Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος

"Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου 2009, η Ευρωπαϊκή Αναπνευστική Εταιρεία (ERS) σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πρόληψης του Καπνίσματος (ENSP) κάλεσαν σήμερα τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να λάβουν...επείγοντα μέτρα για την υιοθέτηση προειδοποιητικών φωτογραφιών σε συσκευασίες προϊόντων καπνού.

Σχολιάζοντας τη σημασία της εμφάνισης τέτοιων φωτογραφιών στα πακέτα τσιγάρων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πρόληψης του Καπνίσματος, και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Καπνίσματος της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας. Καθ. Luke Clancy, δήλωσε:

«Μέχρι σήμερα μόνο 3 κράτη-μέλη έχουν υιοθετήσει προειδοποιητικές φωτογραφίες στις συσκευασίες: το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρουμανία.
Αν και πρόκειται για θετική εξέλιξη, υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης για να φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο.
Καλώ όλους τους υπεύθυνους στα υπόλοιπα 24 κράτη μέλη να εισαγάγουν το συντομότερο δυνατόν τις προειδοποιητικές φωτογραφίες για τις επιπτώσεις στην υγεία.
Όπως έχει αποδειχθεί, οι προειδοποιήσεις που περιλαμβάνουν τη χρήση φωτογραφιών, παροτρύνουν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα και μειώνουν την ελκυστικότητα του καπνίσματος για αυτούς που δεν έχουν ήδη εθιστεί σε αυτό.»

«Η νικοτίνη είναι μία άκρως εθιστική ουσία.
Η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τους πραγματικούς κινδύνους της συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του εθισμού στο κάπνισμα.
Η υποχρεωτική επίδειξη φωτογραφιών στις συσκευασίες των τσιγάρων είναι μία απλή, φθηνή και αποτελεσματική στρατηγική που μπορεί να μειώσει δραστικά τη χρήση του τσιγάρου και να σώσει ζωές.
Τώρα είναι η ώρα για δράση» κατέληξε ο Καθ. Clancy.

Σημειώσεις:
• Το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αποτρέψιμη αιτία θανάτου. Πάνω από 5 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν από τις επιπτώσεις του καπνίσματος κάθε χρόνο - περισσότεροι από τους συνολικούς θανάτους από HIV/AIDS, ελονοσία και φυματίωση μαζί.
• Πρόκειται για το μόνο νόμιμο καταναλωτικό προϊόν το οποίο σκοτώνει όταν χρησιμοποιείται ακριβώς όπως ορίζει ο κατασκευαστής του.
• Σχεδόν οι μισοί καπνιστές υπολογίζεται ότι θα πεθάνουν από κάποια ασθένεια που σχετίζεται με το κάπνισμα. Οι καπνοβιομηχανίες ξοδεύουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως για να μετατρέψουν τους νέους χρήστες σε εθισμένους καπνιστές και να αποτρέψουν τους υπάρχοντες χρήστες από την απεξάρτηση
• Με τη χρήση διαφήμισης και προωθητικών δράσεων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προσεκτικά σχεδιασμένων συσκευασιών για τα προϊόντα της, η καπνοβιομηχανία συνεχίζει να εκτρέπει την προσοχή από τις θανάσιμες συνέπειες των προϊόντων της."


Δεν υπάρχουν σχόλια: