Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Απαγόρευση καπνίσματος με παράπλευρες απώλειες

Η Υπουργική απόφαση εφαρμογής του άρθρου 3 του Ν. 3730/2008 για την προστασία ανηλίκων από τον καπνό και το αλκοόλ, αναφέρει στην παράγραφο 2 περίπτωση ε. τα εξής: ...

«Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η είσοδος, παραμονή και η οποιασδήποτε μορφής απασχόληση ανηλίκων στους χώρους καπνιζόντων. Επίσης απαγορεύετε η είσοδος και παραμονή των ανηλίκων στους ως άνω χώρους ακόμα και στις περιπτώσεις ιδιωτικών εκδηλώσεων, ανεξάρτητα εάν συνοδεύονται από ενήλικες»

Να τονίσουμε εδώ ότι ο συγκεκριμένος Νόμος αφορά την προστασία των ανηλίκων από τον καπνό και το αλκοόλ.
Τι σημαίνει όμως στην πράξη η παραπάνω παράγραφος;
Σημαίνει ότι όποιο κατάστημα επιλέξει να δέχεται καπνίζοντες, ΔΕΝ μπορεί να δέχεται άτομα κάτω των 18 ετών, ακόμα και αν συνοδεύονται από τους γονείς τους.
Δηλαδή εστιατόριο για καπνίζοντες δεν πρέπει να επιτρέπει την είσοδο σε οικογένειες με ανήλικα παιδιά.
Οι καφετέριες επίσης που έχουν πελάτες κάτω των 18 ετών και έχουν επιλέξει να είναι για καπνίζοντες, πρέπει να απαγορεύουν την είσοδο στους ανήλικους.
Επίσης δεν θα μπορούν τα καταστήματα καπνιζόντων, να οργανώσουν κανενός είδους εκδήλωση (σχολικά πάρτυ, γενέθλια, γάμους, βαφτίσεις κλπ) εφόσον στις εκδηλώσεις αυτές μετέχουν ανήλικα άτομα.

Πρέπει λοιπόν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, να επιλέξουν με προσοχή αν το κατάστημά τους θα χαρακτηριστεί καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων, γιατί κινδυνεύουν είτε να χάσουν πελατεία, είτε με τους επιβληθούν πρόστιμα από τους ελέγχους ή τις καταγγελίες.

Και το σίγουρο είναι ότι ο Νόμος αυτός θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, γιατί όσο και να φωνάζουν οι καπνιστές με τα όποια δίκια τους, άλλο τόσο φωνάζουν οι ένθερμοι αντικαπνιστές με τα δικά τους δίκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: