Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Αρνητικές γνώμες ρεκόρ για τους Δημάρχους Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Οινιάδων

Στη δημοσκόπηση που έγινε στις αρχές Αυγούστου για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ και προκειμένου να βρεθεί ο καταλληλότερος υποψήφιος Δήμαρχος του κυβερνώντος κόμματος, ο Γιάννης Ψαράκης έλαβε τις περισσότερες θετικές γνώμες (και τελικά και το χρίσμα) .
Στην ίδια δημοσκόπηση είχαμε και τα εξής αποτελέσματα:
Αρνητικές γνώμες για τον Δήμαρχο Μεσολογγίου Γιάννη Αναγνωστόπουλο στο Δήμο του ποσοστό 83%
Αρνητικές γνώμες για τον Δήμαρχο Αιτωλικού Νίκο Γαλάνη στο Δήμο του ποσοστό 75%
Αρνητικές γνώμες για τον Δήμαρχο Οινιάδων Αντώνη Αλετρά στο Δήμο του ποσοστό 75%
(πηγή των παραπάνω, άρθρο στην τοπική εφημερίδα Αιχμή)

Έχουμε λοιπόν τρείς Δημάρχους για τους οποίους οι δημότες τους πιστεύουν σε μεγάλο βαθμό, ότι δεν πρόσφεραν στον Δήμο του ο καθένας.
Δηλαδή το συνήθως αλάνθαστο ένστικτο του κόσμου, βλέπει ότι οι Δήμαρχοι Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Οινιάδων, δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα.
Και αναμενόμενα από τον κάθε Δήμαρχο είναι τα Δημοτικά έργα, η σωστή διαχείριση της καθημερινότητας, η οικονομική ανάπτυξη του Δήμου, η βελτίωση συνθηκών διαβίωσης των πολιτών και τόσα άλλα.

Θα ήταν όμως άδικο να θεωρούμε αποκλειστικά υπεύθυνους μόνο τους Δημάρχους, τι στιγμή που τους πλαισιώνουν και τους βοηθούν στο «έργο τους» και διάφοροι άλλοι παρατρεχάμενοι. Αιρετοί Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων και Νομικών Προσώπων, απλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και διάφοροι επίσημοι και ανεπίσημοι συμβουλάτορες.
Όλοι αυτοί μαζί, με αρχηγό τους τον Δήμαρχο, κατάφεραν «να μην καταφέρουν τίποτα» στη διάρκεια της θητείας τους.
Βέβαια αν ρωτήσει κανείς τους Δημάρχους αυτούς και τους υπόλοιπους εκλεγμένους, θα σου πουν για «πληθώρα έργων» και για «τεράστια προσπάθεια» που καταβλήθηκε από μέρους τους.
Κατά κάποιο τρόπο έχουν δίκιο. Γιατί κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όλον αυτόν τον καιρό ήταν με σταυρωμένα τα χέρια.
Όμως η προσπάθειά τους και το έργο τους κρίθηκαν αρνητικά για τη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων τους σε ποσοστό 75-83%.

Και έρχεται σήμερα ο «Καλλικράτης» και ενώνει αυτούς τους τρείς Δήμους.
Ενώνει την έλλειψη έργων, ενώνει τον οικονομικό μαρασμό τους, ενώνει τα χιλιάδες μικρά και μεγάλα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν από την κακή διοίκηση τους. (Προσοχή κακή διοίκηση δεν σημαίνει ότι δεν ήταν τίμια διοίκηση, αυτό είναι άλλο θέμα όχι του παρόντος)

Καλείται λοιπόν ο Δήμαρχος που θα προκύψει από τις εκλογές του Νοεμβρίου, να κάνει έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να κερδίσει το χαμένο έδαφος που χάθηκε αυτά τα χρόνια.
Καλείται να κάνει τα έργα που δεν έγιναν στον διευρυμένο πλέον Δήμο, καλείται να κερδίσει τη μάχη της καθημερινότητας, καλείται να βελτιώσει τα οικονομικά ενός υπερχρεωμένου πλέον Δήμου, καλείται να διαχειριστεί την με καλή έννοια αντιπαλότητα μεταξύ των πόλεων που απαρτίζουν τον νέο Δήμο, καλείται να μετατρέψει τα φύκια σε μεταξωτές κορδέλες, καλείται να βγάλει ευτραφείς λαγούς από το καπέλο του.

Και ποια είναι τα όπλα του για να τα πετύχει όλα αυτά; Σχεδόν τίποτα! Ελλιπής θητεία 3,5 ετών, ανύπαρκτοι πόροι χωρίς καμία θεσμοθέτηση, ανύπαρκτοι διοικητική υποδομή για το νέο Δήμο και χίλια δύο άλλα προβλήματα που δημιουργεί η εφαρμογή του «Καλλικράτη».
Το μόνο που μπορούμε είναι να ευχηθούμε στον όποιον νέο Δήμαρχο καλό κουράγιο, καλή δύναμη και μακάρι σε 3,5 χρόνια να μη λέμε πάλι τα ίδια (πράγμα λίγο δύσκολο) και οι αρνητικές γνώμες που θα προκύψουν γι’ αυτόν, να είναι πολύ λιγότερες από αυτές που εισέπραξαν οι προκάτοχοι του σήμερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: