Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Αυστηρότερα όρια για τη ραδιενέργεια


ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ:  ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΤΑ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΟΡΙΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
Σοβαρό πολιτικό πρόβλημα δημιουργεί η αποκάλυψη ότι τα όρια ασφαλείας που επιβλήθηκαν στην Ευρώπη μετά τη Φουκοσίμα για τα αποδεκτά επίπεδα ραδιενέργειας στα εισαγόμενα ιαπωνικά τρόφιμα,.......
είναι μέχρι και 20 φορές χαλαρότερα από αυτά που έχουν θεσπιστεί στην ίδια την Ιαπωνία.
Με σημερινή επιστολή τους προς τους υπουργούς Υγείας κ. Λοβέρδο και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σκανδαλίδη, οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν τη βαρύτητα του προβλήματος και ζητούν να επιβληθούν και στη χώρα μας τα αυστηρότερα όρια που ισχύουν στην Ιαπωνία και αρνήθηκε να επεκτείνει η Κομισιόν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Στην επιστολή περιλαμβάνεται  αναλυτικός πίνακας, που δείχνει ότι τα ευρωπαϊκά όρια είναι από 2,5 φορές (καίσιο 134-137 στα τρόφιμα γενικώς) μέχρι και 20 φορές (πλουτώνιο στα γαλακτοκομικά και στο πόσιμο νερό) χαλαρότερα.
 Όπως τονίζουν, η διαφορά αυτή στα όρια δημιουργεί κίνητρα στους Ιάπωνες παραγωγούς ακόμη και να εξάγουν στην Ευρώπη ό,τι δεν επιτρέπεται να καταναλωθεί στη χώρα τους. Πέρα από τις πολιτικές ευθύνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει η επείγουσα ανάγκη να προστατευθεί τουλάχιστον η υγεία των πολιτών στη χώρα μας.
«Είναι αδιανόητο να κυκλοφορούν νόμιμα στην Ευρώπη, τρόφιμα που στην Ιαπωνία δεν επιτρέπεται να καταναλωθούν λόγω της ραδιενέργειάς τους», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου Ελεάννα Ιωαννίδου. «Είναι σαν να τους καλούμε να τα  εξάγουν στις χώρες μας. Πέρα λοιπόν από τις μεγάλες ευθύνες της Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να πάρει μέτρα για να προστατευθεί αποτελεσματικά τουλάχιστον η δημόσια υγεία στη χώρα μας. Με τη σημερινή μας πρωτοβουλία  οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις, απαιτώντας άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση».
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
 Για περισσότερες πληροφορίες:    Ε. Ιωαννίδου          6932 705289
                                           Γ.  Παρασκευόπουλος     6979 952070

(ακολουθεί το κείμενο της επιστολής των Οικολόγων Πράσινων)
Αθήνα 6 Απριλίου 2011
Προς
τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Κώστα Σκανδαλίδη
Αχαρνών 2      10176    ΑΘΗΝΑ

Κοινοποίηση:
Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Ανδρέα Λοβέρδο
Αριστοτέλους 17    10187   ΑΘΗΝΑ

Κύριε υπουργέ,
Με ανησυχία διαπιστώνουμε ότι, προκειμένου για τρόφιμα που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ιαπωνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ορίσει εξαιρετικά υψηλά ανώτατα όρια επιτρεπομένης ραδιενεργού ακτινοβολίας.
Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, τα όρια αυτά είναι πολλαπλάσια από τα αντίστοιχα επιτρεπτά ανώτατα όρια που θέσπισε η ίδια η ιαπωνική κυβέρνηση μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα. Χαρακτηριστικός είναι ο συγκριτικός πίνακας που ακολουθεί στο τέλος της επιστολής μας, όπου η ανώτατη επιτρεπτή δόση ακτινοβολίας για την Ε.Ε. έχει οριστεί σε τιμές από 2,5 φορές (καίσιο 134-137 στα τρόφιμα γενικώς) μέχρι και 20 φορές (πλουτώνιο στα γαλακτοκομικά και στο πόσιμο νερό) υψηλότερη. Η διαφορά αυτή στις επιτρεπτές δόσεις ραδιενεργού ακτινοβολίας μεταξύ Ε.Ε. και Ιαπωνίας, δημιουργεί κίνητρα στους Ιάπωνες παραγωγούς ακόμη και να εξάγουν στην Ευρώπη ό,τι δεν επιτρέπεται να καταναλωθεί στη χώρα τους.
Πέρα από τις πολιτικές ευθύνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει η επείγουσα ανάγκη να προστατευθεί τουλάχιστον η υγεία των πολιτών στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό, οι Οικολόγοι Πράσινοι σας καλούμε να πάρετε όλα τα απαραίτητα μέτρα
·        Θεσπίζοντας ειδικά για τη χώρα μας, βάσει της Αρχής της Προφύλαξης, ανώτατα όρια ραδιενεργού ακτινοβολίας για τα εισαγόμενα ιαπωνικά τρόφιμα τουλάχιστον εξίσου αυστηρά με τα ισχύοντα στην Ιαπωνία, για τους παράγοντες όπου τα όρια της Ε.Ε. είναι επιεικέστερα.
·        Ενισχύοντας τους ελέγχους για ραδιενεργή ακτινοβολία σε όλα τα τρόφιμα που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή.
Για το θέμα αυτό, θα είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια ή πληροφορία.

Με τιμή
Συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας
 των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια: