Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Ονομασίες και αρίθμηση δημοτικών οδών

Αυτές τις μέρες, δεκάδες δημότες του Αιτωλικού έλαβαν από το Υπουργείο Οικονομικών ειδοποίηση, με την οποία καλούνται να προσδιορίσουν την γεωγραφική θέση των ακινήτων που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9...
Η ειδοποίηση αφορά κατά κύριο λόγο ακίνητα που βρίσκονται εκτός νησιού Αιτωλικού, στην Ανατολική και Δυτική επέκταση του σχεδίου πόλεως. Τα «λάθη» που έχουν εντοπιστεί από το Υπουργείο, αφορούν την ονομασία της οδού που βρίσκεται το ακίνητο.

Οι οδοί που έχουν δηλωθεί έχουν ονομασία «Ανώνυμος» και ένα αριθμό π.χ. «Ανώνυμος 1» «Ανώνυμος 11» κοκ.
Ανοίγοντας κάποιος τον χάρτη προκειμένου να εντοπίσει το ακίνητό του, βλέπει ότι δεν υπάρχουν ονόματα οδών και πολλές οδοί ονομάζονται «Ανώνυμος», πράγμα το οποίο δεν μπορούσαν να φανταστούν όσοι επεξεργάστηκαν τα έντυπα Ε9 των πολιτών.

Έτσι έρχεται στο προσκήνιο ένα χρόνιο πρόβλημα του Δήμου Αιτωλικού.
Η έλλειψη ονομασίας πολλών οδών και η αρίθμηση των κτισμάτων.
Έχουμε λοιπόν μέσα στο νησί του Αιτωλικού καμιά δεκαριά μικρούς δρόμους που απλά ονομάζονται «Ανώνυμος» και μεγαλύτερους δρόμους που αρχίζουν από τον «Ανώνυμος 1» και φτάνουν μέχρι τον «Ανώνυμος 21».

Στην Ανατολική πλευρά του Αιτωλικού όπου βρίσκεται ο Σταθμός καθώς και η Ανατολική παραλία με το νέο οικισμό που δημιουργήθηκε εκεί και στον Συνοικισμό που βρίσκεται πίσω από το νεκροταφείο, όλοι οι δρόμοι είναι ανώνυμοι.
Επίσης από την Δυτική γέφυρα μέχρι το Γήπεδο Αιτωλικού όλοι οι δρόμοι είναι ανώνυμοι.
Όλοι οι παραπάνω δρόμοι έχουν ονομασία που αρχίζει από «Ανώνυμος 22» και φτάνει έως «Ανώνυμος 86».

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι δρόμοι που χρειάζονται όνομα στην ευρύτερη περιοχή του Αιτωλικού είναι περίπου 100.
Όμως και οι δρόμοι μέσα στο νησί που έχουν ονόματα, δεν βρίσκονται εύκολα γιατί λείπουν οι πινακίδες ονομασία που έπρεπε να υπάρχουν στις γωνίες των διασταυρώσεων. Ποιος άραγε γνωρίζει χωρίς την βοήθεια χάρτη που βρίσκεται η οδός «Κλείσοβας» ή «Βασιλαδίου» ή «Παλαιών Πατρών Γερμανού»;
Λείπουν επίσης τελείως και οι αριθμοί των ακινήτων, με αποτέλεσμα να δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες αλλά και απλοί πολίτες σαν διεύθυνση την οδό του ακινήτου τους με αριθμό 0 (μηδέν).

Θα πρέπει η Δημοτική μας Αρχή να συστήσει μια επιτροπή που να ασχοληθεί με την ονομασία όλων αυτών των οδών και με την αρίθμηση των κτιρίων.
Η επιτροπή θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από Μηχανικούς του Δήμου που είναι κοντά στο αντικείμενο αυτό και όχι από αιρετούς του Δήμου, γιατί θα καταλήξουμε με ονόματα σχετικά με την πολιτική παράταξη του καθενός, ή απλά σε ονόματα για προσέλκυση ψήφων.
Το έτος 2004 τέθηκε το θέμα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο τότε Πρόεδρος του ΔΣ πρότεινε να ονομαστεί ο δρόμος μπροστά από το Δημαρχείο, οδός «Νίκου Βύσσιου». Ο λόγος αυτής της πρότασης προφανής, ήθελε να γίνει αρεστός σε μια μερίδα πολιτών. Όμως ο δρόμος αυτός ονομάζεται «Νίκου Βύσσιου» από το έτος 2000 ίσως και παλιότερα.

Υπάρχουν πολλές προσωπικότητες του Αιτωλικού που αξίζουν να δώσουν το όνομα τους στους δρόμους μας π.χ. Βάσω Κατράκη, Ι Μ Παναγιωτόπυλος, Μιχάλης Καλογήρου κλπ.
Μπορούμε να δώσουμε ονόματα ιστορικών τοποθεσιών, ονόματα νησιών, ονόματα από την φύση.
Και φυσικά το κόστος μιας τέτοιας μελέτης θα είναι ελάχιστο, τα υλικά δε (πινακίδες ονομασίας και αριθμοί) δεν κοστίζουν και καμιά περιουσία.
Το όφελος όμως θα είναι τεράστιο, αν αναλογιστεί κανείς ότι θα σταματήσει η ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν οι πολίτες από τις Δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, λόγω της έλλειψης ονομάτων οδών, αρίθμησης και πινακίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: