Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ο πολιτισμός μας, θύμα της λιτότητας;

Αν η Ελλάδα πρόκειται να ανακτήσει την αξιοπιστία της, θα πρέπει να το επιδιώξει μέσα από τα σημεία στα οποία έχει ηθικό πλεονέκτημα. Το σημαντικότερο ίσως από αυτά είναι ο Πολιτισμός μας, η ιστορία μας και η δημιουργία, νέα όσο και παλαιά.....Δυστυχώς όμως αντιλαμβανόμαστε ότι, με το πρόγραμμα λιτότητας και τις περικοπές, ο πολιτισμός θα είναι από τους πρώτους τομείς που θα θυσιαστούν, απειλώντας εν τέλει την ίδια μας την ταυτότητα και υπόσταση, υποσκάπτοντας την διεθνή ακτινοβολία της χώρας μας, αφαιρώντας ένα μεγάλο μέρος από την ποιότητα ανάκαμψης.
Πληροφορούμαστε ότι μερικά από τα πιο αξιόλογα και παλαιότερα ιδρύματα που έχουν προσφέρει πλούσιο έργο μέχρι σήμερα, απειλούνται πλέον άμεσα με λουκέτο. Ανάμεσα σε αυτά, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών , το Μουσικό Λαογραφικό αρχείο, αλλά ακόμη και το Ωδείο Αθηνών.
Εκτός από το πλούσιο εκδοτικό και δισκογραφικό έργο πάνω στην παράδοση και την ιστορία, με το κλείσιμό τους απειλείται άμεσα με οριστική διαγραφή ένα κομμάτι του πολιτισμού μας. Εκεί συντηρούνται οι παλαιότερες ηχογραφήσεις Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής από το 1930, αλλά εκεί εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι μελετητές θα βρουν όλα τα στοιχεία για τις μελέτες που χρειάζονται. Αυτές οι έρευνες και μελέτες συνθέτουν ένα σημαντικό κομμάτι της ουσίας, της φύσης του Ελληνικού Πολιτισμού. Με το κλείσιμό τους θα είμαστε ως λαός φτωχότερος, χωρίς τις αξίες εκείνες από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε για να ανανεωθούμε, να συνθέσουμε και να δημιουργήσουμε.
Πλαίσιο λογοδοσίας και διαφάνειας είναι φυσικά απαραίτητο και στους πολιτιστικούς φορείς που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Θεωρούμε όμως ότι, χωρίς σοβαρό μελετητικό και επιστημονικό υπόβαθρο, η ακτινοβολία του πολιτισμού μας δεν μπορεί να υπάρξει, θα είναι κούφια και θα καταρρεύσει.
Οι πολιτισμικοί μας στόχοι δε μπορούν να επιτευχθούν ούτε μόνο μέσα από την αποκλειστική μονοπωλιακή προβολή του αρχαίου πολιτισμού, αγνοώντας το ότι η Ελλάδα πάντα παράγει και προσφέρει, σήμερα όπως και χθες. Ακόμη περισσότερο, ο πολιτισμός δε μπορεί να περιοριστεί σε εμπορικά, πολύχρωμα φεστιβάλ, ούτε είναι λογικό να παραπέμπονται αξιόλογα ερευνητικά (αλλά όχι εμπορικά και λαμπερά) ιδρύματα στην κρίση και επιλογή ιδιωτικών κεφαλαίων και χορηγών, που θα κρίνουν κάθε χορηγία μόνο από τα δικά τους άμεσα ανταποδοτικά οφέλη.
Ζητάμε άμεσα την εξαίρεση του πολιτισμού από τα μέτρα λιτότητας, ακριβώς γιατί εκεί πρέπει να επενδύσουμε ως χώρα.

Η Θεματική Ομάδα Πολιτισμού των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια: