Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Ξεκινούν οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου

Όμορφες βραδιές με ποιοτικό σινεμά αλλά και μια εναλλακτική πρόταση για οικονομική διασκέδαση για όλη την οικογένεια, υπόσχεται η Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου για τη φετινή χρονιά , αφού θα ξεκινήσει από αυτό το Σαββατοκύριακο 18 & 19 Σεπτεμβρίου.....το πρόγραμμα προβολών της και καλεί τους φίλους του κινηματογράφου να παρακολουθήσουν από κοντά ενδιαφέρουσες ταινίες πρώτης προβολής, με ποιότητα και υψηλή αισθητική.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες με πλούσια θεματολογία, ειδικά αφιερώματα και εκδηλώσεις, συνεργασίες με φορείς και συλλόγους, διοργάνωση θεματικής έκθεσης για τους παλιούς Κινηματογράφους, καθώς επίσης και δράσεις που αφορούν τον πολιτισμό, οι οποίες έχουν επιλεγεί για να προσελκύσουν μικρούς και μεγάλους φίλους που αγαπούν τον κινηματογράφο.
Οι προβολές γίνονται στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο (πίσω από τη ΔΕΥΑΜ), ισχύουν φοιτητικά εισιτήρια και η ενημέρωση του κοινού γίνεται με πίνακες ανακοινώσεων της Λέσχης που είναι τοποθετημένοι σε κεντρικά σημεία της πόλης, με δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο, με ενημερωτικά φυλλάδια και μέσα από την ιστοσελίδα του συλλόγου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.cinemes.gr.
Η Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου, ¨ανοίγει την αυλαία¨ για αυτή τη χρονιά και περιμένει τα μέλη και τους φίλους της να παρακολουθήσουν από κοντά τις προβολές και τις εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18-09-2010 ΩΡΕΣ: 6.30 - 9. & 9 – 11.30 μ.μ.
ΚΥΡΙΑΚΗ 19-09-2010 ΩΡΕΣ: 6.30 – 9 & 9 - 11.30 μ.μ.

Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

Ρομπέν των Δασών

Robin Hood

Περιπέτεια, δράσης
Διάρκεια 145'

Σκηνοθέτης: Ρίντλεϊ Σκότ

Ηθοποιοί: Ράσελ Κρόου, Γουίλιαμ Χαρτ, Κέιτ Μπλάνσετ, Κέβιν Ντουράντ, Μαρκ Στρονγκ, Βανέσα Ρέντγκρεϊβ



Στην Αγγλία του 13ου αιώνα, ένας άριστος τοξότης στο στρατό του Βασιλιά Ριχάρδου Ι, που αρχικά ενδιαφερόταν μόνο για την προσωπική του επιβίωση, αμέσως μετά το θάνατο του βασιλιά, πηγαίνει στο Νότινχαμ, μια πόλη βυθισμένη στη διαφθορά, λόγω του δεσποτικού της σερίφη και της αβάσταχτης φορολογίας. Εκεί ερωτεύεται την ευγενή Λαίδη Μάριον και ελπίζοντας να την κατακτήσει, αλλά και να σώσει την πόλη από τη βαριά φορολογία και την αδικία σε βάρος του απλού λαού, οργανώνει μια συμμορία κι αρχίζουν να μάχονται τη διαφθορά προκειμένου να αποδώσουν δικαιοσύνη, δίχως να φοβούνται το όποιο προσωπικό κόστος. Παράλληλα, οι απλοί αυτοί άνθρωποι καλούνται να αποτρέψουν την προοπτική ενός αιματοβαμμένου εμφυλίου και την υποδούλωση της χώρας τους στη Γαλλία και να ξαναφέρουν δόξα και τιμή στην Αγγλία. Ήρωας ή ληστής, ο Ρομπέν ήταν ένας ταπεινής καταγωγής άνδρας που με την τόλμη του και το αίσθημα δικαίου που τον διέκρινε, εξελίχθηκε σε αθάνατο σύμβολο ελευθερίας όλων των αδικημένων.

Στοιχεία για την ταινία:
• Η ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ με πρωταγωνιστή το Ράσελ Κρόου στο ρόλο του αρχετυπικού Άγγλου λαϊκού ήρωα, επιλέχτηκε να ανοίξει το φετινό 63ο Φεστιβάλ των Καννών.
• Ο θρύλος του Ρομπέν των Δασών αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της αγγλικής λογοτεχνίας εδώ και δεκαετίες, μολονότι δεν υπάρχει, απʼ όσο γνωρίζουμε, καμία απόδειξη πως ο Ρομπέν είναι ιστορικά υπαρκτό πρόσωπο. Στον κινηματογράφο μάλιστα και στην τηλεόραση μετράει κανείς πάνω από 30 παραγωγές του θρύλου (ενδεικτικά αναφέρονται: 1922 - Robin Hood, 1938 - The Adventures of Robin Hood, 1976 - Robin and Marian, 1991 - Robin Hood: Prince of Thieves…).
• Η βασική διαφορά της εν έτει 2010 κινηματογραφικής μεταφοράς του θρύλου που έχει γυριστεί σε Αγγλία και Ουαλία και καλύπτει την περίοδο από το θάνατο του βασιλιά Ριχάρδου Ι το 1199 μέχρι και την υπογραφή της Magna Carta το 1215, είναι πως τόσο ο Ρίντλεϊ Σκοτ όσο και ο Ράσελ Κρόου ήθελαν να φωτίσουν μέσα από την ταινία τις απαρχές του θρύλου του Ρομπέν των Δασών. Με άλλα λόγια, και οι δύο τους ήθελαν να αποτυπώσουν κινηματογραφικά την ιστορία του τρόπου με τον οποίο ένας απλός τοξότης στο στρατό του Βασιλιά Ριχάρδου Ι μεταμορφώνεται στο γνωστό θρύλο του Ρομπέν των Δασών, δίνοντας στο κοινό ανάγλυφα το κοινωνικο-ιστορικο-πολιτικό πλαίσιο της Αγγλίας την εποχή εκείνη: η Αγγλία έχει πτωχεύσει, απειλείται από έναν εμφύλιο πόλεμο αλλά και από τη Γαλλία, ενώ στην εξουσία βρίσκεται ένας ανεπαρκής βασιλιάς, ο Ιωάννης. Με άλλα λόγια, το τέλος της ταινίας αποτελεί την αρχή όλων των προηγούμενων ταινιών…
• Ο σκηνοθέτης Ρίντλεϊ Σκοτ είναι γνωστός λάτρης των ταινιών εποχής και με τον Χέλγκελαντ αποφάσισαν να «εξανθρωπίσουν το θρύλο» και να φωτίσουν με τη φαντασία τους ποια θα μπορούσαν να είναι τα πραγματικά γεγονότα, μέσα από τα οποία γεννήθηκε ο Ρομπέν των Δασών.
• Για το ρόλο του Ρομπέν των Δασών (τον οποίο στο παρελθόν έχουν υποδυθεί ο Έρολ Φλιν, ο Σον Κόνερι κι ο Κέβιν Κόστνερ) ο Ράσελ Κρόου μελέτησε πάνω από 30 βιβλία για τον ήρωα και το 12ο και 13ο αιώνα, ενώ προπονήθηκε σκληρά στην τοξοβολία –σε βαθμό πρωταθλητισμού, ρίχνοντας έως και 200 βέλη την ημέρα- ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στον ήρωα που θα ενσάρκωνε. Στο πρόσωπο της Κέιτ Μπλάνσετ ο Κρόου βρήκε την ιδανική Μάριον, αναβιώνοντας τρόπον τινά τη σχέση «Πετρούκιου και Κατερίνας», κι ενσωματώνοντας Σαιξπηρικά στοιχεία (The Taming of the Skrew) στην ιστορία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

H "Κάρτα του πολίτη"... ΣΟΣ. ΣΟΣ

Ο κ. Παπανδρέου είπε επί λέξει: Ότι τα δικαιώματα που θα επιτρέπουν μια αξιοπρεπή ζωή και μια δημιουργική συμμετοχή του πολίτη, θα αποτυπώνονται στην (ηλεκτρονική) «Κάρτα Πολίτη» που θα αντικαταστήσει (μέχρι το 2011) τις αστυνομικές ταυτότητες. Επιπλέον, υπονόησε –εκβιαστικά– ότι από...αυτή την κάρτα θα εξαρτηθεί η ορθολογική διαχείριση και η εξοικονόμηση των χρημάτων που θα επαναφέρουν την ευημερία στη χώρα.
Με άλλα λόγια μας είπε πως στο κοντινό μέλλον θα ισχύει, στην Ευρωπαϊκή Ένωση(sic) και την Ελλάδα, το απάνθρωπο δόγμα: Αν έχεις Κάρτα είσαι Πολίτης. Δεν έχεις Κάρτα δεν είσαι τίποτα!

ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΛΕΓΕ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΠΡΙΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΗΝ ΛΟΙΔΩΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ΕΔΩ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΛΗΔΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ...ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΦΑΤΕ ΤΩΡΑ ΤΣΙΠ ΚΑΡΤΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΓΜΑ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ. ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ. ΟΛΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΣ. ΞΥΠΝΑΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ.ΟΙ ΟΒΡΙΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.