Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Κώστας Σταράμος: Ανύπαρκτο έργο στο δήμο Αιτωλικού

• Αποχή του δημάρχου από τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών, καταγγέλλει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστας Σταράμος
• Άμεσης προτεραιότητας χρίζει η ύδρευση αφού το νερό κρίθηκε ακατάλληλο
• Πονοκέφαλο προκαλεί ο αγωγός των λυμάτων
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Αιτωλικού Κώστας Σταράμος, παραχώρησε συνέντευξη στην καθημερινή εφημερίδα του Μεσολογγίου «Αιχμή», η οποία δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 26-1-2009 και αναφέρει τα εξής:«Δύο χρόνια τώρα και η δημοτική αρχή Αιτωλικού δεν έχει δημοπρατήσει ούτε ένα έργο, εκτός από εκείνα που προέρχονται από το υπουργείο εσωτερικών μέσω του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, ή των προγραμμάτων για την πολιτική προστασία», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Κώστας Σταράμος κατηγορώντας τον δήμαρχο Νίκο Γαλάνη για κατακερματισμό των ποσών που προορίζονται για τα όποια έργα
Ο κ. Σταράμος δεν βλέπει κανένα φως για την δημιουργία έργων, αφού όπως λέει, δεν υπάρχουν μελέτες, πράγμα που διαπιστώθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, όπου η αντιπολίτευση προσφέρθηκε να βοηθήσει, προς την κατεύθυνση πίεσης των αρμοδίων υπουργείων για την χρηματοδότηση μελετώνΤα προβλήματα που επισημαίνει η αντιπολίτευση και που κατά την γνώμη της χρίζουν άμεσης επίλυσης, είναι πολλά, αρχής γενομένης από την ύδρευση.
Το Αιτωλικό αντιμετωπίζει εδώ και πολλούς μήνες πρόβλημα με το νερό, το οποίο οι μετρήσεις του καλοκαιριού το έκριναν ακατάλληλο.
Έτσι σήμερα οι κάτοικοι χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό προς πόση, ενώ δεν υπάρχει εξέλιξη με τις γεωτρήσεις, για την ολοκλήρωση των οποίων, ο δήμαρχος είχε ζητήσει χρηματοδότηση από το υπουργείο εσωτερικών, υποστηρίζοντας ότι έχουν δεσμευτεί 250.000 ευρώ, τα οποία όμως δεν έχουν εκταμιευτεί, γιατί όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, δεν υπάρχουν μελέτες.
Η μη χρήση του νερού έχει ως αποτέλεσμα την άρνηση των κατοίκων να πληρώσουν τους λογαριασμούς, πράγμα που δημιουργεί στο δήμο οικονομικά προβλήματα.
Ο κ. Σταράμος παρατηρεί μια γενικότερη απραξία από πλευράς δημοτικής αρχής και κατηγορεί το δήμαρχο ότι είναι απών από τα καθημερινά προβλήματα, ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο περιβάλλον και ιδιαίτερα στη λιμνοθάλασσα.
Αφού είναι η μοναδική «πηγή πλούτου» για το Αιτωλικό.
Συνεχίζοντας καταγγέλλει τον κ. Γαλάνη ότι δεν ασχολείται καν με αυτόν τον τομέα, παραθέτοντας το παράδειγμα της μεταφοράς της ποσότητας των λημμάτων, που δεν μπορεί να δεχθεί ο βιολογικός, στο νησάκι του Ντολμά.
«Δεν είναι δυνατό ένα ιστορικό μέρος, εκεί που είναι θαμμένοι τόσοι νεκροί, να γίνεται αποδέκτης λυμάτων» λέει ο κ. Σταράμος επιρρίπτοντας την ευθύνη στη δημοτική αρχή, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη την καθολική αντίδραση των αλιέων.
Βέβαια η πρόβλεψη είναι να φθάσει ο αγωγός των λυμάτων μέχρι το νησί του Ντολμά και εκ των υστέρων να γίνει εκτροπή, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση.
Αυτό όμως δεν πείθει κανένα, καθώς προβλέπουν ότι η μόλυνση της λιμνοθάλασσας θα επεκταθεί πέραν του δυτικού διαύλου, επιβαρύνοντάς την σε όλο της το εύρος.
Η αντιπολίτευση προτείνει την μεταφορά των λυμάτων σε παρακείμενο αλμυρόβαλτο, όπου θα γίνεται διήθηση και στη συνέχεια το καθαρό προϊόν να διοχετεύεται στη λιμνοθάλασσα, στο ήδη επιβαρυμένο σημείο της, αν και η καλύτερη λύση θα ήταν η απομάκρυνση του βιολογικού.
«Αυτό είναι ένα έργο για το οποίο θα έπρεπε να υπάρχει μελέτη, ώστε ο δήμος να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, όμως δεν έχει γίνει τίποτα και όταν θα ανοίξει το πρόγραμμα θα έχουμε χάσει το τρένο» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Σταράμος, ο οποίος καταλήγοντας προσθέτει ότι ουσιαστικά πρέπει να δρομολογηθούν έργα, τα οποία να αναβαθμίζουν και να εξυγιάνουν τη λιμνοθάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: