Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Καλλικράτης: Ποια η τύχη του Αιτωλικού;

Την Πέμπτη το βράδυ είχαν συνάντηση στο Αγρίνιο με τον βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κουσελά, οι Δήμαρχοι του νομού που έχουν υποστηριχθεί από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, για το θέμα του Καλλικράτη.
Ο τελευταίος ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και με την ιδιότητα του υπευθύνου Δυτικής Ελλάδας, θέλησε να ακούσει τις απόψεις τους και να εξετάσει το κλίμα που επικρατεί ενόψει της ανακοίνωσης, σύντομα, του χωροταξικού σχεδίου το οποίο θα τεθεί σε σύντομη διαβούλευση.

Σε ότι αφορά τον δήμο Μεσολογγίου οι αποφάσεις θεωρούνται πλέον ειλημμένες και όλα συγκλίνουν στην ανακοίνωση του νέου σχήματος που θα ξεκινά από το Περιθώρι του νυν δήμου Χάλκειας και θα τελειώνει το πιο πιθανό στο Στρογγυλοβούνι και την Παλαιομάνινα του νυν δήμου Αστακού. Βασίζεται δηλαδή στη μελέτη του ΙΤΑ, όμως εκτός του προτεινόμενου τότε σχήματος μένουν οι δήμοι Αρακύνθου (μάλλον θα συμμετέχει στο νέο δήμο Τριχωνίδας) και Αγγελοκάστρου (θα συνενωθεί με τον διευρυμένο δήμο Αγρινίου.
Ο δήμος Μεσολογγίου θα έχει πληθυσμό 45.000 κατοίκους και μια μεγάλη έκταση, κυρίως πεδινή με πολλά κοινά χαρακτηριστικά που θα τον καθιστούν τον πιο ομοιογενή δήμο στο νομό, μαζί με αυτό της Ναυπακτίας.

Για το θέμα ενημέρωσε ήδη το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου, ο δήμαρχος Γιάννης Αναγνωστόπουλος, αναφέροντας πως εκ μέρους του δήμου κατατέθηκε στην συνάντηση η παραπάνω πρόταση η οποία είναι και απόφαση του υπουργείου εδώ και δύο μήνες.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης στο Αγρίνιο αντιδράσεις εκφράστηκαν από τους δημάρχους Οινιαδών και Αιτωλικού Αντώνη Αλετρά και Νίκο Γαλάνη αντίστοιχα που βλέπουν διαφορετικά το μέλλον των τωρινών δήμων.
Συγκεκριμένα ο κ. Αλετράς εξέφρασε την επιθυμία οι Οινιάδες να μείνουν ανεξάρτητος δήμος με την προσθήκη Παλαιομάνινας και Στρογγυλοβουνίου.

Αυτό βέβαια αιφνιδίασε τον κ. Γαλάνη που έλεγε παντού ότι έχουν συμφωνήσει οι δύο Δήμοι σε συνένωση με έδρα το Αιτωλικό.

Από τη άλλη όμως όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με την αρχική πρόθεση της κυβέρνησης να μειωθούν στο 1/3 οι Δήμοι. Γιατί το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 9 εως 10 Δήμους για την Αιτωλοακαρνανία (από τους 29 που είναι σήμερα)

Θα θελήσει άραγε ο Δήμαρχος Αιτωλικού Νίκος Γαλάνης να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με το κόμμα του, ειδικά τώρα που φαίνεται ότι έχασε τον μέχρι χθες σύμμαχο (κατά τα λεγόμενα του) Δήμαρχο Οινιαδών Αντώνη Αλετρά και οδεύουμε ολοταχώς να γίνουμε «γειτονιά» του Μεσολογγίου;
Ή μήπως η κομματική ταυτότητα του Δημάρχου μας υπερισχύει της τύχης του Αιτωλικού;

Φωτο: Επίκαιρα Αιτ/νίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: