Κάθε 1η Νοεμβρίου ξεκινάει η αλιευτική περίοδος με την πρυά ή κοινώς πυροφάνι.
Βέβαια έχει καθιερωθεί να ξεκινάει άτυπα του Αγίου Δημητρίου δηλ. στις 26 Οκτώβρίου και να τελειώνει την Κυριακή των Βαΐων.
Μερικές φορές, όπως πέρσι, ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου μετά από σχετική άδεια που υπέγραψε ο Νομάρχης.
Τι είναι λοιπόν η πρυά;
Είναι μια τεχνική ψαρέματος που εφαρμόζουν οι ελεύθεροι αλιείς (για τους συνεταιριζόμενους απαγορεύεται γιατί είναι ανταγωνιστική των ιχθυοτροφείων), η οποία τεχνική έχει σαν εργαλεία το πυροφάνι ή λάμπα και το καμάκι.
Μια λάμπα λοιπόν με δύο κεφαλές αμιάντου προσαρμόζεται στην πλώρη της βάρκας και συνδέεται με ένα λάστιχο με μία φιάλη προπανίου.
Το φως που αποδίδει η καύση του προπανίου πάνω στον αμίαντο δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να μπορεί ο ψαράς να βλέπει τον βυθό και τα ψάρια την νύχτα και να τα καρφώνει με το καμάκι του, όρθιος πάνω από την πλώρη της γαίτας.
Το ψάρεμα συνήθως της πρυάς γίνεται από δύο άτομα σε κάθε γαίτα. Ο «Πρυμνιός» που είναι και ο κυβερνήτης της γαίτας γιατί χειρίζεται το τιμόνι της και ο «Πλωριός» που είναι και ο καμακιστής των ψαριών και φυσικά αυτός που εξασκεί όλη την τέχνη του καμακιού.
Με το ξεκίνημα της σαιζόν της πρυάς, ξεφυτρώνει μέσα στην λιμνοθάλλασα Αιτωλικού – Μεσολογγίου μια μικρή πολιτεία. Αποτελείτε από τα δεκάδες φώτα των γαιτών που ψαρεύουν και σου δίνουν την εντύπωση ενός χωριού στον ορίζοντα της θάλασσας, που τα σπίτια του κινούνται αργά αλλάζοντας συνέχεια θέσεις.
Το πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής ψαρέματος, είναι ότι τα ψάρια προσελκύονται από το φως της λάμπας και ακινητοποιούνται, με αποτέλεσμα να τα καρφώνει ο ψαράς με το καμάκι του.
Στα μειονεκτήματα είναι ότι πρέπει να έχει άπνοια για να ψαρέψει κάποιος με πρυά.
Το λίγο αεράκι δυσκολεύει τα πράγματα και ο πολύς αέρας κρατάει τις γαίτες δεμένες.
Επίσης στα μειονεκτήματα είναι και η χρήση των καρκινογόνων αμιάντων στην λάμπα και η αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί η καύση του προπανίου, ειδικά για τον καμακιστή που βρίσκεται πάνω από την λάμπα και αναπνέει τα κατάλοιπα της καύσης.
Αυτά τα μειονεκτήματα του προπανίου και των αμιάντων, έφεραν την εξέλιξη στην μέθοδο της πρυάς.
Σιγά σιγά οι ψαράδες αντικαθιστούν το προπάνιο με ηλεκτρικές γεννήτριες και τις λάμπες αμιάντου με λάμπες φθορίου.
Όπως όμως και να γίνεται το ψάρεμα της πρυάς η ουσία είναι μία: Το ψάρι αφθονεί πλέον και γίνεται φθηνό και προσιτό για όλο τον κόσμο.
Να σημειώσω όμως ότι η τεχνική του ψαρέματος αυτού μέσα στην Λιμνοθάλασσα, επιτρέπεται μόνο για τους επαγγελματίες ψαράδες που έχουν ειδικές άδειες για το σκοπό αυτόν και όχι για τους ερασιτέχνες ψαράδες.
Τώρα το αν κάθονται φρόνημα οι ερασιτέχνες είναι …άλλου παπά ευαγγέλιο!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου