Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Συνάντηση Θ Σώκου με Α Κατσιφάρα

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΘΥΜΙΟΥ ΣΩΚΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ (ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010) ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ.....
Δέχθηκα σήμερα στο γραφείο μου τον υποψήφιο Περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ στην Δυτική Ελλάδα τον κ. Κατσιφάρα για να κουβεντιάσουμε.
Mε τον κ. Κατσιφάρα δεν γνωριστήκαμε τώρα, γνωριζόμαστε τουλάχιστον είκοσι πέντε χρόνια και έχουμε μια κοινή πορεία.
Του ευχήθηκα να έχει καλή επιτυχία στο έργο του.
Του ανατέθηκε μια εντολή, να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης και να κερδίσει τις εκλογές.
Γνωρίζετε ότι σ’ αυτή την υπόθεση ήμουν υποψήφιος.
Δεν μου δόθηκε αυτή η δυνατότητα από το ΠΑΣΟΚ, να δώσω τη μάχη για την αυτοδιοίκηση Β΄ βαθμού στην περιοχή μας.
Από κει και μετά, οφείλω να ενημερώσω τον κ. Κατσιφάρα για θέματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη και την πρόοδο στο νομό μας.
Και αυτά τα θέματα είναι πολλά και πολύ σημαντικά.
Του έδωσα τέσσερις φακέλους.

Τον ενημέρωσα για το κεφαλαιώδους σημασίας, θέμα για το Νομό και την περιοχή, το θέμα της εκτροπής του Αχελώου.
Όπως γνωρίζετε η αυτοδιοίκηση του νομού μας, οι δήμοι, η ΤΕΔΚ και
η Νομαρχία δίνουν έναν αγώνα και έχουν κερδίσει όλες τις αποφάσεις στα θεσμικά όργανα.
Σήμερα, το μέλλον του έργου αυτού κρίνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Θα πρέπει λοιπόν η Περιφέρεια να έχει συνέχεια στις ενέργειες που έχουμε κάνει.
Αυτό είναι μια υποχρέωση που προκύπτει μέσα από τη βούληση του λαού της Αιτωλοακαρνανίας, μέσα από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων και των εκπροσώπων του Νομαρχιακού Συμβουλίου και βεβαίως των δημοτικών συμβουλίων και των άλλων φορέων.
Η υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και θα πρέπει η συμμετοχή του Περιφερειάρχη και του Περιφερειακού Συμβουλίου να είναι συμμετοχή υποστήριξης των θέσεών μας.
Δεν μπορεί να διακοπεί αυτό.
Βεβαίως ο καθένας μπορεί να ασκήσει την οποιαδήποτε πολιτική αλλά σε κάποια πράγματα πρέπει να υπάρχει συνέχεια.

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι η ενημέρωση που έκανα και ο φάκελος που παρέδωσα για τη μεγάλη επένδυση στο Πλατυγιάλι Αστακού.
Όπως γνωρίζετε η Αιτωλοακαρνανία μετατρέπεται σε ένα μεγάλο ενεργειακό κόμβο, το Νομαρχιακό Συμβούλιο αλλά και το σύνολο του λαού της Αιτωλοακαρνανίας είναι υπέρ αυτής της μεγάλης επένδυσης, η οποία προχωράει με γοργούς ρυθμούς.
Έχουν εκδοθεί κοινές υπουργικές αποφάσεις για περιβαλλοντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ενέργεια και τη διάθεσή της.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και υπερασπιστές στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να πραγματοποιηθεί αυτή η επένδυση και νομίζω ότι ο κ. Κατσιφάρας έπρεπε να αποκτήσει και τη γνώση αλλά και την υποστηριχτική θέση προς την επένδυση αυτή.
Γνωρίζετε βέβαια πως αυτή την επένδυση την αντιστρατεύονται διάφορα συμφέροντα.
Είναι εκείνοι που δεν θέλουν να χάσουν από την πίτα της ενέργειας στην Ελλάδα.
Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με τα συμφέροντα της Ελλάδας και της περιοχής. Έχει να κάνει με τα συμφέροντα των λίγων.
Είναι τεράστια θέματα που ο υποψήφιος Περιφερειάρχης πρέπει να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του και να είναι ξεκάθαρος στην επαφή του με την κοινωνία.
Το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με τους εργοταξιακούς χώρους στο Αντίρριο.
Εκεί κάνουμε μια προσπάθεια, η Νομαρχία, ο Δήμος Αντιρρίου και υποχρεώσαμε την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου να εκτελέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο βαίνει προς διακήρυξη.
Οι διαδικασίες είναι έτοιμες.
Έχει καθυστερήσει ένα χρόνο ο ορισμός της καινούριας διοίκησης της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου η οποία εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης και έχει και την ευθύνη για την προκήρυξη αυτή.
Νομίζω ότι σ’ αυτό το έργο πρέπει να δοθεί η ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας και κυρίως να έχουμε το αποτέλεσμα που επιβάλλεται να έχουμε και όχι κάποια συμφέροντα να είναι επικυρίαρχα στην περιοχή.
Ο καθένας καταλαβαίνει τι εννοώ και ο κ. Κατσιφάρας ως καινούριος στα πράγματα της περιοχής μας οφείλει να έχει τη γνώση, την οποία εγώ τουλάχιστον οφείλω να του παράσχω.

Παρέδωσα και ένα επιπλέον φάκελο που έχει να κάνει με τους οδικούς άξονες και τα μεγάλα έργα στην περιοχή.
Το 2007 υποχρεώσαμε την κυβέρνηση του Καραμανλή και του κ. Σουφλιά να εντάξουν στις προτεραιότητές τους τον οδικό άξονα Αμβρακία-Άκτιο.
Το έργο αυτό δημοπρατήθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Με την ανάληψη της καινούριας ηγεσίας του Υπουργείου, μετά τις εκλογές, οι υπηρεσίες που είχαν δημοπρατήσει αυτό το έργο επιχείρησαν να το ακυρώσουν λέγοντας πως δεν είναι ώριμο, δεν έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις κ.τ.λ.
Επεμβήκαμε σ’ αυτό και δώσαμε λύση και ήδη έχει εγκατασταθεί εργολάβος. Λέγονται διάφορα αλλά δεν νομίζω ότι αξίζει να τα σχολιάσουμε περαιτέρω.
Το έργο αυτό κλείδωσε, δημοπρατήθηκε, υπογράφτηκε η σύμβαση, εγκαταστάθηκε ο εργολάβος.
Ένα μέρος της εργολαβίας ακυρώθηκε, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία για την εξέλιξη του έργου, υπάρχουν διαδικασίες που προβλέπουν ποιος αντικαθιστά.
Το άλλο έργο είναι ο οδικός άξονας Κεφαλόβρυσο-Πλατυγιάλι-Αστακός.
Είναι καινούρια χάραξη, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες αφού πρώτα άλλαξε και τις μελέτες και έχουμε περιβαλλοντική αδειοδότηση-έγκριση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο για το τμήμα Γουριά-Πεντάλοφο προς Πλατυγιάλι.
Μένει να δοθεί η μελέτη της καινούριας γέφυρας στη Γουριά και το κομμάτι από Πλατυγιάλι μέχρι Αστακό.

Και βεβαίως υπάρχει το μεγάλο ζήτημα που έχει να κάνει με τον άξονα Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία το οποίο απ’ ότι θυμάστε είχε ενταφιαστεί και δεν ξέρω κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να το προχωρήσουν, νομίζω όμως ότι είναι μια υποχρέωση που η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Σώκος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ορισμό του αντιπεριφερειάρχη στην Αιτωλοακαρνανία σημείωσε τα εξής:
«Ως προς το θέμα του αντιπεριφερειάρχη θέλω να πως ότι είμαι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και αν κάτι μου ζητηθεί θεσμικά στα πλαίσια των οργάνων του κόμματος να πω την άποψή μου, θα το αποφασίσω εκείνη την ώρα τί θα κάνω και τί δε θα κάνω.
Μιλάω για τη λειτουργία μου ως μέλος του ΠΑΣΟΚ και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ».
Τελειώνοντας ο κ. Σώκος επισήμανε ότι για μακρύ χρονικό διάστημα, η λάσπη που δέχτηκε ήταν πρωτόγνωρη.
«Λυπάμαι για την κατάντια μερικών, που θέλουν να το παίζουν και επιφανείς.
Είναι κατάντια, για αυτούς που τα λένε τα γράφουν και κυρίως τα αναπαράγουν.
Είναι γνωστοί εκείνοι που βρίσκονται πίσω απ’ όλα αυτά.
Νομίζω ότι ο τόπος μας αξίζει καλύτερα και η κοινωνία μας περιμένει άλλα πράγματα από εκείνους στους οποίους εμπιστεύεται το μέλλον της».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ ΑΠΕΚΑΛΕΣΕ ΔΕΙΛΟ ΤΟΝ ΓΑΠ ΠΟΥ ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ΤΟ ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ 1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΡΕΥΣΕ ΑΠΟ ΖΗΜΕΝΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΥΓΝΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ. ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΜΕ. ΚΩΦΑΛΑΛΟΙ.