Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2009

Πρόβλημα με τα μεγέθη των αλιευμάτων

Από τη Δ/νση Αλιείας της Ν.Α Αιτ/νιας, κοινοποιήθηκε έγγραφο με θέμα «Ελάχιστα μεγέθη ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών» σε συνέχεια της εγκυκλίου που έχει εκδοθεί από το 2007...
σε εφαρμογή του παραρτήματος 3 του Ε.Κ 1967/06. Διανεμήθηκε με εντολή του νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας και αφορά τα ελάχιστα μεγέθη θαλάσσιων οργανισμών.

Οι ελάχιστες διαστάσεις που προβλέπονται είναι οι εξής:

Λαυράκι: 25cm,
Σπάρος: 12cm,
Μυτάκι: 18cm,
Σαργός: 23cm,
Γαύρος: 9cm
Ροφοειδή: 45cm,
Μουρμούρα: 20cm,
Βακαλάος: 20cm,
Μπαρμπούνια: 11cm
Κουτσομούρες: 11cm,
Γλώσσα: 20cm,
Τσιπούρα: 20cm

Τα χέλια, με τον Ευρωπαικό Κανονισμό 1100/2007, σχεδόν απαγορεύονται.

Με βάση τα μεγέθη αυτά η αλιεία στη λιμνοθάλασσα από τους συνεταιρισμούς και τους ελεύθερους αλιείς σε συνδυασμό με τα είδη που αλιεύονται εντός αυτής γίνεται απαγορευτική.

Η Ομοσπονδία Αλιέων αναφέρει ότι: "Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα 130 οικογένειες ψαράδων που εργάζονται στους συνεταιρισμούς και 500 περίπου ελεύθεροι επαγγελματίες αλιείς να κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω αναγκαστικής παύσης της αλιευτικής δραστηριότητας και οι κάτοικοι της περιοχής θα στερηθούν βασικά αλιευτικά προϊόντα.

Αυτό που ισχύει για την αλιεία ορισμένων ειδών που είναι βασικά στη σύσταση των ειδών της λιμνοθάλασσας, όπως είναι η τσιπούρα, το λαυράκι, το μυτάκι, ο σαργός κλπ, δεν ισχύει για τα αντίστοιχα είδη της ιχθυοκαλλιέργειας, πράγμα το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει έντονα.

Μετά από αυτό το έγγραφο, στα γραφεία της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας στην Ιχθυόσκαλα Μεσολογγίου, συναντήθηκε το σύνολο των συνεταιρισμών και των συλλόγων της περιοχής, μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Δυτικής Ελλάδας, με την ενεργή συμμετοχή της Σ.Α.Ε.

Στη συνάντηση αυτή ανεδείχθη το σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο αλιευτικός κλάδος της περιοχής και αποφασίστηκε ομόφωνα η διοργάνωση μεγάλης συγκέντρωσης που θα πραγματοποιήσουν οι ψαράδες της περιοχής στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, την Δευτέρα 15 Ιουνίου, στις 7:00μμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: