Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Διεύθυνσης Υγείας και Υγιεινής: Ενημέρωση των Σχολείων για την Νέα Γρίπη.

Επιστολή της Διεύθυνσης Υγείας και Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας προς τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ενημέρωση όλων των Σχολείων του νομού για την Νέα Γρίπη...

Σκοπός του εγγράφου είναι η ενημέρωση του διδακτικού προσωπικού και των εργαζομένων των σχολείων για τα συμπτώματα της νέας γρίπης, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος και τα προληπτικά μέτρα διασποράς του νέου ιού καθώς και οι κατευθυντήριες γραμμές για την προετοιμασία των σχολείων για την αντιμετώπιση επιδημίας γρίπης.
Στα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνονται:
1. πυρετός
2. ρινική καταρροή
3. βήχας
4. πονόλαιμος
5. μυαλγίες
6. πονοκέφαλος
7. ρίγος
8. αίσθημα κόπωσης
9. διάρροια και εμετούς σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το διδακτικό προσωπικό και οι μαθητές που παρουσιάζουν ορισμένα ή όλα τα προαναφερόμενα συμπτώματα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συνδρομή και να παραμένουν στο σπίτι τους όσες ημέρες είναι εμπύρετοι και επιπλέον ένα 24ωρο μετά την υποχώρηση του πυρετού χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων.
Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν κάθε πρωί τα παιδιά πριν την άφιξή τους στο
σχολείο για συμπτώματα γρίπης.

Σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων γρίπης σε μαθητή ή σε εκπαιδευτικό προσωπικό στο Σχολείο θα πρέπει να απομονώνεται από τους υπόλοιπους σε ιδιαίτερο χώρο και όποιος εισέρχεται στο χώρο αυτό θα πρέπει να λαμβάνει μέτρα ατομικής προστασίας ( γάντια, μάσκα κλπ). Οι γονείς των ασθενών παιδιών θα πρέπει να ειδοποιούνται άμεσα, με σκοπό την απομάκρυνση των ασθενών από το σχολείο.

Για την αντιμετώπιση του πυρετού συνιστάται η χορήγηση παρακεταμόλης. Ασπιρίνη δεν πρέπει να χορηγείται σε κανένα επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα γρίπης εξαιτίας του κινδύνου εμφάνισης συνδρόμου Reye. Τονίζεται ότι η χορήγηση αντιπυρετικών φαρμάκων στα παιδιά επιτρέπεται κατόπιν συνεννοήσεως με γιατρό ή και με τους γονείς του παιδιού για τη δοσολογία και τυχόν αντενδείξεις.
Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης συνοδευόμενων από πυρετό άνω των 38οc καθώς και από τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα , συνίσταται η άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Ταχύπνοια ή δύσπνοια, αλλαγή του χρώματος του δέρματος ( ωχρότητα ή κυάνωση), επίμονους εμετούς , μειωμένη λήψη υγρών.
Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τέτοιων επειγόντων περιστατικών πρέπει να υπάρχει λίστα τηλεφώνων για την αναζήτηση άμεσης ιατρικής βοήθειας.
Τα προληπτικά μέτρα διασποράς της νέας γρίπης περιλαμβάνουν οδηγίες ατομικής υγιεινής και οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων και επιφανειών.
Οδηγίες ατομικής υγιεινής :

- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, την μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό .
- Τακτικό πλύσιμο των χεριών των μαθητών με σαπούνι και ζεστό νερό συχνά μετά από βήχα ή φτέρνισμα, πριν και μετά το φαγητό, μετά την χρήση τουαλέτας. Το πλύσιμο πρέπει να διαρκεί 15-20 δευτερόλεπτα και να ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χαρτομάντιλα μιας χρήσης. Εναλλακτικά καθαρισμός των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα.
- Κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντιλο (ή εναλλακτικά το μανίκι) σε βήχα ή φτέρνισμα. Το χρησιμοποιούμενο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μέσα σε πλαστικές σακούλες , οι οποίες θα είναι τοποθετημένες σε κάδους που προορίζονται για μολυσματικά απορρίμματα και ανοίγουν με ποδοδιακόπτη.
- Αραίωση των θρανίων ώστε να μειώνεται ο συγχρωτισμός .
Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων:
- Συστηματικός και επαρκής αερισμός χώρων (πόρτες, παράθυρα ανοιχτά τουλάχιστον στην διάρκεια των διαλειμμάτων )
- Προσεκτικός και συχνός καθαρισμός και απολύμανση των σκληρών επιφανειών ( θρανία, καρέ κλες πόμολα κλπ) με κοινά καθαριστικά , δηλαδή σαπούνι και νερό , ή διάλυμα χλωρίνης 10% ( 1 μέρος χλωρίνη αραιωμένο σε 10 μέρη νερό ) ή αλκοολούχο αντισηπτικό, τουλάχιστον δύο (2) φορές την ημέρα.
- Οι πλαστικές σακούλες των κάδων όπου απορρίπτονται τα μολυσματικά απορρίμματα όταν γεμίζουν , πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται
άμεσα. Τονίζεται ότι το προσωπικό όταν χειρίζεται τα μολυσματικά απορρίμματα θα πρέπει να φοράει γάντια και ποδιά μιας χρήσης.
Συνιστώμενες ενέργειες προετοιμασίας σχολείων για την αντιμετώπιση
επιδημίας γρίπης:

- Συνεχής ενημέρωση των μαθητών για τους κανόνες ατομικής υγιεινής κλπ
- Εξασφάλιση άμεσης και απρόσκοπτης επικοινωνίας με τις ακόλουθες υπηρεσίες:
- Το πλησιέστερο Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας για αναζήτηση ιατρικών συμβουλών ή επείγουσας βοήθειας.
- Τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Για την ενημέρωση για τη νέα γρίπη τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 1135,ή 210522339 ή 2105212054.
- Τη Διεύθυνση Υγείας και Δημοσίας Υγιεινής της ΝΑ Αιτ/νίας τηλ 2631364109 ή 64107, 64125.
- Η εξασφάλιση λίστας με τα ονόματα, τα τηλέφωνα, τις διευθύνσεις των γονέων
των μαθητών και των εργαζομένων του Σχολείου.
- Ο εφοδιασμός κάθε σχολείου με επαρκή ποσότητα υλικού απαραίτητου για την πρόληψη διασποράς της νέας γρίπης με :
Θερμόμετρα ( μη υδραργυρικά πχ ψηφιακά μασχάλης)
Χαρτομάντιλα σε πρακτική συσκευασία
Γάντια μιας χρήσης
Απλές χειρουργικές μάσκες
Προστατευτικές ποδιές ή μπλούζες μιας χρήσης
Πλαστικές σακούλες για την απόρριψη των χρησιμοποιημένων μέσων ατομικής προστασίας και των χαρτομάντιλων ή για τη συλλογή μολυσμένων αντικειμένων . Εφοδιασμός με κάδους απορριμμάτων με ποδοδιακόπτη.
Μπουκάλια με αντισηπτικό χεριών (με περιεκτικότητα σε αλκοόλη τουλάχιστον 70%).
Αντισηπτικά αντικειμένων και επιφανειών ( πχ οινόπνευμα , οικιακή χλωρίνη)
Σιρόπι και χάπια παρακεταμόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: