα περιλαμβάνει τα στοιχεία της επιχείρησης, το είδος των εκτρεφόμενων ιχθύων, το είδος της εκμετάλλευσης, τα παραγωγικά στοιχεία και τα προϊόντα αυτής.
Τεχνική περιγραφή του συστήματος ορθής υγιεινής πρακτικής.
Τεχνική περιγραφή του συστήματος εποπτείας της υγείας των ζώων.
Τεχνική περιγραφή του συστήματος ιχνηλασιμότητας.
Προαιρετικά, συστήνεται να υποβληθούν πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία (τοπογραφικό σχέδιο, χάρτης της περιοχής, σχέδιο των εγκαταστάσεων , πληροφορίες για τα συστήματα διατροφής, κλπ) τα οποία κρίνονται χρήσιμα από τον υπεύθυνο της επιχείρησης για τη διευκόλυνση του έργου των τριμελών επιτροπών.

Η φόρμα της αίτησης, όπως επίσης και τα έγγραφα στοιχεία που απαιτείται να την συνοδεύουν, περιγράφονται αναλυτικά στο εγχειρίδιο διαδικασιών χορήγησης κτηνιατρικής άδειας που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην διεύθυνση http://www.minagric.gr/greek/2.3.path_ydat.html.

Για την προμήθεια του εγχειριδίου, όπως και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να απευθύνονται στη Δ/νση Κτηνιατρικής Αιτωλ/νίας, στο Μεσολόγγι.
Τονίζεται ότι στην Υπηρεσία θα πρέπει να κατατεθούν μόνο αιτήσεις μονάδων που ανήκουν διοικητικά στα όρια του Νομού Αιτωλ/νίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: