Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΨΑΡΙΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΑ ΑΓΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ

Τον γύρο του κόσμου κάνει η μελέτη της ερευνητικής ομάδας του Καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη από την Ά Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθήνας, η οποία παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα την προηγούμενη εβδομάδα. Στην έρευνα της Ά Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθήνας........
μελετήθηκε για πρώτη φορά η επίδραση της πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην λειτουργικότητα των αγγείων σε νέους υγιείς καπνιστές. Όπως μας ανέφερε ο υπεύθυνος της μελέτης Καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Τούσουλης, η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων φαίνεται πως δρα ευεργετικά στην αγγειακή λειτουργία σε καπνιστές.
Πιο συγκεκριμένα τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία περιέχονται κυρίως στα ψάρια, μπορούν να αποτρέψουν σε σημαντικό βαθμό την βλαπτική επίδραση του καπνίσματος στην λειτουργικότητα των αγγείων και με αυτό τον τρόπο να προστατέψουν τους καπνιστές από μελλοντικά καρδιαγγειακά επεισόδια.
«Η κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα συστήνεται από όλες τις Αμερικάνικες και την Ευρωπαϊκή καρδιολογική εταιρία. Η συγκεκριμένη έρευνα είναι ένα πρώτο βήμα στην διερεύνηση των μηχανισμών δράσης των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα αγγεία των καπνιστών και σίγουρα απαιτούνται πολλές μεγαλύτερες μελέτες. Μέχρι τότε ο μόνος τρόπος για να προστατέψουν τα αγγεία τους οι καπνιστές είναι να σταματήσουν το κάπνισμα», αναφέρει σύμφωνα με το πρακτορείο REUTERS ο Λέκτορας της Ιατρικής Σχολής Γεράσιμος Σιάσος, ο οποίος βραβεύθηκε σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας.
Η μελέτη της Ά Καρδιολογικής Κλινικής και του εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθήνας δημοσιεύθηκε σε πάνω από 2500 ιατρικά φόρουμ σε χώρες όπως Αμερική, Αγγλία, Ρωσία, Ιαπωνία, Ισπανία, Ινδία, Βραζιλία, Αυστραλία, Κίνα κ.α.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: