Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Ωκεανογραφική προσέγγιση των προβλημάτων και της αποκατάστασης της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού

  Την Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 ώρα 8.30 μ.μ. θα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον Επίκουρο Καθηγητή Περιβαλλοντικής Γεωλογίας & Υδατικών Πόρων κ. Ιερόθεο Ζαχαρία στην αίθουσα της Κινηματογραφικής Λέσχης του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου για μία διάλεξη που αφορά τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού. 

Περίληψη......

Κατά τη διάρκεια των πέντε περίπου τελευταίων δεκαετιών, το περιεχόμενο των θαλασσίων υδάτων σε διαλυμένο οξυγόνο παρουσιάζεται μειωμένο στις περισσότερες περιοχές, ενώ παράλληλα, τα παράκτια ανοξικά περιβάλλοντα γνωστά και ως «νεκρές ζώνες» έχουν πολλαπλασιαστεί. Η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, υδάτινου περιβάλλοντος, η υποβάθμιση του οποίου έγκειται στη μεταβολή των υδρολογικών και μορφολογικών του χαρακτηριστικών αλλά και της λεκάνης τροφοδοσίας του. Η εντατικοποιημένη ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή, επηρέασε την έκταση των ανοξικών συνθηκών στην λεκάνη. Στην ομιλία αυτή θα περιγραφεί, εκτός των προβλημάτων της περιοχής, και η έννοια της αποκατάστασης, δηλαδή των απαραίτητων δράσεων για την επαναφορά της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού στην προηγούμενη φυσική της κατάσταση.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν πέσει χρήμα για να γίνουν παρεμβάσεις σωτήριες το οικοσύστημα θα καταρρεύσει.Ο κόσμος κουράστηκε από κούφια λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις.Δεν μπορεί άλλο να ακούει για ομιλίες,ημερίδες και μελέτες που μένουν στα χαρτιά,ούτε λευκώματα με ψάρια,θαλασσοπούλια και όμορφα ηλιοβασιλέματα...η λ/θ στις φωτογραφίες φαίνεται ωραία,αλλά η ψυχή της είναι βαριά πληγωμένη.