Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Τ' άρματα του Καμίζα

Σήμερα στις 11 το πρωί εκπρόσωποι του διοικητικού συμβουλίου του Λαογραφικού Μουσείου κα Γεωργία Λεονάρδου πρόεδρος, κα Σπυριδούλα (Ειρήνη) Παγαρέμου Ταμίας και Ειρήνη Γαρδέλη μέλος, παρέλαβαν από τον κο Γιώργο Κατσικόπουλο εγγονό του Δημοσθένη Καμίζα ένα μέρος από τα άρματα του ίδιου του Δημοσθένη γνωστό από την μεγάλη του ιστορία στο πανηγύρι της Αγιαγάθης.
Τα αντικείμενα άνηκαν μέχρι σήμερα στον Σπύρο Κατσικόπουλου ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον αδελφό του Γιώργο...


Επιπλέον, εκ μέρους του Γιώργου Κατσικόπουλου παρελήφθησαν δύο «κιλιμήσες» κουβέρτες αργαλειού δύο μαλινοσέντονα και ένα παλαιό μεταλλικό χειροποίητο γυναικείο τσαντάκι της μητέρας του.
Όλα τα παραπάνω αντικείμενα παραδόθηκαν για την φύλαξη και έκθεση τους στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου, αφού υπογράφτηκε πρωτόκολλο παραλαβής εκ μέρους του συλλόγου .
«To όνομα του Δημοσθένη Καμίζα έρχεται και ξανάρχεται στο στόμα παλαιών και νέων πανηγυριστών και όλοι οι δρόμοι του πανηγυριού ανάγουν απευθείας στην μορφή του. Γεννήθηκε το 1884 στο Αιτωλικό και πέθανε το 1958 στη Θεσσαλονίκη.
Καπετάνιος από το 1922 συνέχισε μέχρι το 1957 με μια μικρή διακοπή στην διάρκεια του πολέμου 1941-44.

Δημιούργησε σχολή και είχε ιδιαίτερη αδυναμία στους νέους. Πρωτοπήγα με τον Καμίζα, θα σου πουν κάποιοι παλιοί πανηγυριστές. Ο καπετάν Δημοσθένης έπαιρνε και πρωτοβουλίες , όπως το κάλεσμα των αρματωμένων της Σταμνάς στο Αιτωλικό τον Αύγουστο του 1936, ενώ το 1949 ο καπετάνιος Πανάγαθος Λιόντος από τη Σταμνά παραχωρεί τη θέση του σ’ αυτόν. Οργανωτικός, κερνούσε τους πάντες και πολλές φορές βοηθούσε η αναλάμβανε εξ ολοκλήρου τον ρεφενέ και τα άρματα φίλων που αδυνατούσαν.»
από το βιβλίο της Μάγδας Βελτίστα Το πανηγύρι της Αγιαγάθης.
















Η παράδοση στο Λαογραφικό.
Απο αριστερά Ειρ. Γαρδέλη, Γιώρ.Κατσικόπουλος, Γίτσα Λεονάρδου, Σπ. Παγαρέμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: