Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Ένα παραμύθι γεμάτο Δημοκρατία, για μεγάλα παιδιά.

Κάποτε υπήρχε ένα όμορφο νησάκι στη μέση μιας Λιμνοθάλασσας. Το νησάκι αυτό διοικούνταν με το σύστημα «Δημοκρατία».
Κάθε τέσσερα χρόνια ο λαός του όριζε με την ψήφο του τον Χαλίφη που θα τους διοικούσε. Επίσης όριζε και τους αυλικούς που θα βοηθούσαν τον Χαλίφη στο έργο του και ήταν δέκα στον αριθμό.
Οι αυλικοί είχαν επικεφαλής τους τον Βεζύρη τους που τον εξέλεγαν οι ίδιοι κάθε δύο χρόνια.
Ο Χαλίφης διόριζε και δύο Αντιχαλίφηδες για να τον βοηθούν και να φορτώνονται τα λάθη του.
Το νησάκι μας λοιπόν το διοικούσε ο Χαλίφης Νίκος Γ, έχοντας δίπλα του τον Αντιχαλίφη Α’ Νίκο Σ και τον Αντιχαλίφη Β’ Μήτσο Κ. Επικεφαλής της αυλής ήταν η Βεζυροπούλα Βάσω Τ. Ο Χαλίφης όμως για να φυλάει τα νώτα του είχε ορίσει και Αρχιαυλάρχη τον Νίκο Φ.
Η Βεζυροπούλα όμως δεν ήταν εντάξει στα καθήκοντά της. Δεν την ένοιαζαν τα προβλήματα του τόπου, δεν υπολόγιζε τους αυλικούς και το μόνο που ήθελε ήταν να έχει τον τίτλο της Βεζυροπούλας. Έτσι χρέη Βεζίρη εκτελούσε άτυπα ο Γραμματέας της Βεζυροπούλας Λεωνίδας Κ που έπαιρνε και το μισθό του Βεζίρη.
Οι αυλικοί Γιώργος Κ, Δήμος Τ, Δημήτρης Κ, Κίδας Χ, και Γιάννης Κ, που δεν τους άρεσε αυτή η κατάσταση, έκαναν υπομονή προκειμένου να περάσουν τα δύο χρόνια και να εκλέξουν άλλον Βεζίρη.

Και επιτέλους έφτασε η ώρα της αλλαγής της Βεζυροπούλας. Οι αυλικοί περίμεναν τον Χαλίφη να τους υποδείξει ποιον θα ψηφίσουν για νέο Βεζίρη τους.
Και ο Χαλίφης πετάει την ρουκέτα. «Θα ψηφίσετε ξανά για Βεζυροπούλα την Βάσω Τ». Η αυλή πάγωσε προσωρινά. Είναι δυνατόν; Βεζυροπούλα πάλι αυτή που μας έγραφε δύο χρόνια στα Gucci παπούτσια της; Όχι αυτό δεν θα περάσει είπαν, εξάλλου εμείς ψηφίζουμε και Δημοκρατικά εμείς θα εκλέξουμε τον Βεζίρη μας.

Έτσι η αυλή χωρίστηκε στα δύο. Από το ένα μέρος η Βεζυροπούλα Βάσω Τ, έχοντας με το μέρος της τον Αντιχαλίφη Α’ Νίκο Σ, τον εκτελώντα χρέη Βεζίρη Λεωνίδα Κ και τον Αρχιαυλάρχη Νίκο Φ. Από το άλλο μέρος έθεσε υποψηφιότητα για Βεζίρης ο Δημήτρης Κ, έχοντας μαζί του τον Αντιχαλίφη Β’ Μήτσο Κ και τους αυλικούς Γιώργο Κ, Δήμο Τ, Κίδα Χ και Γιάννη Κ.

Ο Χαλίφης πάγωσε. Βλέπει ότι δεν βγαίνουν τα κουκιά για την εκλογή που ήθελε αυτός. Πρέπει κάτι να κάνει γρήγορα γιατί κινδυνεύει το κύρος της εξουσίας του.
Καλεί τον Αρχιαυλάρχη του Νίκο Φ. Χανόμαστε του λέει, κάνε κάτι τι Αρχιαυλάρχης είσαι; Καλή η Δημοκρατία, αλλά δεν μπορούν να κάνουν και ότι θέλουν οι αυλικοί.
Έγινε μεγάλη σύσκεψη και επιστρατεύτηκαν τα μεγάλα μέσα ανατροπής της γνώμης των αυλικών.

Πρώτος εξουδετερώθηκε ο Δήμος Τ με τη χρήση του δόγματος «Διαίρει και Βασίλευε». Δεν ψηφίζεις αυτό που θέλουμε; Δεν πειράζει δεν θα ψηφίσεις ούτε αυτό που θέλεις εσύ. Απλά του ανακοινώθηκε ότι δεν πρόκειται να γίνει Αντιχαλίφης Β’ θέση που περίμενε με λαχτάρα και έτσι δεν πήρε καν μέρος στην εκλογή. Πάει ο ένας, μας μένουν τουλάχιστον άλλοι δύο για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.

Επόμενος στόχος ο Γιάννης Κ. Αδύνατο σημείο του ήταν ότι η κόρη του εργάζεται στο Σαράι του Βεζίρη και ελπίζει να γίνει μόνιμη εκεί. Πρόσεχε λοιπόν Γιάννη τι θα ψηφίσεις. Βέβαια ο Γιάννης υπολόγιζε ότι αφού η ψηφοφορία θα είναι μυστική ποιος θα ξέρει τι ψήφισε ο καθένας; Αμ δε! Αυτό το αντιμετωπίζουμε εύκολα κάνοντας την ψηφοφορία «Δημοκρατικότατα» φανερή και αν τολμάς Γιάννη μας ψήφισε διαφορετικά.

Μένει να αλλαξοπιστήσει άλλος ένας ακόμα. Ποιος όμως; Ο Δημήτρης Κ είναι υποψήφιος, ο Κίδας Χ δεν ακούει κουβέντα, ο Γιώργος Κ άρχισε και τα παίρνει με όλη αυτή την ιστορία και δεν πείθετε. Ποιος μένει;
Ο Μήτσος Κ χάνει την θέση του Αντιχαλίφη Β’ και γίνεται ποιο δύσκολο να πεισθεί να ψηφίσει ότι θέλει ο Βεζίρης. Για στάσου όμως εμείς διορίσαμε την γυναίκα του στην ΕΑΣ Αγρινίου λέει το Χαλιφάτο και δεν μας ακούει; Απολύεται!!! Είναι προπαραμονή Πρωτοχρονιάς αλλά δεν τρέχει τίποτα. Απολύεται για να μάθει να ψηφίζει ο Μήτσος μας.

Ο Μήτσος Κ δηλώνει υποταγή και την 2 Ιανουαρίου η γυναίκα του προσλαμβάνεται πάλι.
Στην εκλογή της 4 Ιανουαρίου η Βεζυροπούλα Βάσω Τ εξελέγη ξανά με έξι ψήφους. Δεν την ψήφισε ο Δημήτρης Κ, ο Κίδας Χ, ο Γιώργος Κ και απουσίαζε ο Δήμος Τ. Ο Γιάννης Κ δεν ψήφισε τίποτα, αλλά προσμετρήθηκε στους θετικούς ψήφους.

Έτσι με Δημοκρατικές διαδικασίες ο Χαλίφης έχει την Βεζυροπούλα που επιθυμούσε για δύο ακόμα χρόνια.
Ποιος ήταν ο αρχιτέκτονας όλης αυτής της λαμογιάς, βρέστε το εσείς.

Εδώ τελειώνει το παραμύθι μας, κάθε ομοιότητα με πράγματα και καταστάσεις μόνο τυχαία δεν είναι. Επίσης τα πρόσωπα που αναφέρονται δεν είναι φανταστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: