Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Περιβαλλοντικές ενστάσεις για την επένδυση LΡG του Κατάρ στον Αστακό

Οι μελέτες προσκρούουν στην ιδιαιτερότητα του καυσίμου που θα χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη
Η χρήση LΡG δεν απαγορεύεται στην ΕΕ αλλά οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες δεν χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ......καθώς έχει δυσκολίες διαχείρισης σε πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις, τη στιγμή που υπάρχουν άλλα καύσιμα κατάλληλα για τη δουλειά αυτή.
Προφανώς η «κακή φήμη» που συνοδεύει το LΡG όσον αφορά την ασφάλεια της διαχείρισής του οφείλεται εν πολλοίς στο τραγικό δυστύχημα που έγινε το 1984 σε δεξαμενές LΡG στο Σαν Χουάν του Μεξικού, που στοίχισε 650 νεκρούς και 6.400 τραυματίες.
Μικρότερης έκτασης ήταν πέρυσι το δυστύχημα στην Τοσκάνη της Ιταλίας, όπου έγινε έκρηξη βυτιοφόρου βαγονιού που μετέφερε LΡG, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 άνθρωποι και να καταρρεύσουν γειτονικά κτίρια.
Το βασικό ερώτημα που έκαναν αρκετοί παράγοντες του ενεργειακού χώρου είναι «γιατί,αφού το παραγόμενο ρεύμα κατά 70% προορίζεται για την ιταλική αγορά, δεν γίνεται η μονάδα στην Ιταλία;».

www.tovima.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ερώτηση κατέθεσε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης προς όλους τους Υπουργούς της Κυβέρνησης με την οποία ζητεί να πληροφορηθεί η Βουλή και ο Ελληνικός λαός ποια μέλη της κυβέρνησης αποφάσισαν και ενέκριναν την εκταμίευση 400 εκατομμυρίων ευρώ για «έξοδα φακέλου» του Μνημονίου. Ο πρώην Υπουργός ζήτησε επίσης να κατατεθούν στη Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 131 του Κανονισμού της όλα τα έγγραφα, αποφάσεις και εντάλματα πληρωμής που αφορούν την έγκριση, εκταμίευση και πληρωμή του εν λόγω ποσού.

Το πλήρες κείμενο της αρ.πρωτ. 3331/104/24-09-2010 ερώτησης έχει ως εξής:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Κυβέρνησή σας πλήρωσε σε δικηγόρους και άλλους μεσάζοντες 400 εκατομμύρια ευρώ (ως έξοδα φακέλου) για τη σύνταξη του μνημονίου με το οποίο παραβιάζοντας το Σύνταγμα παραδώσατε την Εθνική Κυριαρχία στην τρόικα ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ.

Επειδή
1. Οι περικοπές των συντάξεων των δημοσίων υπάλληλων ανέρχονται σε 400 εκατομμύρια ευρω το χρόνο, όσα τα «έξοδα» του φακέλου του μνημονίου
2. Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο-πλην Ελλάδος- οι τράπεζες-δανειστές πληρώνουν τα έξοδα συντάξεως του φακέλου χορήγησης των πάσης φύσεως δάνειων
3. Οι τράπεζες δανειστές της Ελλάδος – μέσω μνημονίου- θα εισπράττουν τόκους 6 δισ. ευρώ το χρόνο για όλη τη διάρκεια του μνημονίου, που ήδη η κυβέρνηση των «αντιεξουσιαστών» προτίθεται να παρατείνει μέχρι το 2020, δηλαδή σύνολο 50 δισεκατομμύρια σε 10 χρόνια

Ανώνυμος είπε...

Επισπεύδονται με προεδρικό διάταγμα τα έργα στον Αστακό
Ενα έργο, που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως «απάντηση στο φάντασμα της ύφεσης», αλλά που έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις από τοπικούς φορείς εξαιτίας του καυσίμου που θα χρησιμοποιηθεί (LPG). Στην επένδυση που αφορά στη δημιουργία μονάδας παραγωγής ρεύματος θα δοκιμαστεί το περίφημο fast tracking, σημείωνε υψηλά ιστάμενη κυβερνητική πηγή, καθώς η ελληνική πλευρά φαίνεται να βάζει σε δεύτερη μοίρα τις περιβαλλοντικές ανησυχίες προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.
Παράλληλα, όμως, όπως υποστηρίζει επιχειρηματίας του κλάδου, η αναφορά και μόνο στο σχετικό ΦΕΚ (β 2.1. Ατμόσφαιρα) για «αρσενικό, κάδμιο, υδράργυρο, νικέλιο και πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες» δεν αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνείας του βαθμού... φιλικότητας προς το περιβάλλον της σχεδιαζόμενης επένδυσης ύψους τριών δισ. ευρώ.
Το έργο, που αρχικά είχε παρουσιαστεί από τους αρμόδιους ως μονάδα επεξεργασίας LNG, φάνηκε πως θα αφορούσε κυρίως LPG.
Το LPG είναι καύσιμο από το μείγμα προπανίου και βουτανίου με άλλα αέρια, με ιδιαίτερα υψηλή απόδοση, που όμως αποφεύγεται στην ηλεκτροπαραγωγή μεγάλης κλίμακας. Λόγω της υψηλότατης επικινδυνότητας σήμερα λειτουργούν μόλις τρεις μονάδες (μία στο Πακιστάν για 775 MW και δύο σε Yokkaishi 1.245 MW και Anegasaki 3600 MW στην Ιαπωνία).
Η Ελλάδα προσφέρει χώρο για εγκατάσταση και παραγωγή ρεύματος, που θα πωλείται κυρίως στην Ιταλία, η οποία μετά το περυσινό δυστύχημα στην Τοσκάνη (εκτροχιασμός τρένου που μετέφερε LPG με 15 νεκρούς) έχει θεσπίσει αυστηρούς νόμους. Και στέλνει επενδύσεις ανάλογης επικινδυνότητας σε χώρες όπως το Μαυροβούνιο ή η Αλβανία.
.enet