Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Δήμος Αιτωλικού – Αποφασίζουμε και διατάζουμε: Στο μνημείο του Ντολμά τα απόβλητα του Αιτωλικού.

Για ένα «ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ» είχε γραφτεί τον Μάη, που αφορούσε την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, πάνω στην νησίδα που βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων της μάχης του «Ντολμά».

Λίγες μέρες αργότερα, μετά από την κινητοποίηση των ψαράδων, το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε «Λύση στο πρόβλημα του Βιολογικού» ψηφίζοντας την τροποποίηση της μελέτης, ώστε η νέα θέση της επέκτασης του Βιολογικού καθαρισμού οικιακών αποβλήτων να είναι σε αλμυρόβαλτο που βρίσκεται Ανατολικά του Βιολογικού, μετά τον Ανατολικό υφαλαύλακα, μεταξύ της Φοινικιάς και του παλιού εργοστασίου χρωμάτων που υπάρχει στην περιοχή αυτή...


Το σωματείο ελευθέρων αλιέων Αιτωλικού, ανησυχώντας για το θέμα αυτό και για την τύχη της Λιμνοθάλασσας, έκανε μια αυτοψία, προκειμένου να διαπιστώσει την ορθή εφαρμογή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το αποτέλεσμα ήταν, να βρεθούν μπροστά σε μια άλλη πραγματικότητα από αυτή που περίμεναν. Η επέκταση του ΒΚ Αιτωλικού, όχι μόνο δεν άλλαξε θέση, αλλά έχουν στρωθεί ήδη οι σωλήνες πάνω στο νησί του «Ντολμά»!!!

Την επόμενη μέρα (Παρασκευή 30-10-08) οι εκπρόσωποι του Σωματείου Ελευθέρων Αλιέων Αιτωλικού, επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο Αιτωλικού, προκειμένου να ενημερωθούν από τον ίδιο για το τι συμβαίνει.
Να μάθουν γιατί αυτή υπάρχει αυτή η αδιαφορία για την επερχόμενη οικολογική καταστροφή της Λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού.
Γιατί δεν εκτελείται η απόφαση του ΔΣ Αιτωλικού για την αλλαγή της μελέτης.
Ποιος είναι αυτός που αποφασίζει και διατάζει για την πορεία του έργου, ενάντια σε κάθε απόφαση και σε κάθε λογική.

Ο Δήμαρχος λοιπόν (κατά τα λεγόμενα των ψαράδων) τους είπε ότι δεν πρόκειται να πέσει σταγόνα πάνω στο νησί του Ντολμά. Πρώτα είπε θα γίνει το έργο πάνω στο νησί για να γίνει η παραλαβή του και να πληρωθεί ο εργολάβος και αφού θα έχει ολοκληρωθεί (και θα έχει μπει σε λειτουργία προκειμένου να παραληφθεί), τότε θα το αλλάξουμε!!!!!!! και θα πάει σε άλλο σημείο!!!!!!
Αν αλλάξουμε τώρα την μελέτη δεν πρόκειται να πληρωθεί το έργο κατέληξε!!!!

Στο σημείο αυτό οι ψαράδες είπαν τα «Γαλλικά τους» και νιώθοντας την κοροϊδία εκ μέρους του Δημάρχου, απλά έφυγαν.

Το έργο αυτό ξεκίνησε επί Δημαρχίας Ευγ. Κολτσίδα προκειμένου να λειτουργήσει καλλίτερα ο Βιολογικός καθαρισμός. Προέβλεπε μια επέκταση μήκους περίπου 7-8 χιλιομέτρων ώστε ο σωλήνας να καταλήξει εκτός λιμνοθάλασσας στον Πατραϊκό κόλπο.

Στην πορεία (με τη νέα Δημοτική Αρχή) τα 7-8 χιλιόμετρα έγιναν 1,5 προκειμένου να πάει ο σωλήνας Ανατολικά του βιολογικού στους αρμυρόβαλτους. Τώρα βλέπουμε τον σωλήνα να καταλήγει μετά από 500-700 μέτρα, πάνω στο νησί του Ντολμά.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά.

Γιατί επιμένει η Δημοτική Αρχή να γίνει το έργο στο σημείο αυτό;
Ο σκοπός του έργου είναι να λειτουργήσει καλλίτερα ο ΒΚ ή έχει γίνει αυτοσκοπός η πληρωμή του εργολάβου;
Η αρχική μελέτη είχε έναν Α προϋπολογισμό. Τώρα μου μειώθηκε το φυσικό αντικείμενο του έργου (από 7 χιλ σε 700 μέτρα) έγινε και ανάλογη μείωση του προϋπολογισμού του;
Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου που είναι; Γιατί δεν παίρνει θέση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα της Λιμνοθάλασσας;

Και βέβαια να επισημάνουμε, ότι οι ψαράδες έφυγαν ήσυχα από το Δημαρχείο, αλλά απ’ ότι ψιθυρίζετε δεν έχουν σκοπό να μείνουν για πολύ ακόμα ήσυχοι.
Όλο και κάτι λένε περί κατάληψης του Δημαρχείου μέχρι να λυθεί το πρόβλημα, όλο και κάτι αναφέρουν για καταστροφή των σωλήνων του έργου (εδώ πρόκειται για αυτοδικία, πράξη παράνομη) και όλο και λοξοκοιτάζουν προς τα γεφύρια με σκοπό το κλείσιμό τους.

Πάντως το θέμα θα έχει συνέχεια και μάλιστα όσο περνάει ο καιρός καίει όλο και περισσότερο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: