Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Νεκτάριος Φαρμάκης: Αγροτική Ανάπτυξη και το καλάθι των αγροτικών προϊόντων στη Δυτική Ελλάδα


           Έξι μήνες μετά την πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού μας συμβουλίου με θέμα την αγροτική ανάπτυξη και το καλάθι αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας  Δυτικής Ελλάδας, με λύπη μου διαπιστώνω ότι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο , αν όχι σε χειρότερο, αφού ο καιρός περνάει και η Διοίκηση αντί να λαβαίνει μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου, αναλίσκεται σε εκθέσεις ιδεών και κομματικές φιέστες όπως η σημερινή. ........
Στο περιφερειακό Συμβούλιο του περασμένου Μαρτίου είχαμε θίξει αρκετά ζητήματα και ο κ. Υπουργός έδειξε να κατανοεί την αναγκαιότητα άμεσης ανάληψης πρωτοβουλιών για την στήριξη του αγροτικού πληθυσμού ιδίως στην Περιφέρειά μας.  Μάλιστα τότε ο κ. Περιφερειάρχης   εστίασε σε τρείς - τέσσερις βασικές παρεμβάσεις που πρέπει να αναληφθούν για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα . Συγκεκριμένα ανέφερε επί λέξει:
1. «Οι ΤΟΕΒ είναι ακέφαλοι και υπερχρεωμένοι. Το θεσμικό τους πλαίσιο είναι ξεπερασμένο ενώ τα δίκτυα απηρχαιωμένα και ο κίνδυνος να μην ποτιστούν οι καλλιέργειες μέσα στο 2011 είναι ορατός, αν δεν παρθούν αμέσως αποφάσεις».
2. «Υπάρχει άμεση ανάγκη για σχέδια βελτίωσης σε καλλιέργειες αιχμής με την ένταξη χαμηλού και μεσαίου τύπου θερμοκηπίων ως επιλέξιμα για την καλλιέργεια λαχανοκομικών προϊόντων και φράουλας».
3. «Το πρόγραμμα των 583 εκατ. ευρώ πρέπει να ‘τρέξει’ γρήγορα, τους καπνοπαραγωγούς σε περιοχές που έχασαν το 50% των επιδοτήσεων από τα δικαιώματά τους επειδή εγκατέλειψαν την παραγωγή».

Σήμερα έξι μήνες μετά από μία φαινομενικά χρήσιμη συνεδρίαση το ζήτημα των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ Αιτωλοακαρνανίας δεν έχει λυθεί. Χωράφια έμειναν απότιστα, περιουσίες χάθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες και δυστυχώς δεν διαφαίνεται φως στο τούνελ. Έρχεσθε σήμερα εδώ να παρουσιάσετε το επιχειρησιακό σχέδιο για το καλάθι προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο οποίο διαφαίνεται αν μη τι άλλο δεινότητά σας στην συγγραφή εκθέσεων ιδεών, αφού μιλάτε για μεγαλόπνοα σχέδια και καινοτόμες στρατηγικές εξέλιξης της γεωργία στον τόπο μας την στιγμή που δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε την προϋπόθεση και απαρχή της αγροτικής δραστηριότητας, δηλαδή το πότισμα . Παρότι και στην προηγούμενη συνεδρίασή μας το είχαμε θίξει , εντούτοις ακόμη και σήμερα οι προτάσεις σας δεν έχουν αρχή μέση και τέλος και το πιο σημαντικό δεν έχουν χρονοδιάγραμμα. Το επιχειρησιακό σας σχέδιο εξυπηρετεί και πάλι μόνο την εικόνα και όχι την ουσία.  
Ένα παράδειγμα της πρόχειρης και ατελέσφορης σχεδίασης του όλου εγχειρήματος είναι ότι στο κεφάλαιο του σχεδίου που αναφέρεται στην ανεύρεση κονδυλίων δεν γίνεται καμία κουβέντα για το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» το οποίο η κυβέρνηση άφησε ανενεργό για δύο σχεδόν χρόνια στερώντας πολύτιμους πόρους από τους αγρότες και οδηγώντας την οικονομία στη χειρότερη ύφεση όλων των εποχών. Και κάτι ακόμα το οποίο είχε τεθεί και στο προηγούμενο σχετικό περιφερειακό συμβούλιο : Πώς μπορούμε να μιλάμε για λήψεις αποφάσεων σ’ αυτό εδώ το όργανο και για μεταβίβαση αρμοδιοτήτων όταν η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ δεν έχει μεταβιβαστεί στις Περιφέρειες αλλά στα Υπουργεία και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση; Είναι φανερό ότι χωρίς την διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ η πραγμάτωση του Καλαθιού Προϊόντων δεν θα μπορεί να γίνει από την Περιφέρεια απρόσκοπτα και το καλάθι θα παραμείνει άδειο.
Οι όμορφες και πιασάρικες φράσεις όπως : «Τοπικό σύμφωνο ποιότητας», «ηλεκτρονικό καλάθι προϊόντων», «συμβολαιακή γεωργία» , «παρατηρητήριο τιμών», «δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων» κλπ δεν μπορούν από μόνες τους να λύσουν το πρόβλημα αν δεν συνοδεύονται από σαφείς προτάσεις, συγκεκριμένες δράσεις και αυστηρά χρονοδιαγράμματα, συνοδευόμενα από μελέτες κόστους και προτάσεις ανεύρεσης κονδυλίων . Σε αντίθετη περίπτωση, όπως σήμερα αποτελούν μόνο ευχολόγια και ο τόπος δεν αντέχει άλλες ευχές γιατί αυτές δεν γεμίζουν στομάχια παρά μόνο χαϊδεύουν αυτιά. 
Τα όσα αναφέρονται στο επιχειρησιακό σχέδιο είναι ιδέες και μάλιστα από αυτές που εδώ και καιρό κυκλοφορούν στην πιάτσα αυτών που γνωρίζουν τα πράγματα. Είναι παλιές , δουλεμένες και σωστές εν πολλοίς ιδέες. Το θέμα όμως είναι να δούμε πώς θα γίνουν πράξη όταν το μόνο που βλέπουμε είναι ΘΑ καμία δέσμευση περαιτέρω κανένα χρονοδιάγραμμα.
Υπενθυμίζω ότι ο πρωτογενής τομέας απαιτεί άμεσες, στοχευμένες και συγκεκριμένες δράσεις για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ανάδειξη και προώθηση των αγροτικών προϊόντων  του τόπου μας και σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό και όχι απλά ευχολόγια και μεγάλες κουβέντες.
Στο Νομό μας  αλλά ειδικά στην περιοχή του Αγρινίου το πρόβλημα των Αγροτών είναι τεράστιο. Ο αγροτικός κόσμος στενάζει υπό το βάρος των χρεών και της έλλειψης προοπτικής για τις καλλιέργειές τους. Η χρυσή εποχή του καπνού τελείωσε και άφησε πίσω της απόγνωση για το μέλλον επειδή κάποιοι όλα αυτά τα χρόνια εκτρέφανε κομματικούς στρατούς με κενές επιδοτήσεις , οι οποίες όμως έφτασαν σε αδιέξοδο ένα πλήθος αγροτών, που σήμερα είναι εγκλωβισμένοι. Αυτούς πρέπει να αφουγκραστούμε και να τους δώσουνε συγκεκριμένες λύσεις. Να τους καθοδηγήσουμε έξω από την κινούμενη άμμο που τώρα βρίσκονται βοηθώντας τους ουσιαστικά και όχι με ευχές. Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ο κατεξοχήν αγροτικός Νομός της Περιφέρειας. Η παρουσία του Περιφερειακού Συμβουλίου σήμερα εδώ , δείχνει να αναγνωρίζει το γεγονός αυτό αλλά και την ανάγκη που υπάρχει για στήριξη . Ελπίζω να μην μείνουμε στα λόγια.
Πριν τελειώσω θα ήθελα να θίξω δύο ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας και άπτονται του σημερινού μας θέματος το ένα απολύτως και το άλλο σχετικώς.
Αφενός λοιπόν οφείλω να επισημάνω την αναγκαιότητα επέκτασης της ονομασίας ΠΟΠ Ελιά Καλαμών και στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, έχοντας κατά νου ότι η Λακωνία (στην οποία σχεδιάζεται να επεκταθεί) έχει παραγωγή περίπου 10-12.000 τόνους ελιάς καλαμών το χρόνο , μόλις το 1/3 της παραγωγής της Αιτωλοακαρνανίας, στην οποία μάλιστα έρευνες δείχνουν ότι την επόμενη δεκαετία η παραγωγή θα φτάσει τις 100.000 τόνους. Επισημαίνεται τέλος  ότι μια τέτοια κίνηση δεν προστατεύει μόνο την ελιά αλλά και το λάδι αφού σήμερα μεγάλες ποσότητες ελιών καλαμών που παράγονται στην Αιτ/νία ελαιοποιούνται αυξάνοντας έτσι την ποσότητα του διατιθέμενου λαδιού ρίχνοντας την αξία του.
Πρέπει να επισημανθεί και πάλι ότι το θέμα δεν είναι μόνο τοπικό αλλά αφορά την εμπορική δυναμική της χώρας μας την στιγμή που η ανάπτυξη και οι εξαγωγές είναι το ζητούμενο. Γι’ αυτό το λόγο και με την ευκαιρία της επίσκεψής μας εδώ θα ήταν καλό να δεσμευθούμε ότι θα δραστηριοποιηθούμε προς την ικανοποίηση αυτού του έντονου αλλά και δίκαιου αιτήματος των αγροτών αλλά και εμπόρων της Αιτωλοακαρνανίας, που θα δώσει ώθηση και στην Εθνική Οικονομία σε μια χρονική συγκυρία που αυτό είναι το διακύβευμα.
                Αφετέρου θα πρέπει να αναδειχθεί και το ζήτημα της σύνδεσης της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό ως μείζον ζήτημα για την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, αφού πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει ώθηση στην αγορά της περιοχής και στην εξωστρέφειά της. Η Ιόνια Οδός αλλά και η σύνδεσή της με την πόλη του Αγρινίου αποτελεί προϋπόθεση για την γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής αφού σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν η περιοχή μας βγαίνει οριστικά από το κάδρο της ανάπτυξης. Αυτή την στιγμή, η προσβασιμότητα της περιοχής μας από επιχειρηματίες και εμπόρους είναι δύσκολη και κάθε σκέψη για επενδύσεις , ακόμη και αγροτικές, προσκρούει στο κόστος των μεταφορικών.
                Για όλους τους παραπάνω λόγους και κυρίως για το γεγονός ότι το παρουσιαζόμενο ως επιχειρησιακό σχέδιο δεν είναι σχέδιο αλλά ευχολόγιο δεν το εγκρίνουμε, παρότι και στο παρελθόν με εισηγήσεις περιφερειακών συμβούλων της παράταξής μας συμμετείχαμε ενεργά στην διαμόρφωσή του.


Με εκτίμηση
Νεκτάριος Αθ.Φαρμάκης
Δικηγόρος, Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
 με τον  συνδυασμό «Ζούμε Δυτικά»

Δεν υπάρχουν σχόλια: