Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΑΞΙΟΘΡΗΝΗΤΕ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».

Ο «Καλλικράτης» είναι μέσα στο φέρετρο και στο λάκκο μέσα. Απλά ακόμα δεν του έχουν ρίξει τα χώματα, να τον σκεπάσουν οριστικά, έγραφα στο τελευταίο μου άρθρο με σχέση τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές. Κι έρχομαι σήμερα να βγάλω τον «επικήδειο» και να κάνω το μνημόσυνο, σ’ αυτό το μαύρο κι αδιόρθωτο χάλι που προκάλεσε ο τραγικός «περίφημος» νόμος 3852/2010 γνωστός ως «Καλλικράτης» με τον οποίο μεταρρυθμίστηκε η διοικητική διαίρεση της χώρας.......

Έγραφα τότε επανειλημμένως - και τα γραφτά μένουν - ότι ο «Καλλικράτης» θα διαλύσει κυριολεκτικά την διοικητική δομή της χώρας και όλο το σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανατρέποντας πλήρως τον «Καποδίστρια» ο οποίος υπήρξε σχετικά επιτυχής, και έδινε δημιουργικότητα και πνοή σε δήμους και κοινότητες, ιδιαίτερα στην περιφέρεια και έκανε πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών. Κι επειδή δεν έπαψα ποτέ να ασχολούμαι με τον τόπο μας, είμαι σε θέση να γνωρίζω τη ζωή και τη ζωντάνια που έδωσε ακόμη και στους μικρούς ΟΤΑ στην περιφέρεια ο «Καποδίστριας». Τη δραστηριότητα των δήμων και των κοινοτήτων σε όλους τους τομείς και στην επίλυση των μικρών τοπικών προβλημάτων.
Και όταν οι μικροί αυτοί «Καποδιστριακοί Δήμοι» πήραν την άγουσα προς τις… πρωτεύουσες των δήμων - κρατών ή καλύτερα έχουν εγκατασταθεί στις «Δημοπρωτεύουσες» διέκοψαν πια κάθε «επαφή» με τις «επαρχίες» που έφθασαν να απέχουν εξήντα, εβδομήντα, κι ογδόντα ακόμα χιλιόμετρα από το κέντρο κι έτσι ο «Καλλικράτης» απέτυχε παταγωδώς, εξευτελίζοντας και τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις παραδόσεις της χώρας. Παλιές κοινότητες και δήμοι, με διαφορετικά δεδομένα, προϋποθέσεις, απαιτήσεις, ανάγκες, συνενώθηκαν απομακρύνοντας τα κέντρα λήψης αποφάσεων από τον απλό πολίτη και καθιστώντας τον σχεδόν ανήμπορο να έχει λόγο για τον τόπο του, τα προβλήματά του, τη ζωή του. Κι εκτός αυτού και πολλών άλλων της καθημερινής ζωής των πολιτών, ο «Καλλικράτης» είναι και τελείως αντίθετος με τον θεσμό της αυτοδιαχείρισης, που είναι πιο κοντά στον πολίτη, και του δίνει κάποιο λόγο και ρόλο, και περιορίζει λίγο, με την κατά πρόσωπο καθημερινή επαφή τη διαφθορά, μια άλλη μεγάλη πληγή του τόπου μας.
Δεν ξέρω ποιος ή ποιοι θα κερδίσουν τις εκλογές, εκείνο όμως που θέλω να πω στους αυριανούς «Τοπάρχοντες» είναι, ότι εκτός απ’ το σταμάτημα της οικονομικής κατρακύλας, θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά και με την εσωτερική αναδιάρθρωση, τις μεταρρυθμίσεις, τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση που διέλυσαν οι γραφικοί «λεφτά υπάρχουν».
Θα πρέπει δυναμικά να ασχοληθούν με όλα αυτά τα εσωτερικά θέματα, μεταξύ των οποίων κύρια θέση έχει η πλήρης κατάργηση του «Καλλικράτη», ο οποίος αποδείχθηκε «φονιάς» της τοπικής αυτοδιοίκησης και ως εκ τούτου είναι απόλυτα αναγκαία η επαναφορά του «Καποδίστρια» με τις απαιτούμενες συμπληρώσεις και διορθώσεις που πρέπει να του γίνουν. Διορθώσεις, συμπληρώσεις και αλλαγές διότι και ο «Καποδίστριας» δεν ήταν αλάνθαστος.
Ο «Καλλικράτης» πέθανε. Τον τέλειωσε ο ίδιος ο λαός. Μην αναβάλετε το θάψιμό του, γιατί ίσως κι εσείς στον ίδιο λάκκο θα βρεθείτε.
AGGELOKASTRO NEWS.                   Μπούτιβας Κώστας - Καστρινός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: