Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Καταγραφή μικροβιακής ποικιλότητας στο Αιτωλικό


Στις 21 Ιουνίου (Θερινό Ηλιοστάσιο) θα πραγματοποιηθεί δειγματοληψία στο Αιτωλικό στο πλαίσιο μίας διεθνούς προσπάθειας καταγραφής της μικροβιακής ποικιλότητας . Το Αιτωλικό μαζί με την Κρήτη αποτελούν περιοχές αντιπροσώπευσης της χώρας μας στην κίνηση αυτή, στην οποία και συμμετέχω. Σας επισυνάπτω σχετικό κείμενο, προς ενημέρωση των κατοίκων σας.....


 ΘΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ: Ώρα για δειγματοληψία!
Αν και ζούμε σ’ έναν πλανήτη που κυριαρχείται από μικροοργανισμούς, μόλις την τελευταία δεκαετία η μελέτη της μικροβιακής ποικιλότητας έχει αποτελέσει στόχο ερευνητικών προσπαθειών λόγω της μεγάλης σημασίας της για τη βιοτεχνολογία, τη βιομηχανία, την ενέργεια, τη γεωργία, και την προστασία του περιβάλλοντος. Τα μικρόβια είναι αναμφισβήτητα οι πιο ποικιλόμορφοι καθώς και άφθονοι οργανισμοί που κατοικούν στον πλανήτη μας, με τον αριθμό των ειδών τους να εκτιμάται τουλάχιστον σε αρκετά εκατομμύρια και με τεράστιο πλούτο μεταβολικών μονοπατιών που μπορούν να αξιοποιηθούν σε βιομηχανικές εφαρμογές. Αυτή η πολύτιμη δεξαμενή που αποκαλείται Μικροβιακή Μαύρη Μάζα (Microbial Dark Matter) είναι σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτη δεδομένου ότι το 99% των μικροοργανισμών δεν μπορούν να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο.
Μια νέα ελπιδοφόρα προσέγγιση στη μελέτη της Μικροβιακής Μαύρης Μάζας αποτελεί η μεταγονιδιωματική δηλαδή η συλλογή και η μελέτη του DNA ενός ολόκληρου οικοσυστήματος. Το περιβαλλοντικό DNA μπορεί να μας δώσει μια πλήρη εικόνα για τη δομή και τη λειτουργία των μικροβιακών κοινοτήτων, ακόμα και για τους μικροοργανισμούς εκείνους που δεν μπορούν να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο. Οι μικροοργανισμοί αποικούν πληθώρα διαφορετικών περιβαλλόντων και συμμετέχουν σε ποικιλία διεργασιών (βιογεωχημικοί κύκλοι, αποικοδόμηση κλπ), και αναμένεται να δώσουν λύση σε βασικά προβλήματα που ταλανίζουν τη βιόσφαιρα, όπως η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή ή το ενεργειακό. Η τεχνογνωσία υπάρχει, οι επιστήμονες έχουν ήδη στρέψει το βλέμμα τους έξω από τα εργαστήρια, το μόνο που μένει είναι η συντονισμένη προσπάθεια για την ανακάλυψη των μυστικών που κρύβει ο μικροβιακός μας πλανήτης.
Ομάδα επιστημόνων, που απαρτίζεται από τον Επικ. Καθηγητή Γιώργο Τσιάμη, τον Καθηγητή Κώστα Μπούρτζη, τον Επικ. Καθηγητή Ιερόθεο Ζαχαρία, και τις μεταδιδακτορικές ερευνήτριες Παναγιώτα Σταθοπούλου και Αρετή Γιάννη του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών, θα πραγματοποιήσει δειγματοληψία στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού τη μεγαλύτερη μέρα του καλοκαιριού, γνωστή και ως θερινό ηλιοστάσιο (21 Ιουνίου). Το Αιτωλικό θα αποτελέσει έναν από τους 60 σταθμούς δειγματοληψίας παγκοσμίως στο πλαίσιο διεπιστημονικής συνεργασίας για την καταγραφή του μικροβιακού πλούτου(Ocean Sampling Day-OSD, http://www.microb3.eu/osd, https://www.youtube.com/watch?v=N34Tpr68qHk. Η συλλογή των δειγμάτων θα πραγματοποιηθεί κάτω από τις ίδιες συνθήκες, ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο, με σκοπό την απομόνωση μικροβιακών γονιδιωμάτων, και τον χαρακτηρισμό της μικροβιακής ποικιλότητας χρησιμοποιώντας εργαλεία μεταγονιδιωματικής. Βασικός στόχος της επιστημονικής προσπάθειας είναι η δημιουργία μίας ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων μικροβιακής ποικιλότητας και η βιοτεχνολογική εκμετάλλευση των μεταγονιδιωματικών αποτελεσμάτων.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, είμαι στη διάθεση σας,
Με τιμή
Παναγιώτα Σταθοπούλου
Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια-Βιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: