Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Τα παραλειπόμενα της Αγιαγάθης

Άλλη μια Αγιαγάθη τέλειωσε. Πολύς ο κόσμος και αυτή τη φορά, το γλέντι έφτασε στο ζενίθ, όλοι ευχαριστήθηκαν το πανηγύρι και γενικά όλα κύλησαν ομαλά.
Ας δούμε όμως μερικά παραλειπόμενα του φετινού πανηγυριού....


• Τουλάχιστον δέκα ομάδες γύφτων με κλαρίνα, περιφέρονταν στις παρέες την ημέρα του πανηγυριού, παίζοντας στους δικούς τους ρυθμούς ανενόχλητοι, αλλοιώνοντας την μουσική ταυτότητα της ημέρας, που απαιτεί νταούλι και πίπιζα.

• Τρία σημεία κατέλαβαν οι γύφτοι που ήρθαν για το πανηγύρι (λιανοπωλητές και αυτοί που απαρτίζουν τις ζυγιές). Το πεζοδρόμιο που οδηγεί στο Κατράκειο, το παρκάκι δίπλα στο ΚΤΕΛ και ο χώρος πίσω από το θεατράκι, έγιναν για δέκα πέντε ημέρες το σπίτι τους. Εσώρουχα και φούστες κλαρωτές απλωμένα στα κάγκελα του νηπιαγωγείου και του Μουσείου, σκουπίδια και ακαθαρσίες παντού και κανείς δεν τους ενόχλησε.

• Με επιτυχία έγινε η επίδειξη των αλόγων στο δασάκι την 17η Αυγούστου, σε ένα χώρο που διαμορφώθηκε για τον σκοπό αυτόν και φωτίστηκε από τον Δήμο με ισχυρούς προβολείς. Η εκδήλωση τελείωσε την ίδια μέρα, αλλά οι προβολείς αποσυνδέθηκαν την 25η Αυγούστου καίγοντας όλο αυτόν τον καιρό άσκοπα και επιβαρύνοντας τα ταμεία του Δήμου.

• Ξέφυγε από τα όρια της πλατείας το πανηγύρι. Όλο το γλέντι πλέον μεταφέρθηκε από τον Ταξιάρχη μέχρι το Πνευματικό Κέντρο και στο τρίγωνο των ουζερί. Ίσως να συνέβαλλε σ’ αυτό και η παρέα που γλεντάει στην πλατεία, που κρατάει πολύ χαλαρούς ρυθμούς.

• Ελάχιστα τα άτομα που επισκέφτηκαν την έκθεση ζωγραφικής των εικαστικών τμημάτων ενηλίκων (ΝΕΛΕ και Πολιτιστικού Συλλόγου), που έγινε στις 13 και 14 Αυγούστου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο. Ίσως αν φιλοξενούνταν σε κάποιο άλλο σημείο πιο κεντρικό, να είχε διαφορετική επιτυχία.

• 250 καρέκλες και 50 τραπέζια είχε προμηθευτεί παλιότερα (2003) ο Δήμος, για τις ανάγκες των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Δεν διατέθηκαν για καμιά πολιτιστική εκδήλωση και οι φήμες λένε ότι δεν υπάρχουν και έχουν μοιραστεί σε ιδιώτες και καταστήματα δίκην ρουσφετιού. Από ποιόν άραγε;

• Τεράστιο το κυκλοφοριακό πρόβλημα τις μέρες των γιορτών. Πολλά τα αυτοκίνητα και οι μονοδρομήσεις των δρόμων (που δεν τηρεί κανείς) δεν βοηθούν στη λύση του προβλήματος. Η μονοδρόμηση του κεντρικού τελικά δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, αλλά δημιούργησε τεράστιο στους καταστηματάρχες.

• Το τραπέζι των επισήμων που στρώθηκε στην πλατεία, αποτελούταν από τσίγκινα πανηγυριώτικα τραπέζια. Εκεί κάθισαν οι Βουλευτές, ο Νομάρχης, οι Δήμαρχοι και όλοι οι άλλοι επίσημοι που επισκέφτηκαν την πόλη λόγω πανηγυριού. Τα τραπέζια που είχαν κατασκευαστεί για τον σκοπό αυτό, ήταν άφαντα. Υπάρχουν άραγε ή δόθηκαν κι αυτά ρουσφετολογικά;

• Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, δεν μας επισκέφτηκαν στο πανηγύρι δύο σημαντικά πρόσωπα του Νομού. Ο Βουλευτής και πρώην Νομάρχης Δημήτρης Σταμάτης και ο πρώην Υπουργός και πρώην Βουλευτής Χρήστος Βερελής. Οι απουσίες και των δύο συζητήθηκαν έντονα

• Και μετά το τέλος του πανηγυριού, άρχισαν τα σφραγίσματα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τον Δήμο. Η Εξέδρα και η Καζαμπλάνκα είναι τα πρώτα που έκλεισαν και ακολουθούν κι άλλα. Ένα θέμα που σηκώνει πολύ συζήτηση.

Και του χρόνου με υγεία και ευτυχία, να περάσουμε πάλι καλά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΑΝ ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ ΜΕ ΤΑ ΚΛΑΡΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΤΑΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΓΥΡΝΟΥΣΑΝ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΕΣ, Η ΔΥΝΑΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΟΥΣΕ?