Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ


Tην ώρα που κορυφώνονται οι αντιδράσεις από συνδικαλιστές, δημάρχους και φορείς για το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ, το υπουργείο Οικονομικών σπεύδει να... αποσαφηνίσει τις εξαιρέσεις που αφορούν στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες από την καταβολή του τέλους,...... μετά και τη σχετική απόφαση που είχε πάρει την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλιστα, στην τωρινή απόφαση του υπουργείου, γίνεται λόγος και για παρέμβαση της Πολιτείας στο... διακανονισμό των δόσεων του στεγαστικού δανείου ελέω χαρατσιού.

Φτωχοί και ανάπηροι 80% και άνω
Έτσι, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αποφασίστηκε ότι θα εξαιρούνται από χαράτσι νοικοκυριά που αποδεδειγμένα και ύστερα από έλεγχο αδυνατούν να το καταβάλουν, όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω, ανεξαρτήτως της αιτιολογίας, καθώς και όλοι όσοι τελούν υπό κάθε είδους μηχανική υποστήριξη, δηλώνοντας κάτι τέτοιο αμέσως στη ΔΕΗ.

Εξέταση περιπτώσεων που δεν υπάγονται στις ρυθμίσεις
Όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, εφόσον υπάρχουν ευπαθείς ομάδες ή ακόμα και ατομικές περιπτώσεις που δεν υπάγονται στις ρητά προβλεπόμενες από το νόμο εξαιρέσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στις εξαιρέσεις έπειτα από έλεγχο της κάθε ειδικής περίπτωσης που ζητεί την υπαγωγή της στις εξαιρέσεις αυτές. Ο έλεγχος θα διενεργείται επιτόπου από τριμελείς επιτροπές που θα συσταθούν αμέσως. Δε διευκρινίζουν, ωστόσο, ποια θα είναι αυτά τα κριτήρια εξαίρεσης.

Διακανονισμός στεγαστικών δανείων ελέω δανείου
Σε εκείνους που  έχουν πρόβλημα καταβολής της δόσης λόγω μείωσης των αποδοχών τους και επειδή βαρύνονται με στεγαστικό δάνειο, θα γίνει προσπάθεια, σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο διακανονισμό των δανείων να ληφθεί υπόψη και η υποχρέωση καταβολής του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ.

Το «έργο» της ΔΕΗ
Κατόπιν των παραπάνω, η ΔΕΗ πλέον καλείται να εφαρμόσει τις σχετικές ρυθμίσεις ώστε να μη διακόπτεται η παροχή ρεύματος σε κάποιον που έχει αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του τέλους.
Θα διακόπτεται, όμως, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε αυτούς που παρά τη δυνατότητά τους να εκπληρώσουν αυτή τη φορολογική τους υποχρέωση δεν το πράττουν καλυπτόμενοι πίσω από την ευαισθησία που δικαιολογημένα δημιουργείται στην κοινή γνώμη για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή ατομικές περιπτώσεις.
Στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, επίσης, διαπιστώθηκε ότι η ροή εξόφλησης του ειδικού τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι ικανοποιητική και αντίστοιχη με τη συνήθη ροή εξόφλησης των τιμολογίων της ΔΕΗ. Η εξόφληση τείνει ήδη στο 80%.

Εναρμόνιση αρχείων δήμων-κράτους-ΔΕΗ
Λόγω της κατάληψης στο μηχανογραφικό κέντρο της ΔΕΗ καθυστερεί για λίγες μέρες η αποστολή στους δήμους των μηχανογραφημένων στοιχείων που αντιστοιχούν στα ακίνητα κάθε δήμου, προκειμένου και αυτοί με τη σειρά τους να καλέσουν τους πολίτες να διορθώσουν προβλήματα που έχουν τυχόν παρατηρηθεί σε σχέση με το εμβαδόν, την τιμή ζώνης, ή την παλαιότητα.
Αυτό, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, θα γίνει το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να υπάρχει πλήρης εναρμόνιση των δημοτικών αρχείων με τα αρχεία της ΔΕΗ και το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Εφόσον, συνεπώς, παρατηρούνται υπερβάσεις ή αποκλίσεις, αυτές θα αντιμετωπιστούν συμψηφιστικά.
Σημειώνεται ότι το τηλεφωνικό κέντρο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (210-4802552) παραμένει στη διάθεση των πολιτών για την επίλυση κάθε σχετικού προβλήματος. Όσοι δεν είχαν προλάβει να στείλουν μέσω SMS την αίτηση υπαγωγής τους στις εξαιρέσεις του νόμου, μπορούν να το κάνουν με έναν δεύτερο γύρο αποστολής SMS μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: