Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Αλβανοί - εχθροί η σύμμαχοι;



Μεταναστεύουν για να βρουν καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασία. Μεταναστεύουν γιατί ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. Και οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία την Αμερική και αλλού είχαν κι έχουν τον ίδιο σκοπό…
Χαρακτηρισμοί των Αλβανών όπως: «πονηροί», «πρωτόγονοι», «καθυστερημένοι», «επικίνδυνοι» ευτυχώς ανήκουν στην πρώιμη περίοδο της μετανάστευσής τους, και τείνουν να εκλείψουν χαρακτηρίζοντας τους συχνά σήμερα «εργατικούς», «σεβαστικούς», «φιλικούς» ..
Η πόλη μας όπως και όλος ο νομός έχει δεχθεί εκατοντάδες μέχρι σήμερα, μερικοί απ τους οποίους έχουν πλέον οικογένεια και τα μικρά παιδιά τους μεγαλώνουν μαζί με τα δικά μας. Στο σχολείο οι αλλοδαποί μαθητές πλέον δεν αντιμετωπίζονται και τόσο αρνητικά από τους συνομηλίκους τους . Υπάρχουν ακόμη όμως δυσκολίες.
Οι συνθήκες διαβίωσης σε πολλές περιπτώσεις είναι άθλιες. Πολλοί ζουν χωρίς νερό ρεύμα, σε ετοιμόρροπα σπίτια αποθήκες καλύβια στα χωράφια χωρίς την στοιχειώδη υγιεινή. Νοικιάζουν πολλοί μαζί, κυρίως νεαρής ηλικίας, και χρησιμοποιούν τα δωμάτια για μερικές ώρες ύπνο (Φώτο). Ενώ σε καλύτερη κατάσταση βρίσκονται οι οικογένειες που υπάρχουν εδώ.
Προσφέρουν φθηνή εργατική δύναμη. Το ευτύχημα πάντως είναι ότι η τοπική κοινωνία ξεπέρασε την υπέρμετρη ξενοφοβία που «άγγιζε πολλές φόρες το κόκκινο».
Η μίσθωση με τη ημέρα, η μεταφορά από εργατικό χώρο σε εργατικό χώρο, η πολύωρη, και σκληρή δουλειά, δικαιούται να έχει αντίστοιχο κοινωνικό σεβασμό από μας τους πολίτες και την ανάλογη μεταχείριση, μέριμνα κι ενδιαφέρον από την πολιτεία.
φώτο: εγκαταλελειμένο σπιτι στο Αιτωλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: