Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ


Ερώτηση συνυπέγραψε η Βουλευτής Αιτ/νιας Σοφία Γιαννακά  και εικοσιένα Βουλευτές της συμπολίτευσης, με θέμα την απόδοση των αγροτικών αποζημιώσεων. Η ερώτηση κατατέθηκε προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία οι Βουλευτές επισημαίνουν:.....

«Όπως είναι γνωστό το Σεπτέμβριο του 2010 ψηφίστηκε ο νέος Νόμος περί γεωργικών ασφαλίσεων (Ν. 3877/2010) που καλύπτει το σύνολο της φυτικής και ζωικής παραγωγής στη χώρα και η ισχύς του άρχισε από 1-1-2011. Με τον παραπάνω Νόμο καταργήθηκε η παρακράτηση της εισφοράς του 3% επί των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων υπέρ ΕΛΓΑ και καθορίζεται νέος τρόπος καταβολής της εισφοράς. Αυτή η διαδικασία αφορά την καλλιεργητική περίοδο του 2011 και εντεύθεν και οι νέες εισφορές που θα εισπραχθούν θα αρχίσουν να αποδίδονται στον ΕΛΓΑ από τον Ιούνιο και μετά. Εκκρεμούν όμως οι πληρωμές των ζημιών του 2010 οι οποίες εκτιμώνται στα 80 εκατομμύρια ευρώ, περίπου. Οι ζημιές αυτές προβλέπεται να πληρωθούν από τις εισφορές που παρακρατήθηκαν από τους αγρότες με το προηγούμενο σύστημα του 3% επί των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων που πούλησαν οι αγρότες εντός του 2010. Αυτές οι εισφορές που εισπράχθηκαν από εμπόρους, συνεταιρισμούς ενώσεις κ.τ.λ. έχουν αποδοθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ και υπολογίζονται σε 77 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο έχει εγγραφεί εξάλλου και στον προϋπολογισμό του 2011. Είναι κατανοητό λοιπόν ότι για προφανείς λόγους υπάρχει άμεση ανάγκη απόδοσης προς τον ΕΛΓΑ του παραπάνω ποσού, προκειμένου ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει ταχύτατα στην πληρωμή του συνόλου των ζημιών που έπληξαν τις παραγωγές όλης της χώρας. 
Η μη έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων αποτέλεσε διαχρονικά σημείο τριβής της αγροτιάς με το κράτος. Η σταδιακή εξάλειψη αυτού του προβλήματος ενισχύει την αξιοπιστία του κράτους σε μια περίοδο που οι θεσμοί δοκιμάζονται στο σύνολο τους. Πόσο μάλλον που στην εν λόγω περίπτωση οι καταγραφείσες ζημιές καλύπτονται σχεδόν στο σύνολο τους από εισφορές που έχουν ήδη παρακρατηθεί. Σήμερα, όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια, είναι κοινά αποδεκτό πως η επανασύνδεση μας με τη γη συνιστά θεμελιώδη αναπτυξιακή επιλογή για την πατρίδα μας. Με αυτή την οπτική η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων ξεπερνά κατά πολύ τη λογική της απλής διαχειριστικής πράξης και είναι ένα συγκεκριμένο βήμα που οδηγεί σε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης της Πολιτείας με τους αγρότες»

Με βάση τα ανωτέρω οι Βουλευτές ερωτούν τους συναρμόδιους Υπουργούς εάν έχουν αποφασίσει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων που αφορούν τις ζημιές του 2010 στους αγρότες.  
Την ερώτηση συνυπογράφουν οι Βουλευτές Σοφία Γιαννακά, Πάρις Κουκουλόπουλος, Μιχαήλ Τζελέπης, Βασίλειος Γερανίδης, Γεώργιος Φλωρίδης, Νικόλαος Σαλαγιάννης, Αντωνία Αντωνίου, Μιχαήλ Κατρίνης, Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, Έκτορας Νασιώκας, Αθανασία Μερεντίτη, Κωνσταντίνος Καρτάλης, Κωνσταντίνος Σπηλιώπουλος, Ιωάννης Αμοιρίδης, Σπυροπάνος Μαργέλης, Αργύρης Λαφαζάνης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Αθανάσιος Χαντάβας, Όλγα Ρενταρή- Τέντε, Αθανάσιος Γικόνογλου, Χρήστος Κατσούρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: