Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

ΕΟΡΤΗ ΟΣΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ   ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
«ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»
 ΑΚΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
  Την Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2016, η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του  Οσίου Ευγενίου του Αιτωλού. Ο Σύνδεσμό μας το διήμερο 4 και 5 Αυγούστου, με τη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και του Εκκλησιαστικού  Συμβουλίου του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιτωλικού, έχει προγραμματίσει λατρευτικές εκδηλώσεις........

 Την Πέμπτη 4 Αυγούστου και ώρα 7 μ.μ. Θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιτωλικού, Πανηγυρικός Εσπερινός, μετ’ αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος.
Την Παρασκευή 5 Αυγούστου και ώρα 7 π.μ. θα τελεσθεί ο Όρθρος, και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Θείου κηρύγματος.
Ο Ευγένιος Ιωαννούλιος ή Γιαννούλης ο Αιτωλός γεννήθηκε στις αρχές του 1597 στο Μέγα Δένδρο Θέρμου. Οι γονείς του, Νικόλαος και Στάμω, ήταν φτωχοί αλλά πιστοί στο Θεό. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε από τον Ιερομόναχο Αρσένιο στο μοναστήρι της Ιερά Μονής Βλοχού. Το 1616 βρίσκεται στην Ιερά Μονή Τατάρνας όπου χειροτονήθηκε Διάκονος. Το 1626 πηγαίνει στην Ιερά Μονή της Παναγίας στη Βαρνάκοβα για περισσότερη μόρφωση από τον καλογεροδιδάσκαλο Καλλίνικο.
Αργότερα πηγαίνει στη Κεφαλονιά, στη Ζάκυνθο, στη Κωνσταντινούπολη, στους Αγίου Τόπους, στην Αλεξάνδρεια όπου εκεί, το 1619, χειροτονείται Ιερέας από τον Πατριάρχη Κύριλλο Λούκαρη. Στη συνέχεια πηγαίνει στα Ιεροσόλυμα και παραμένει για πολύ χρόνο εφημέριος στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου.
Μετά από πολύχρονη περιπλάνηση στα μεγάλα θρησκευτικά κέντρα της εποχής έρχεται στην Πατρίδα του την Ακαρνανία και ιδρύει Σχολεία, στο Αγρίνιο, στο Αιτωλικό, στο Μεσολόγγι. Στο Αιτωλικό έμεινε πολύ χρόνο διδάσκοντας στη Σχολή που ίδρυσε. Μαθητές του μεταξύ των άλλων ήταν, ο Γρηγόριος Μάνεσης και ο Επίσκοπος Αγράφων Ιάκωβος. Ο Ευγένιος φρόντισε και έφερε καταξιωμένους Δασκάλους στη Σχολή του Αιτωλικού η οποία λειτουργούσε ανελλιπώς για διακόσια περίπου χρόνια.
Στα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς η Σχολή του Αιτωλικού λειτουργούσε ως μια πνευματική κολυμβήθρα όχι μόνο για την πόλη του Αιτωλικού αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Στη συνέχεια ο Όσιος Ευγένιος το 1645 γίνεται Σχολάρχης στο Καρπενήσι, πραγματοποιεί ανακαίνιση του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος Καρπενησίου και το 1661 μεταφέρει την έδρα της Σχολής των Αγράφων στα Βραγγιανά Ευρυτανίας και ονομάζει τη Σχολή αυτή «Ελληνομουσείον Αγράφων».
Η πνευματική μεγαλοφυΐα του Οσίου Ευγενίου απλώνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σαν Δάσκαλος, ο Ευγένιος, είναι ένας από τους πιο καταρτισμένους με γνώσεις, Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής γραμματείας, Φιλοσοφίας, Θεολογίας και ποιητικής.
Ο Όσιος Ευγένιος πεθαίνει στις 5 Αυγούστου 1682 στη Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής, στη Γούβα των Βραγγιανών, όπου ασκήτεψε και δίδαξε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Στις 30 Μαρτίου 2006, το Ενιαίο Λύκειο Αιτωλικού έλαβε την προσωνυμία «Όσιος Ευγένιος, Γιαννούλης, ο Αιτωλός».
Ο Σύνδεσμος μας, που έχει έδρα την πόλη του Αιτωλικού, μαζί με την Ενορία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών θα προχωρήσει στην ίδρυση  παρεκκλησίου στη μνήμη του Οσίου Ευγενίου του Αιτωλού που θα είναι και το μοναδικό στο Νομό μας.     
 Με εκτίμηση για τη  Δ. Ε.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΧΡΗΣΤΟΣ  ΣΙΑΣΟΣ                                  ΕΥΓΕΝΙΑ  ΚΑΡΥΔΑ
                         Καθηγητής                                                                               Ιατρός

Δεν υπάρχουν σχόλια: