Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Ψάχνοντας το συναίσθημα με το Βασίλη Αρτίκο

Την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, είχαμε την τιμή, να φιλοξενήσουμε στην αίθουσα προβολής του Συλλόγου μας, το σπουδαίο Έλληνα φωτογράφο Βασίλη Αρτίκο, ο οποίος μάς παρουσίασε το έργο του από ταξίδια που έχει πραγματοποιήσει στην Ινδία, το Μαρόκο, την Πορτογαλία αλλά και από το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό. Με τις φωτογραφίες του μάς ταξίδεψε σε χώρες μακρινές  και μετά πάλι πίσω, εδώ στα δικά μας "λημέρια".......

Η παρουσίαση έγινε από τον έφορο της Κινηματογραφικής  Λέσχης Δημ. Στογιάννη, ο οποίος αναφέρθηκε στο βιογραφικό και στις εκθέσεις του φωτογράφου και από τον έφορο της Δανειστικής  Βιβλιοθήκης Μιχ. Κότσαρη, ο οποίος τόνισε την αιτωλικιώτικη καταγωγή του Βασίλη Αρτίκου λέγοντας τα εξής: " Ο πατέρας του παπα-Νίκος Αρτίκος, γεννήθηκε στο Αιτωλικό. Μετά την χειροτονία του εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι. Υπήρξε ένας αγαπητός άνθρωπος σε όλους, μια προσωπικότητα με ιδιαίτερο πνεύμα και θεολογική κατάρτιση. Ο παπούς του, ο Βασίλης Αρτίκος, κατοικούσε στην καρδιά του παλιού Αιτωλικού , πίσω από την εκκλησία της Παναγίας. Ήταν κι εκείνος άνθρωπος της Εκκλησίας και δεν έλλειπε ποτέ από το ψαλτήρι. Ήταν υπάλληλος στο τραίνο που διέσχιζε τότε τον κεντρικό δρόμο του νησιού. Κάποιος παλιός Αιτωλικιώτης τον θυμάται ακόμα να στέκει όρθιος δίπλα στις ράγες με σηκωμένο το χέρι να κρατά το στρογγυλό σήμα... Θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική ασπρόμαυρη φωτογραφία. Όπως πολλοί από εμάς ο Βασίλης Αρτίκος, δεν πρόλαβε το παλιό Αιτωλικό. Δεν πειράζει. Ακόμα και σήμερα η πόλη μας έχει κρυμμένα σημεία που γοητεύουν και μπορούν να εμπνεύσουν, σημεία που περιμένουν τον χαρισματικό φωτογράφο να τα ανακαλύψει".

Ο κ. Βασίλης Αρτίκος βαθιά συγκινημένος, ξεδίπλωσε τον εαυτό του και προλόγισε με όμορφες ιστορίες από το παρελθόν, μιλώντας ακόμη και για τον Ι.Μ.Παναγιωτόπουλο και τη Βάσω Κατράκη. Με χαρά ακούσαμε ότι στα άμεσα σχέδια του αγαπητού φωτογράφου και φίλου είναι μία φωτογραφική δουλειά για το Αιτωλικό.  Η αφορμή ένα ποίημα για το Αιτωλικό που βρήκε από τα πράγματα του πατέρα του. Ο φωτογραφικός του φακός λοιπόν "ψάχνει να βρει το Αιτωλικό, τις ιστορίες που έχει ακούσει από τη γιαγιά του και τον παππού του ".
Ακολούθησε η παρουσίαση των φωτογραφιών του Βασίλη Αρτίκου σε ένα πολύ ευχάριστο κλίμα, με τον ίδιο να περιγράφει κάποιες φορές τις στιγμές από τα ταξίδια του.

Μετά την προβολή ο Βασίλης Αρτίκος μίλησε και σχολίασε τα φωτογραφικά του ταξίδια και έκανε διάλογο με το κοινό, με το δικό του αυθεντικό και άμεσο τρόπο, τονίζοντας ότι στις φωτογραφίες του "ψάχνει να βρει το συναίσθημα".
Η επιτυχία της όλης εκδήλωσης, βασίστηκε στην θερμή ανταπόκριση του κοινού που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα προβολών του Συλλόγου και ιδιαίτερα στην προσέλευση νέων ανθρώπων, μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου, η οποία ήταν μαζική. Όλους αυτούς τους ευχαριστούμε πολύ και θα προσπαθούμε πάντα να τους ικανοποιούμε με ανάλογες εκδηλώσεις πολιτισμού.
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τον κ. Βασίλη Αρτίκο, που μας χάρισε αυτή την ιδιαίτερη, αυθεντική και ευχάριστη βραδιά και να του ευχηθούμε να συνεχίσει να μας αποτυπώνει αυτά που βλέπουν τα μάτια του μέσα από το φωτογραφικό του φακό.

Για το ΔΣ

Η Γραμματέας    Περγαντή Αστέρω                        
Ο Έφορος της  Κινημ. Λέσχης  Δημήτρης Στογιάννης
 Έφορος της Δαν. Βιβλιοθήκης Μιχάλης Κότσαρης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Βασίλης Αρτίκος αυθεντικός και αληθινός,ιδιότητα σπάνια συναντώμενη στην εποχή μας πρώτα μας συγκίνησε και ύστερα μας ταξίδεψε στα μακρινά όσο και κοντινά φωτογραφικά ταξίδια του μας μάγεψε με τον φακό του και περάσαμε μαζί μια βραδιά αξέχαστη.Επρεπε να γίνει αυτή η προβολή στο Αιτωλικό,ψυχοκέρι στην μνήμη του πατέρα του Παπα-Νίκου και στο Αιτωλικιώτικο αίμα που τρέχει στις φλέβες του Βασίλη. Γιάν.Λουκάς