Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Το παρασκήνιο της μάχης του Leader αλιείας. Η διαμάχη μεταξύ των Αναπτυξιακών του Νομού και όχι μόνο!



Πολλά ακούγονται τελευταία στην πόλη του Αιτωλικού για το παρασκήνιο που υπάρχει πίσω από το Leader αλιείας.
Σας παραθέτουμε την άποψη του Σωματείου ελευθέρων αλιέων Αιτωλικού όπως ακριβώς την κοινοποίησαν στο etoliko-news.

Η όλη αντιπαράθεση ήταν μεταξύ δύο Αναπτυξιακών εταιριών, της ΑΝΑΙΤ(Νομαρχίας) και της ΑΙΤΩΛΙΚΗΣ(Δήμων)....


Αυτές οι δύο εταιρίες διεκδικούσαν και διεκδικούν την ανάληψη και εφαρμογή του προγράμματος.

Στην αρχή η Νομαρχιακή αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη για δικούς της λόγους, μάλλον διότι εκτίμησε ότι οι πιθανότητες να έρθει ένα τέτοιο πρόγραμμα στον τόπο μας είναι μηδαμινές (9 περιοχές σε όλη τη χώρα).

Η ΑΙΤΩΛΙΚΗ συνέχισε τις προσπάθειες και περίπου την Άνοιξη έγινε κατανοητό ότι οι πιθανότητες θετικής κατάληξης είναι όχι μόνο αυξημένες αλλά και ρεαλιστικές. Τότε αποφάσισε να ξανά διεκδικήσει ρόλο στις εξελίξεις και η ΑΝΑΙΤ. Αναπόφευκτη ήταν η σύγκρουση των δύο αναπτυξιακών οι οποίες πλέον ζητούσαν κοινωνικούς συμμάχους.
Η αλήθεια είναι ότι η ΑΙΤΩΛΙΚΗ όλο το προηγούμενο διάστημα είχε προκαλέσει συγκεντρώσεις και ενημερώσεις, με αυτό τον τρόπο κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον και να συσπειρώσει σχεδόν όλους.

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας η ΕΑΣ Μεσολογγίου η Συνομοσπονδία και η Ομοσπονδία των ψαράδων, τα σωματεία των ψαράδων και οι δήμαρχοι Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Ναυπάκτου, σε εκείνη τη χρονική στιγμή συνυπέγραψαν ότι στηρίζουν και τάσσονται υπέρ της ΑΙΤΩΛΙΚΗΣ.

Μετά την είσοδο στην διεκδίκηση και της ΑΝΑΙΤ οι πιέσεις εντάθηκαν προς όλες τις κατευθύνσεις αλλά κυρίως απέναντι στους ψαράδες της περιοχής, για το που και με ποιόν θα συμμαχήσουν.
Το σωματείο των ψαράδων του Αιτωλικού βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα γιατί είναι μόνο ένα και εκπροσωπεί όλους τους ψαράδες της πόλης, και εκτός αυτού, είναι το πολυπληθέστερο της περιοχής.

Η θέση του σωματείου μας ήταν ότι θα ταχθεί με όποιον αποδείξει ότι μπορεί να διεκδικήσει και βρίσκετε ποιο κοντά στην υλοποίηση του τελικού στόχου.
Όταν τελικά ο κόμπος έφτασε στο χτένι και το παρασκήνιο μάλλον άρχισε να λειτουργεί αρνητικά για όλους, οι ψαράδες δια μέσου της Συνομοσπονδίας, προσκάλεσαν τις δύο αναπτυξιακές σε δημόσια αντιπαράθεση στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου, με την υποσημείωση ότι όποια αναπτυξιακή δεν παραστεί αυτόματα εκπίπτει και της εμπιστοσύνης των ψαράδων, οι οποίοι πλέoν θα ταχθούν υπέρ της άλλης αναπτυξιακής.

Σε αυτή την συγκέντρωση δεν ήρθε η ΑΝΑΙΤ και γι αυτό η Συνομοσπονδία των ψαράδων αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να ταχθεί υπέρ της ΑΙΤΩΛΙΚΗΣ.

Αν θέλαμε να αναλύσουμε το αποτέλεσμα θα πρέπει να πούμε ότι καταλογίζουμε στη Νομαρχία:
· άργησε να μπει στο χορό της διεκδίκησης,
· απώλεσε τους σημαντικότερους συμμάχους της που είναι οι Δήμαρχοι της περιοχής,
· την κακή εικόνα που έχουν οι ψαράδες για την Εποπτεία Αλιείας και τις παρεμβάσεις της τόσο στη Λιμνοθάλασσα όσο και στο κοινωνικό ιστό του τόπου,
· την αργοπορία εκ μέρους της Νομαρχίας για κάποια ουσιαστική παρέμβαση ή επένδυση στο χώρο της Λιμνοθάλασσας.
· το φόβος που προκάλεσε στους ψαράδες, η πρόσκληση για συζήτηση για το πρόγραμμα της ΑΝΑΙΤ των ιχθυοκαλιεργειτών και τους εκπροσώπους των Δήμων Οινιαδών, Αστακού κτλπ (σημειωτέο ότι αυτοί οι Δήμοι δεν συμμετέχουν ως τελικοί αποδέκτες στο πρόγραμμα) καθώς επίσης και το διοικητικό σχήμα της ΑΝΑΙΤ στο οποίο αν και θα συμμετείχαν πολλοί φορείς ανάμεσά τους και οι ψαράδες, την τελική απόφαση για την κατανομή των έργων και κονδυλίων θα την έπαιρνε ο Πρόεδρος που είναι ο Νομάρχης.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι σαν τελικό στόχο είχαν και έχουν την αναβάθμιση της περιοχής θα πρέπει να δούμε το όλο σκηνικό με διαφορετικό μάτι και να πούμε ότι αν σε αυτό το πρόγραμμα οι ψαράδες τάχθηκαν με την ΑΙΤΩΛΙΚΗ αύριο σε κάποιο άλλο πρόγραμμα θα ταχθούν υπέρ της ΑΝΑΙΤ.

Καλό είναι λοιπόν να γίνονται αυτές οι αντιπαραθέσεις για να γίνει κατανοητό προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα, ότι οι ψαράδες δεν είναι δεδομένοι για κανένα και ότι όσοι επικαλούνται το καλό τους θα πρέπει να το αποδυκνείουν πρώτα στην πράξη.

Όσο για κάποιους υπαλλήλους οι οποίοι κρύβονται πίσω από τις δημoσιοϋπαλληλικές καρέκλες τους θα πρέπει να το κατανοήσουν επιτέλους ότι είναι απλώς υφιστάμενοι των ψαράδων και όχι οι ρυθμιστές του μέλλοντος.

Για τον Δήμαρχο Αιτωλικού θα πρέπει να πούμε ότι και σε αυτόν ασκήθηκαν τρομερές πιέσεις μιας και έχει διοικητικές θέσεις και στις δύο αναπτυξιακές. Ο ίδιος όμως κράτησε σταθερή στάση μέχρι τέλους και δημιούργησαν με το Δήμαρχο Μεσολογγίου ένα αρραγές μέτωπο.

Αν όλα πάνε κατ ευχή το σωματείο των ψαράδων του Αιτωλικού και ο Δήμος Αιτωλικού θα έχουν από ένα αντιπρόσωπο στην επιτροπή αξιολόγησης των επενδύσεων και θα είναι αυτοί που θα αποφασίζουν για το ποια, πως και πότε θα γίνει μια επένδυση.

Όπως καταλαβαίνετε το στοίχημα είναι μεγάλο, αλλά μόνο το γεγονός ότι οι ψαράδες ξύπνησαν από το λήθαργο τους και διεκδικούν να έχουν άποψη για το μέλλον τους, ακόμη και λάθη να έκαναν ή να κάνουν, πλέον θα πρέπει να τους κρίνουμε με άλλο πνεύμα.

Πρέπει όμως να ενημερωθεί ο κόσμος ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν απευθύνετε μόνο στους ψαράδες, αλλά σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Αιτωλικού και Μεσολογγίου.
Όταν έρθει η ώρα θα ενημερωθούμε με κάθε λεπτομέρεια, σε γενικές γραμμές πάντως το πρόγραμμα επιδοτεί δραστηριότητες, όπως το να ανοίξει κάποιος ένα μαγαζάκι μέχρι και να δημιουργήσει οικοτουριστική επιχείρηση, εντός του Δημοτικού Διαμερίσματος Αιτωλικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: