Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

Επικίνδυνο το καμπαναριό του Αϊ Γιώργη


Σύμφωνα με τις αυτοψίες που διηνήργησαν οι μηχανικοί του Τομέα Αποκατάστασης σεισμοπλήκτων μετά τον σεισμό της 8ης Ιουνίου αλλά και την εκτίμηση της 22ης Εφορίας Νεοτέρων μνημείων, διαπιστώθηκαν προβλήματα στην βάση του καμπαναριού του Αϊ Γιώργη και έντονες διαμπερείς ρηγματώσεις στη φέρουσα τοιχοποιία του . Το έκριναν άκρως επικίνδυνο με πιθανότητα από στιγμή σε στιγμή να κατάρρευση.
Η Εφορία νεωτέρων μνημείων με έγγραφό της προς τον Δήμο Αιτωλικού συνιστά την άμεση υποστηρίξει του τμήματος αυτού με σκαλωσιές έτσι ώστε να συγκρατηθεί η πτώση και μέτρα ασφάλειας, όπως τον αποκλεισμό του δρομίσκου που διέρχεται στο σημείο αυτό, για την αποφυγή ατυχήματος.
Άμεσα πρέπει να εκπονηθεί μελέτη αποκατάστασης, η οποία θα υποβληθεί προς έγκριση στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, για να εκδοθεί η άδεια επισκευής για την αρχή των απαιτούμενων εργασιών.
Ο Αϊ Γιώργης βρίσκεται στην βορινή πλευρά του νησιού του Αιτωλικού πίσω από το Ιερό της εκκλησίας της Παναγίας. Χρονολογείται τον 15 αι. και είναι η παλαιότερη σωζόμενη εκκλησία της πόλης. Είναι καταγεγραμμένη σαν μνημείο Νεώτερης Ιστορίας. Χρειάζεται την ευαισθητοποίηση και την φροντίδα όλων μας.
Για τα λιθανάγλυφα του Αϊ Γιώργη πατήστε εδώ.
Ζ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: