Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Ζημιές στο μνημείο του Ντολμά στον Πόρο

Ο ιστορικός χώρος του Ντολμά, αυτό το ιστορικό μνημείο της φύσης και του πολιτισμού μας, χτυπήθηκε βάναυσα και με πρωτοφανή τρόπο. Βάνδαλοι,  ιερόσυλοι,  κατέστρεψαν το μέρος του μνημείου στο οποίο αναφέρονται τα ονόματα των πεσόντων συμπατριωτών μας στη μάχη του Ντολμά το Φεβρουάριο του 1826.
Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης δήλωσε: «Με αποτροπιασμό αλλά και οργή καταγγέλλω την εσκεμμένη πράξη των «γνωστών – αγνώστων» ανιστόρητων ανθρωπάριων.......

Αν νομίζουν πως με αυτό τον τρόπο εκδικούνται και εκθέτουν το νέο Δήμο Μεσολογγίου και εμένα προσωπικά, πλανώνται πλάνη οικτρά. Ο μαρτυρικός τόπος του Ντολμά θα αναβαθμισθεί και θα αποκατασταθεί ιστορικά και περιβαλλοντικά. Καταθέτω μήνυση και καλώ την ελληνική πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και σε αυτό το χώρο της λιμνοθάλασσας μας που δυστυχώς επιμένει να τον κρατεί στη δικαιοδοσία της απροστάτευτο. Ο Δήμος έχει ήδη επιληφθεί του θέματος και άμεσα θα αποκαταστήσει το μνημείο». 



      
Σημείωση Etoliko News: Από τις φωτο που δημοσιεύουμε θα μπορούσαμε να πούμε ότι μάλλον πρόκειται για ζημιά που οφείλετε στην κακοτεχνία της κατασκευής του μνημείου.
 Και το λέμε αυτό γιατί φαίνεται καθαρά ότι οι μαρμάρινες πλάκες ακουμπούσαν πάνω στο σταυρό χωρίς καμία σύνδεση μαζί του με μεταλλικά καρφιά όπως είναι καρφωμένη η μικρή πλακέτα των δωρητών.
Μήπως φταίει η απουσία συντήρησης του μνημείου από τις δημοτικές αρχές τις πρώην και την τωρινή;

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οπως και να εχουν τα πραγματα αυτος ο χορος ειναι ιστορικος και πρεπει να τον σεβομαστε. Οσο για την ζημια που εγινε καλο ειναι να αποκατασταθει οσο πιο συντομα γινεται, ανεξαρτητως αν εγινε απο κακη συντηρηση ή οχι.

Ανώνυμος είπε...

Βεβαίως και να αποκατασταθεί ο χώρος απο σεβασμό και μόνο και να γίνει η αρχή με την απομάκρυνση του σκατοσωλήνα που διασχίζει το μέρος και καταλήγει στο ιστορικό νησάκι του Ντολμά. Διαφορετικά όλα αυτά θα είναι απλές κορώνες για λαϊκή δημοτική κατανάλωση....

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με την εξαγγελία του Δημάρχου Κατσούλη οι γνωστοί άγνωστοι βανδαλιστές του μνημείου να υποθέσουμε ότι είναι η πρώην δημοτική αρχή; Δηλ.η πολιτεία; Δηλ.όσοι καταπάτησαν το χώρο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του λαού προσπαθώντας να ανεγείρουν αυθαίρετα ναό; Και τον σωλήνα των αποβλήτων; Λοιπόν κύριε Δήμαρχε καλό είναι να μην προτρέχετε. Αφήσετε να ξέρουμε κάτι περισσότερο από εσάς, γιατί τα μεγάλα λόγια και το ύφος της κινδυνολογίας σας μόνο μπούμερανκγ μπορεί να γυρίσει. Κάνετε εσείς το πρέπον κι έχουμε καιρό να μιλήσουμε για τους γνωστούς και τους άγνωστους ?

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΛΠ ΛΕΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ; ΟΙ ΑΓΡΙΝΙΩΤΕΣ ΤΑ ΕΣΠΑΣΑΝ, ΟΠΩς ΜΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΟΥΝ

Ανώνυμος είπε...

μόνο στο αιτωλικό γίνετε στον ίδιο χώρο να υπάρχουν δυο μνημεία για τον ίδιο λόγο. ένας σταυρός που δωρήθηκε απο κάποια βασίλισσα και ενας άλλος που δωρήθηκε απο τους εν αθήναις εκ των υστέρων.
μήπως αυτά (οι καταστροφές) έγιναν για να γίνει μια καινούρια ανάπλαση; δεν μας έφτασε η ανάπλαση των εν αθήναις και μετά της νομαρχίας και μετά της σωλήνας του βιολογικού του γαλάνη και μετά εκείνου με την κατασκευή της εκκλησίας του και μετά...
αυτό το μνημείο μου θυμίζει και λίγο το άγαλμα της ταινίας <>.
δήμαρχε νερό και καθαριότητα θέλουμε άσε τις αναπλάσεις, τα μουσεία και πολύ περισσότερο τους <> και μη ξεχνάς για το αιτωλικό και συ ένας απο τους <> είσαι.