Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Έναρξη εκστρατείας: Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2011


Όσο οι περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως  η υποβάθμιση των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων, συνεχίζουν εντεινόμενες, τόσο η ευαισθητοποίηση και η εθελοντική συμμετοχή των πολιτών σε δράσεις προστασίας και διαφύλαξης του φυσικού μας πλούτου πρέπει να διευρύνεται  στοιχειοθετώντας το ποιοτικό και ποσοτικό τους αντίβαρο. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτή το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συντονίζει και φέτος, για 16η συνεχόμενη χρονιά, την πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών ακτών και φυσικών περιοχών «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» από 1-31 Μαΐου.......
 

Με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2011», την  Δευτέρα 2 Μαΐου  και ώρα 11.00 π.μ. πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου στα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων που υποστηρίζουν την φετινή εκστρατεία με σύνθημα «το μόνο είδος που δεν πρέπει να ζει σε θάλασσες και ακτές είναι τα σκουπίδια!»

Την εκδήλωση συντόνισε ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Τύπου της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα κος Carlos Martin Ruiz de Gordejuela, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του  εξήρε την προσπάθεια που συντελείται μέσα από την εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» και τόνισε την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να σταθεί αρωγός σε ανάλογες πρωτοβουλίες. Εν συνεχεία, ο  Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα κος Πάνος Καρβούνης διασύνδεσε την εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών με το φετινό Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού και αναφέρθηκε στην πρόσφατη πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Αλιεία κας Μαρίας Δαμανάκη, που στόχο έχει την απορρύπανση της Μεσογείου.

Στο πλαίσιο της εν λόγω πρότασης,  προβλέπεται η πιλοτική εφαρμογή στη Γαλλία προγράμματος συλλογής των επιπλέοντων απορριμμάτων από αλιευτικά σκάφη, με την προσθήκη σε αυτά ειδικού μηχανισμού, ενώ παράλληλα προωθείται η θεσμοθέτηση μέτρων για την γενικευμένη απαγόρευση της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κο Ευάγγελο Κουκιάσα, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να αποτελέσει ο εθελοντισμός ένα νέο ποιοτικό δεδομένο σε μια περίοδο έντονης και πολυεπίπεδης κρίσης (οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής) και αναφέρθηκε στις ανεξέλεγκτες πιέσεις που δέχεται εδώ και δεκαετίες το παράκτιο οικοσύστημα της Ελλάδας, όπως είναι η απόρριψη απορριμμάτων, η παράνομη δόμηση κ.λ. 

Ακολούθησε η  τοποθέτηση της κας Νίκης Παρδαλού, Υπεύθυνης Βιοποικιλότητας & Φυσικών Πόρων του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα των περσινών καθαρισμών (βλ. επισυναπτόμενο κείμενο).  Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι η φετινή εκστρατεία εστιάζει στην ανάδειξη της σημασίας των Προστατευόμενων Περιοχών και στην ουσιαστική γνωριμία των τοπικών κοινωνιών με αυτές,  προκειμένου να αρθούν οι προκαταλήψεις και να καταρριφθούν μύθοι και στερεότυπα που τροχοπεδούν την προστασία των ευαίσθητων αυτών περιοχών. Για το σκοπό αυτό, και στο πλαίσιο της εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο», έχουν κληθεί να συμμετάσχουν και να δηλώσουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους όλοι οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Κατόπιν ο λόγος δόθηκε σε εκπροσώπους των χορηγών επικοινωνίας της εκστρατείας και συγκεκριμένα στην Υπεύθυνη Χορηγιών της ΕΡΤ κα Αρετή Καλεσάκη και στον δημοσιογράφο της REAL NEWS κο Αλέξανδρο Κόντη. Αμφότεροι υπογράμμισαν ότι η συμβολή των ΜΜΕ σε πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος πρέπει να θεωρείται και να είναι αυτονόητη, ενώ η κα Καλεσάκη αναφέρθηκε επίσης και στις προσπάθειες της διοίκησης της ΕΡΤ για μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του φορέα.

Η Συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις των παρευρισκόμενων δημοσιογράφων, με αφορμή τις οποίες η Διευθύντρια του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS κα Άννυ Μητροπούλου επεσήμανε τον διαχωρισμό των –συχνά αιωνόβιων- απορριμμάτων σε παράκτια, επιπλέοντα και βενθικά και την ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια αντιμετώπισης και των τριών ειδών, με μέσα και εργαλεία που δεν θα επιδεινώνουν περαιτέρω την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Η φετινή εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της UNEP/MAP, πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα και με την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Χορηγός είναι το πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης AMSTEL ECO της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και υποστηρικτές η TNT και η ΑΛΑΣΚΑ Γίγας. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η REAL NEWS, REAL PLANET, REAL FM, ΕΡΤ, ΕΡΤonline, ΕΡΑ Δίκτυο, Ραδιοτηλεόραση, ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ΑΜΕΛ, ΗΣΑΠ, ΤΡΑΜ Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: