Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Αυθαίρετα. Συνεχίζεται εώς 30 Νοεμβρίου η ηλεκτρονική διαδικασία για την τακτοποιηση.


Ο νέος νόμος 4014/2011 επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πολύπλοκο πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης και συγχρόνως να δόση τη δυνατότητα να υπαχθούν κατασκευές γρήγορα εύκολα και με χαμηλό κόστος....
Για παράδειγμα
Πρόστιμο 2009  Κατοικία 150μ2 στον Αστακό TZ 550 ευρώ πλήρωνε Πρόστιμο 83.550 ευρώ +2 έτη X 41.775 = 167.100 ευρώ
Πρόστιμο 2011
Kατοικία 150μ2 στον Aστακό TZ550 καθ' υπέρβαση άδειας β' κατοικία πληρώνει Πρόστιμο 18.800 ευρώ
Για τον υπολογισμό του προστίμου στο δικό σας ακίνητο πατήστε ΕΔΩ

Η νομιμοποίηση αφορά οποιεσδήποτε κατασκευές που έγιναν χωρίς άδεια. Δηλαδή υπόγεια, δώματα, σοφίτες, υπέρβαση ύψους, προσθήκες, υπέρβαση απόστασης Δ, κλειστές βεράντες, πέργκολες, υπαίθρια δάπεδα, αλλαγές χρήσεων χώρων κ.λ.π. Νομιμοποιούνται επίσης και κτίσματα σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα. Δεν νομιμοποιούνται ακίνητα που βρίσκονται στο Αιγιαλό, Δασική έκταση η Δημόσιο, προστατευόμενες περιοχές.
Συνοπτικά η διαδικασία για την τακτοποίηση αυθαιρέτων είναι:
-        Ο μηχανικός πρέπει να κάνει έλεγχο στην κατασκευή και να διαπιστώσει τυχόν παραβάσεις. Κατόπιν, και εφόσον ο ιδιοκτήτης αποφασίσει την υπαγωγή του ακίνητου στην ρύθμιση για τακτοποίηση αυθαιρέτου, ο μηχανικός αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση της αίτησης μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του Υπουργείου.
-        Το σύστημα εκδίδει την εντολή πληρωμής του παραβόλου για το πρόστιμο υπαγωγής στη ρύθμιση. (παραβολο υψους 500, 1000, 2000, μέχρι 6000 αναλόγως το μέγεθος το οποίο αφαιρείται από το συνολο του πρόστιμου)
-        Το πρόστιμο (αφαιρείται το παράβολο) καταβάλετε από τον ιδιοκτήτη σε τράπεζα, εφάπαξ ή με δόσεις, ανάλογα με την επιλογή στο ηλεκτρονικό σύστημα.
-        Μέσα σε 24 ώρες από την πληρωμή, ενημερώνεται το σύστημα και ενεργοποιείται η διαδικασία ένταξης. Ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου θα πάρει έναν μοναδικό κωδικό με τον οποίο θα μπορεί να δει την κατάσταση της διαδικασίας τακτοποίησης του αυθαιρέτου.
-        -Εντός τετραμήνου από την έναρξη της διαδικασίας υπαγωγής του ακίνητου στην ρύθμιση τακτοποίησης του αυθαίρετου, πρέπει να συνταχθούν τα απαιτούμενα σχέδια και να κατατεθούν ώστε να γίνει ο προσδιορισμός του ακριβούς ποσού του προστίμου.
-        Όταν το σύνολο των στοιχείων συγκεντρωθεί, εκδίδεται η "Βεβαίωση Ρύθμισης Αυθαιρέτου" η οποία είναι πλέον ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ για την μεταβίβαση του αυθαιρέτου.

Γιατί να τακτοποιήσω  με το νέο νόμο 4013.
-        το πρόστιμο φθάνει μέχρι και έκπτωση 90% από όσα πλήρωναν ως σήμερα οι ιδιοκτήτες
-        Οι αυθαιρετούχοι δύναται να αποπληρώσουν είτε με 20% εκπτωση εφάπαξ είτε με 30 μηνιαίες δώσεις είτε με 12 τριμηνιαίες.
-        Απαλλάσσεσαι απ το βραχνά της κατεδάφισης και της ομηρίας των γειτόνων.
-        Μπορεις να συνδεθεις με τα δίκτυα (ΔΕΗ ΕΥΔΑΠ κλπ)
-        Μπορεί να κάνεις οποιαδήποτε σχετική δικαιοπραξία.
-        Η νομιμοποίηση του αυθαίρετου κτιρίου, θα αποκτήσει την ίδια τεκμηρίωση με ένα κτιρίο που οικοδομήθηκε με κανονική άδεια.
Σημείωση
Αν έχετε υποστεί καταγγελία,  πρέπει να καθυστερήσετε την οριστική επιβολή προστίμου, και την κοινοποίηση του στην εφορία. Στον προηγούμενο νόμο 3843/10 , για την τακτοποίηση ημιυπαιθρίων τα πρόστιμα που δεν είχαν πληρωθεί ακυρώνονται
Η αμοιβή μηχανικού:
  1. Οι αμοιβές των μηχανικών ορίζονται από τη γραπτή συμφωνία του μηχανικού με τον πολίτη.
  2. 2. Οι νόμιμες αμοιβές των μηχανικών ορίζονται από τον Νόμο 3919/2011. Σύμφωνα με τον Νόμο 4014/2011, ανάλογα με την αυθαίρετη κατασκευή ή το αυθαίρετο κτίσμα απαιτούνται συγκεκριμένες μελέτες και έλεγχοι.
  3. Σε περιπτώσεις εκτός σχεδίου απαιτείται η σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων εξαρτημένων από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων ΕΓΣΑ 87' οπότε και επιβαρύνεται ανάλογα.
    Οι τιμές ενδεικτικά κυμαίνονται ( παραδείγματα από τεχνικά γραφεία):
Για την δήλωση και την έκδοση του παραβόλου και του μοναδικού αριθμού υπαγωγής από 300 - 500 ευρώ. Αναλόγως το μέγεθος του αυθαίρετου.
Για τον φάκελο (αίτηση έλεγχο δομικής τρωτότητας, βεβαίωση...)  500 – 1000 ευρώ
Και για σχέδια όπου καί αν απαιτούνται (κατόψεις τομές και τοπογραφικό) από 1500 - 2500 ευρώ. 
 Για το υπολογισμό αμοιβής μηχανικού πατήστε ΕΔΩ
Ζαφείρης Καρβέλης Αρχ. Μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: