Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Το μικρότερο χρέος προς τη ΔΕΥΑΜ έχουν οι Αιτωλικιώτες


Κι εκεί που μας έλεγαν ότι η ΔΕΗ θα κόψει το ρεύμα στα υδραγωγεία του Δήμου γιατί οι κακοί Αιτωλικιώτες δεν πληρώνουν το νερό που ΔΕΝ πίνουν, έρχεται σήμερα ο απερχόμενος Δήμαρχος Μεσολογγίου Π. Κατσούλης και μας λέει στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με το νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Ν Καραπάνο, οτι η επιχείρηση βρίσκεται ήδη στην «κόψη του ξυραφιού» από οικονομικής άποψης,.....
πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου που θα αναλάβει η νέα δημοτική αρχή τα καθήκοντά της, η ΔΕΥΑΜ δεν θα αντέξει. Οι οφειλές από τους δημότες φθάνουν τα 3,5 εκ. ευρώ περίπου, ενώ η επιχείρηση χρωστά 5,5 εκ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα τα χρέη προς την επιχείρηση προέρχονται κατά 1,9 εκ. ευρώ από τους καταναλωτές του Μεσολογγίου, κατά 640.000 ευρώ από τους καταναλωτές του Αιτωλικού και κατά 823.000 ευρώ από τους καταναλωτές των Οινιάδων. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται πολλοί, κυρίως επιχειρήσεις, που, ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα, αρνούνται να πληρώσουν.
Και τώρα που οι κακοί Αιτωλικιώτες δεν είναι και τόσο κακοί, μας φταίει η κυβέρνηση που πρέπει να λάβει το μήνυμα ότι υποχρεούται να βοηθήσει, πιέζοντας τη ΔΕΗ να αλλάξει την τιμολογιακή της πολιτική και να μειώσει ή ακόμα και να «εξαφανίσει» το χρέος, που έχει η ΔΕΥΑΜ προς τη ΔΕΗ, το οποίο έφθασε την επιχείρηση «στο χείλος του γκρεμού». Το περιθώριο που έχει δοθεί με την παρέμβαση της ΡΑΕ, ώστε να μην γίνονται διακοπές ρεύματος στα αντλιοστάσια ύδρευσης, είναι μέχρι τις 14-6-2014. Από κει και στο εξής η ΔΕΗ προφανώς θα προβεί σε διακοπές ρεύματος.
Όσον αφορά το πρόβλημα ύδρευσης του Αιτωλικού, η κοροϊδία από τον απερχόμενο Δήμαρχο συνεχίζεται και με δελτίο τύπου μας ενημερώνει ότι, «Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας προς τους κατοίκους του Αιτωλικού, προχωράμε το έργο της υδροδότησης από τις πηγές του Ευήνου. Με τη χθεσινή απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής ξεκινά η υλοποίηση της 1ης φάσης του έργου, δηλαδή της κατασκευής του νέου αγωγού από τον Εύηνο προς το Μεσολόγγι. Τώρα χρειάζεται αγώνας, μαζί με τη νέα δημοτική αρχή του τόπου μας ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα στη δημοπράτηση του έργου. Ακολούθως είτε μέσω δανείου για το οποίο έχει ήδη παρθεί απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, είτε μέσω νέας πρόσκλησης του ΕΠΕΡΑΑ, η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να προχωρήσει σε 2η φάση του έργου με την κατασκευή του αγωγού από το Μεσολόγγι  έως το Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού».
Δηλαδή θα γίνει αγωγός από τον Εύηνο προς το Μεσολόγγι και το ονομάζουμε έργο του Αιτωλικού, και ο νέος Δήμαρχος να χρεώσει το Δήμο με δάνειο (αν του δοθεί) μήπως και πιεί το Αιτωλικό νερό.
Στην κοινή συνέντευξη ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ν. Καραπάνος, υπογράμμισε ότι, παρόλο που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του την 1η Σεπτέμβρη, δεν μπορεί να μείνει απαθής μπροστά στο πρόβλημα που υπάρχει στην επιχείρηση. Αφού απηύθυνε έκκληση στους καταναλωτές να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τις απαιτούμενες επαφές, ώστε να υλοποιηθούν οι προτάσεις του κ. Κατσούλη, με τις όποιες συμφώνησε απολύτως. Στο μεταξύ ήδη έχει στα χέρια του τη λίστα με τους οφειλέτες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι τσιγγάνοι, οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει ποτέ. Ο κ. Καραπάνος είπε ότι δεν πρόκειται να εξαιρεθούν από εκείνα που θα ισχύσουν και για τους υπόλοιπους καταναλωτές. Αν δηλαδή δεν πληρώσουν, η δημοτική αρχή θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να κόψει τις παροχές, όπως θα το κάνει με όλους όσους δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Σε ό, τι αφορά τις οφειλές από τους καταναλωτές του Αιτωλικού, η περίπτωση του οποίου είναι ιδιαίτερη ο κ. Καραπάνος, εμμέσως πλην σαφώς, και μετά από ερώτηση της ΑΙΧΜΗΣ είπε ότι θα υπάρξει μια ευνοϊκότερη μεταχείριση, αφού οι κάτοικοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νερό για όλες τις χρήσεις   χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα απαλλαγούν από τις οφειλές τους.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μετά την ....άψογη διαχείριση του κ.Κατσούλη :....βελτίωση οικονομικών,μείωση χρεών..........έρχεται ο κ.Καραπάνος και δηλώνει έκπληξη-άγνοια για το μέγεθος του προβλήματος ?????Μήπως δεν αρχίζουμε καλά ?Ελπίζω να κάνω λάθος....

Ανώνυμος είπε...

ετσ ,να τα λες ουλα τοσα χρονια παιζαμε
κρυφτομπεκινο,δεν μας νοιαζ το πριν αλλα του τωρα, για το πριν στουν εισαγγελεα, ο αντλικιοτσ