Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ-ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ, ΓΡΗΓ. & ΜΙΧ. ΚΟΤΣΑΡΗΣ.

PRINT-LOGUE

FIRENZE-ATENE

Fondazione Il Bisonte - Galleria Technohoros

"Η γραμμή της χαρακτικής ενώνει Αθήνα - Φλωρεντία"
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος εκθέτει Ελληνική χαρακτική στην Ιταλία

Mε την συμμετοχή των Αιτωλικιωτών Χαρακτών Γρηγόρη και Μιχάλη Κότσαρη,......

την Μ. Τετάρτη (του Ορθοδόξου Πάσχα) 11 Απριλίου 2012, η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος εγκαινιάζει στη Φλωρεντία στον εκθεσιακό χώρο της σχολής χαρακτικής "Il Bisonte" έκθεση ελληνικής χαρακτικής στην οποία θα παρουσιαστούν Έλληνες εν ζωή χαράκτες από τη γενιά του 50 μέχρι και σήμερα.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι:

Καταξιωμένοι παλαιότεροι εν ζωή Έλληνες χαράκτες (μαθητές του Κεφαλληνού): Ρένα Ανούση-Ηλία, Άρια Κομιανού, Βαρθολομαίος Παπαδαντωνάκης


Παλιότερη γενιά χαρακτών: Μάγδα Βαμβατήρα, Νίκος Δεσεκόπουλος, Μένης Κατσούλας, Γιώργος Κόρδης, Ράνια Κορομηλά, Γιώργος Κυπρής, Μαριάννα Ξενάκη, Χρήστος Σανταμούρης.

Διδάσκοντες στις Σχολές Καλών Τεχνών: Μιχάλης Αρφαράς , Μανώλης Γιανναδάκης, Χριστόδουλος Γκαλντέμης, Γιάννης Γουρζής, Ντίνα Κώτσιου, Άκης Πιρουνίδης, Ξενής Σαχίνης, Δήμητρα Σιατερλή, Μαίρη Σχοινά, Βίκυ Τσαλαματά


Νεότερη γενιά: Μανταλένα Αγγελέτου, Μανώλης Αναστασάκος, Εύα Βασδέκη, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Αννή Ζαβιτσάνου, Παναγιώτης Καλογιάννης, Ελένη Κάπρου, Δημήτρης Καρλαφτόπουλος, Γιάννης Κολιός, Γρηγόρης Κότσαρης, Μιχάλης Κότσαρης, Αναστασία Κωνσταντάκου, Δημήτρης Μηλιώτης, Βιβή Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Μίλτος Πεταλάς, Μαρίνα Προβατίδου, Νίκος Σταυρακαντωνάκης (Πρόεδρος της ένωσης Ελλήνων χαρακτών),Ορέστης Συμβουλίδης, Παναγιώτης Φερεντίνος



Ξένοι χαράκτες που ζούν στην Ελλάδα πάνω από 20 χρόνια: Kanuto Callan, Florence Christakis, Kleves Chrisiko, Stanislaus Koene, Francesco Moretti, Pino Pandolfini


Λίγα λόγια για την σχολή χαρακτικής Il Bisonte: Το καλλιτεχνικό τυπογραφείο γραφιστικών τεχνών Il Bisonte ιδρύθηκε το 1959 στην οδό Ricasoli στην Φλωρεντία. Η ιδρύτρια, Maria Luigia Guaita, που προέρχεται από το χώρο των εκδόσεων και της δημοσιογραφίας, έμαθε να χρησιμοποιεί και να εκτιμά τις τεχνικές της χαρακτικής στη Σκωτία, στο εργαστήριο μιας φίλης ζωγράφου. Σε αυτήν την πρωτοβουλία της στηρίχθηκε από μια ομάδα διανοουμένων μεταξύ των οποίων ο Giorgio Luti (ιστορικός της ιταλικής λογοτεχνίας), ο Carlo Ludovico Ragghianti (ιστορικός τέχνης), ο Enrico Vallecchi (εκδότης). Η Maria Luigia Guaita επιθυμεί να διαδώσει τη γνώση για τα αυθεντικά έργα της γραφιστικής τέχνης σε αντίθεση με την επικράτηση των αναπαραγωγών που δεν διαθέτουν καμία αξία. Η πρόθεσή της είναι να συμβάλει στην αναβίωση των παραδοσιακών τεχνικών χαρακτικής, από τη λιθογραφία μέχρι το ακουαφόρτε.
Οι πρώτοι καλλιτέχνες που προσκλήθηκαν στο Il Bisonte ήταν οι «Άτυποι» - Carmassi, Moreni, Scanavino, Giò Pomodoro - για να ακολουθήσουν οι πιο επιφανείς εκπρόσωποι της λεγόμενης "γενιάς των Δέκα": Carrà, Severini, Magnelli, Soffici. Το τυπογραφείο για πολλά χρόνια θα αποτελέσει χώρο συναντήσεων, ανταλλαγής διαφορετικών εμπειριών και προτάσεων, και πάντοτε υψηλού επιπέδου.


Λίγα λόγια για την Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος: Η αίθουσα τέχνης «Τεχνοχώρος» ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2003 με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, με στόχο την ανάδειξη, προβολή και ανάπτυξη της χαρακτικής τέχνης. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έχει πραγματοποιηθεί πληθώρα ατομικών και ομαδικών εκθέσεων, τόσο Ελλήνων όσο και ξένων χαρακτών.

Από τις αρχές του 2010 και αφού ο χώρος πέρασε σε ιδιωτική πρωτοβουλία, αποφασίστηκε να ενταθεί η προσπάθεια αυτή και να λάβει έναν πιο διευρυμένο χαρακτήρα, αγκαλιάζοντας και άλλες μορφές τέχνης. Η πλήρης ανακαίνιση του χώρου αποτέλεσε το ξεκίνημα για την υποδοχή και ανάδειξη των μορφών αυτών μέσα από την οργάνωση και παρουσίαση των εκθέσεων.

Η νέα πορεία του χώρου, χαρακτηρίζεται από σεβασμό και αγάπη για την τέχνη με διάθεση ανάδειξης νέων καλλιτεχνών από χώρους όπως η χαρακτική, η ζωγραφική, η γλυπτική και η φωτογραφία. Η εστίαση στους νέους καλλιτέχνες στόχο έχει το ταξίδι σε νέους δρόμους λόγων, προτάσεων και προσεγγίσεων, και την απόκτηση νέων καλλιτεχνικών εμπειριών.

Η πορεία αυτή σχεδιάζεται σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες, τους θεωρητικούς της Τέχνης και άλλες γκαλερί σε Ελλάδα και εξωτερικό, επιδιώκοντας το άνοιγμα των συνόρων και την προβολή και έργων ξένων καλλιτεχνών, αλλά και την προβολή Ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό.


Εγκαίνια Έκθεσης: Τετάρτη 11 Απριλίου 2012, 18:00

Διάρκεια Έκθεσης: 11 Απριλίου έως 1 Μαΐου 2012

Il Bisonte Via San Nicolo 24/r, Firenze


0039 055 2342585

Δεν υπάρχουν σχόλια: