Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Πότε θα φύγουν οι τσιγγάνοι απο την είσοδο του Αιτωλικού;

Επιστολή του Προϊστάμενου της Κτηματικής Υπηρεσίας Αιτ/νιας
Απάντηση σε δημοσίευμα της έντυπης εφημερίδας ΑΙΧΜΗΣ της 24/4/2014 και σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της ίδιας εφημερίδας της 2/5/2014.
 Με μεγάλη έκπληξη πληροφορήθηκα τα αναγραφόμενα στο ρεπορτάζ της εφημερίδας ΑΙΧΜΗΣ τόσο δια της έντυπης έκδοσης της όσο της ηλεκτρονικής, και ιδιαίτερα την πληροφορία της εφημερίδος για την μήνυση του κ. Δημάρχου της Ι.Π. Μεσολογγίου εναντίον της Κτηματικής Υπηρεσίας Αιτ/νίας αλλά και το αναγραφόμενο στο ρεπορτάζ ότι ορισμένοι κάτοικοι του Αιτωλικού πιστεύουν ότι η Κτηματική Υπηρεσία δεν θέλει να μεταστεγαστούν οι Ρομά του Αιτωλικού στη θέση Αγγινάρα......

Και για τα δύο αυτά αναγραφόμενα, και επειδή το ρεπορτάζ δεν παρουσιάζει τα πραγματικά περιστατικά, δηλώνω τα εξής:
Δεν γνωρίζω, ούτε πληροφορήθηκα το οτιδήποτε για την υποτιθέμενη άδικη πράξη για την οποία ο κος Δήμαρχος θα μπορούσε να μηνύσει την Κτηματική Υπηρεσία. Οι σχέσεις του Δημοσίου – της Κτηματικής Υπηρεσίας και της αυτοδιοίκησης, δηλαδή του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και όλων των Δήμων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, μέχρι αυτή την στιγμή ήταν και είναι ΑΡΙΣΤΕΣ παρ’όλο το δύσκολο και ευαίσθητο του αντικειμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας. Ως Προϊστάμενος κατέβαλα πάντοτε κάθε προσπάθεια να γνωρίζει ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου στο επίπεδο που τον αφορά για οποιαδήποτε υπόθεση του, τους υφιστάμενους νόμους, την υφιστάμενη νομολογία, τις υπουργικές αποφάσεις και τις ερμηνευτικές διατάξεις και πάντοτε οι απόψεις μου και οι συμβουλές μου ήταν και είναι «πρέπει να πράξουμε με πλήρη νομιμότητα».
Ο Δήμος της Ι.Π. Μεσολογγίου δια των αντιπροσώπων του  ουδέποτε αρνήθηκε κάτι τέτοιο, επομένως τόσο ο κος Δήμαρχος, όσο και οι κύριοι Αντιδήμαρχοι καθώς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν συνεργαστεί μαζί μου επιτυχώς.  Όποιες δυσκολίες παρουσιάστηκαν κατά καιρούς  τις επιλύσαμε με πνεύμα συνεργασίας και πάντα έχοντας ως γνώμονα τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου  και της τοπικής αυτοδιοίκησης εκατέρωθεν.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση απορώ και εξίσταμαι για το ρεπορτάζ σας, διότι μέχρι την τελευταία στιγμή βρισκόμουν σε  πλήρη συνεργασία με τον κ. Δήμαρχο, ο οποίος και είχε αναλάβει την μεταστέγαση των Ρομά από το Δημόσιο κτήμα ΒΚ 944 στη θέση Αγγινάρα. Στο συγκεκριμένο σημείο οφείλω να αναφέρω ότι το συγκεκριμένο κτήμα είχε στο παρελθόν παραχωρηθεί στους Ρομά για την εγκατάσταση τους με πρωτοβούλια και ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης (πρώην Δήμος Αιτωλικού).
Οι Ρομά για να μπορέσει η Υπηρεσία μου να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την απομάκρυνση τους έπρεπε να καταστούν πρωτίστως αυτογνωμόνος επιλαμβανόμενοι. Άλλωστε μία από τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας μου είναι η προστασία των δημοσίων κτημάτων και η αποβολή όσων αυθαίρετα τα καταλαμβάνουν. Η συμβουλή αυτή εδόθει στον κ. Δήμαρχο αρχικά προφορικά στις αρχές του χρόνου και εν συνεχεία εστάλει και εγγράφως δια του υπ’αριθμ. 642/4-3-2014 εγγράφου της Υπηρεσίας μας, επειδή καθυστερούσε από μέρους τους η τυπική διαδικασία-δηλαδή η έκδοση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.  Εν συνεχεία, το Δημοτικό Συμβούλιο Ι.Π. Μεσολογγίου με το υπ’αριθμ. πρωτ. 10071/19-03-2014 έγγραφό του μου έκανε γνωστή την υπ’αριθμ. 58/2014 απόφαση του ότι εκλείπουν πλέον οι λόγοι για την παραμονή των Ρομά στο ΒΚ944.

Τα εκδοθέντα και υπογραφέντα πρωτόκολλα Διοικητικής Αποβολής της Υπηρεσίας μου κοινοποιήθησαν στους καθού Ρομά. Ευθύς αμέσως και αφού κατέστησαν οριστικές οι δ/κες πράξεις (τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής) – δεν έγιναν δηλαδή μέσα στην προθεσμία που ορίζει ο νόμος ενστάσεις-, πρώτη ενέργεια ήταν το αίτημα πίστωσης από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών για τον Δικαστικό Επιμελητή στον οποίο θα ανατεθεί η εκτέλεση των πρωτοκόλλων δ/κης Αποβολής, δηλαδή η απομάκρυνσή αυτών των οποίων έχουν αυθαιρέτως καταλάβει το ΒΚ 944 (Κτήμα του Δημοσίου). Χωρίς την έγκριση πίστωσης δεν μπορεί να γίνει καμία διαδικασία ανάθεσης σε δικαστικό επιμελητή. Η πληρωμή του από το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο, αλλά πρώτα θα πρέπει να εγκριθεί η πίστωση και κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη!!
Όλα αυτά έγιναν γνωστά στον κ. Δήμαρχο και μάλιστα του επισημάνθηκε το γεγονός ότι όλες οι διαδικασίες οφείλουν να γίνουν με πλήρη νομιμότητα όπως ορίζει ο Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας και οι διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών.
Απορώ λοιπόν για το αναγραφόμενο στο ρεπορτάζ σας «περί προκλητικής καθυστέρησης» για την μεταστέγαση των Ρομά αφού όλες οι ενέργειες έχουν γίνει ΑΜΕΣΑ και εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος!
Οι διαδικασίες της Υπηρεσίας μας είναι ίδιες απέναντι σε όλους τους πολίτες της χώρας και δεν γίνονται διακρίσεις προς καμία κατεύθυνση. Αν όντως έχει κατατεθεί μήνυση εκ μέρους του Δημάρχου κατά του Προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας, θα περιμένω ίσως στο μέλλον να μου εξηγήσει ο ίδιος το σκεπτικό του, διότι αυτό το χρονικό διάστημα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του (υποψηφιότητα για τον Δήμο) και λόγου φόρτου εργασίας και της Υπηρεσίας μου, δεν υπήρξε κάποια ανταλλαγή απόψεων.
Όσον αφορά το δεύτερο δημοσίευμα, ότι δηλαδή ορισμένοι κάτοικοι του Αιτωλικού έχουν την γνώμη ότι η Κτηματική Υπηρεσία και μάλιστα εγώ προσωπικά δεν θέλω την απομάκρυνση των Ρομά από το ΒΚ 944 δημόσιο κτήμα η απάντηση δίνεται από μόνη της από τα υπογεγραμμένα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολρωθεν﷽﷽﷽﷽﷽χαστεοτικοί Σύμβουλοι αναφραφρεπορτής!!! Μάλιστα όλα τα παραπάνω εξήγησα και σε όσους κατοίκους του Αιτωλικού με επισκέφτηκαν και απορώ για το πώς δημιουργήθηκε αυτή η εντύπωση. Επίσης στο ρεπορτάζ δεν είδα καθόλου τον λόγο για τον οποίο οι Ρομά δεν δέχονται να μεταβούν στην περιοχή Αγγινάρα αφού «είναι όλα έτοιμα» όπως ισχυρίζεται ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου που είχε αναλάβει την πρωτοβουλία μετεγκατάστασης τους.
Το ερώτημα που μου γεννάται είναι: Γιατί δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία όλα τα χρόνια του παρελθόντος προς αυτούς οι οποίοι παραχώρησαν την έκταση και εγκατέστησαν τους Ρομά στην περιοχή του Αιτωλικού; Γιατί γίνεται η οποιαδήποτε διαμαρτυρία αυτή τη χρονική στιγμή που  η Κτηματική Υπηρεσία με πλήρη νομιμότητα προσπαθεί να αποβάλει αυτούς που κατέλαβαν το εν λόγω δημόσιο κτήμα;
Όλους τους κατοίκους του Αιτωλικού σέβομαι και τιμώ ιδιαίτερα και τους γνωρίζω ότι η Κτηματική Υπηρεσία αγωνίζεται δια τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, πράττοντας και επιχειρώντας πάντα με πλήρη νομιμότητα σε όλες τις εκφάνσεις της, το οποίο σημαίνει ότι και σε αυτή την περίπτωση έπραξε το ίδιο.
Κατανοώ τις αγωνίες και τις προσπάθειες όλων. Αρμοδιότητα μας είναι να προστατεύουμε την δημόσια περιουσία από οποιονδήποτε αυθαιρέτως την καταλαμβάνει, και αυτό κάνουμε και στην συγκεκριμένη περίπτωση! Κλείνω με τα λεγόμενα σε έγγραφό μου πρός τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου σε αλληλογραφία μας όσον αφορά το Δημόσιο Κτήμα ΒΚ944: «Επαναλαμβάνουμε ότι οι ενέργειες της Κτηματικής Υπηρεσίας Αιτ/νίας είναι μέσα στα πλαίσια των υφιστάμενων νόμων ώστε να τηρείται αλλά και να εφαρμόζεται πιστά η δικαιοκρατική αρχή του πολιτεύματος περί «κράτους δικαίου» και αφ’ετέρου να εξυπηρετηθεί σε μέγιστο βαθμό η προσπάθεια της αυτοδιοίκησης – δηλαδή η δική σας- δια την επίλυση των προβλημάτων τα οποία έχετε θέσει ως στόχο δια την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου του Δήμου της Ι.Π. Μεσολογγίου».

Ο Προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας
Αλέξανδρος Δασκαλής του Νικολάου
Εφοριακός ΠΕ/Α

Δεν υπάρχουν σχόλια: