Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

"ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ - ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ" - Πρώτη επίσημη παρουσίαση.

Ένα "εκδοτικό κόσμημα" της "Διεξόδου"
Ένα σημαντικό εργαλείο γνώσης, προϊόν μόχθου 19 συγγραφέων που χαρακτηρίστηκε «εκδοτικό γεγονός», τόσο για τον όγκο των πληροφοριών του όσο και για την ανάλυση των  θεμάτων του, παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο 5 Φεβρουαρίου στην Αθήνα στον ιστορικό χώρο της Παλαιάς Βουλής.
Για το "άρτιο υφολογικά και αφηγηματικά αυτό έργο" και με συντονιστή της εκδήλωσης τον δημοσιογράφο κ. Βασίλη Πάικο μίλησαν, ενώπιον του διαχρονικού κοινού της «Διεξόδου» που απαρτιζόταν από προσωπικότητες των τεχνών, της επιστήμης και της πολιτικής..... και φυσικά των Μεσολογγιτών της Αθήνας που ήταν και οι μόνοι προσκεκλημένοι, ο μεσολογγίτης ευπατρίδης κ. Αναστάσης Πεπονής, ο βαθυστόχαστος πανεπιστημιακός καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης κ. Μάνος Στεφανίδης, ο μη φωνασκών σκηνοθέτης κ. Περικλής Χούρσογλου και η βραβευμένη συγγραφέας κα. Ελένη Πριοβόλου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον ιδρυτή της «Διεξόδου» κ. Νίκο Κορδόση στο βήμα, ο οποίος μίλησε για το «εκδοτικό άλμα» που επεχείρησαν με παράτολμη αισιοδοξία αλλά με αγάπη και πάθος οι συνεργάτες της «Διεξόδου» ενώ ο δήμαρχος της Ιερής Πόλης κ. Πάνος Κατσούλης με έκδηλο ενθουσιασμό χαιρέτισε την παρουσίαση της έκδοσης την οποία χαρακτήρισε «εκδοτικό κόσμημα» και συγχάρηκε τους συντελεστές της για την μεγάλη τους προσφορά στο Μεσολόγγι.
Η επιτυχία του λευκώματος οφείλεται στο ότι παρουσιάζει μια «σφαιρική εικόνα» της πόλης  μιλώντας για την ουσία του τόπου με ιδιαίτερη γραφή υπερβαίνοντας τα στερεότυπα τόνισε ο Βασίλης Πάικος.
Ο κ. Αναστάσης Πεπονής, που ήταν ο πρώτος ομιλητής, αναφέρθηκε «σε μια ακόμα σημαντική προσφορά της «Διεξόδου» στην ιστορία και στην φυσιογνωμία του Μεσολογγίου. Τόσο τα κείμενα εξιστόρησης και περιγραφής όσο και η επιλογή των φωτογραφιών», ανέφερε, «συνθέτουν μια ενότητα που αποκαλύπτει και αναδεικνύει την γοητεία του Μεσολογγίου, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη».
Ο κ. Περικλής Χούρσογλου μίλησε για την σχέση του με το Μεσολόγγι που αποτελεί δεκαετίες τώρα πηγή έμπνευσης για εκείνον και βάση για την δημιουργία των κινηματογραφικών του ταινιών ενώ η κ. Ελένη Πριοβόλου επεκτάθηκε στην ιστορία της πόλης, έτσι όπως μέσα από το λεύκωμα αυτή καταγράφεται
Ο κ. Μάνος Στεφανίδης έσφιξε νοερά το χέρι του άγνωστου σε αυτόν επιμελητή της έκδοσης Αλτάνιου Κλεισοβίτη και αποκαλύπτοντας ότι «ζηλεύει που δεν είναι μεσολογγίτης», χαρακτήρισε το λεύκωμα «συλλογικό τόμο προσφοράς, που δείχνει πως οι άνθρωποι που είναι εκτός δημόσιου χρήματος και κρατικού κορβανά, μπορούν να υπερασπιστούν με αξιοπρέπεια, μόχθο, κέφι και πάθος την ιστορία του τόπου τους». 

Το πολυτελές λεύκωμα, διαστάσεων 34 Χ 24 εκ. σε χαρτί διακοσίων γραμμαρίων, με πανόδετο  χρυσοτυπωμένο εξώφυλλο και εντυπωσιακή κουβερτούρα με την λέξη Μεσολόγγι με φλόγες, χωρίζεται σε  πέντε κεφάλαια με 45 διαφορετικά κείμενα τα οποία συμπληρώνουν 160 έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες και διαβάζεται απνευστί από τον αναγνώστη που ανιχνεύει ιδιαίτερες διαδρομές μέσα από τον πλούτο των πληροφοριών και των αποκαλύψεών τους.
Η μοναδική αυτή έκδοση αποτελεί ιδανικό δώρο για ένα καλωσόρισμα ή κατευόδιο του ξένου επισκέπτη του Μεσολογγίου αλλά παράλληλα και πηγή γνώσης όλων όσων θα ήθελαν  να πληροφορηθούν το ο,τιδήποτε για την Ιερή Πόλη από την πρώτη της εμφάνιση στο τέλος της Αναγέννησης μέχρι τις μέρες μας, χωρίς να παραβλέπονται και οι αρχαιότητες που την περικλείουν
Το λεύκωμα διατίθεται:
-Στο Μεσολόγγι από το πωλητήριο της «Διεξόδου» και τα βιβλιοπωλεία της πόλης.
-Στην Αθήνα από τα βιβλιοπωλεία του Μορφωτικού  Ιδρύματος  της Εθνικής Τράπεζας (Αμερικής 13) και της ΕΣΤΙΑΣ (Σόλωνος 60). Και
-Στη Θεσσαλονίκη από το βιβλιοπωλείο του  Μορφωτικού  Ιδρύματος  της Εθνικής Τράπεζας (Τσιμισκή 13)
Επίσης αποστέλλεται με αντικαταβολή μετά από  παραγγελία στο τηλέφωνο 26310 51260 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@diexodos.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: