Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Επέκταση Βιολογικού: Επιχειρήματα και ειρωνείες στο ΔΣ Αιτωλικού

Συζητήθηκε σήμερα 19-11-2008 στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιτωλικού, εκτός ημερησίας διάταξης, το πρόβλημα της επέκτασης του Βιολογικού καθαρισμού, πάνω στο μνημείο του Ντολμά.
Η αίθουσα ήταν γεμάτη από ψαράδες, αλλά και πολίτες του Αιτωλικού που έχουν ευαισθητοποιηθεί πάνω στο πρόβλημα αυτό.
Οι ψαράδες τοποθετήθηκαν πάνω στο θέμα μέσω του Προέδρου του σωματείου τους, του Γραμματέα...και του τεχνικού συμβούλου τους.
Αφού αναφέρθηκαν στα γεγονότα που προηγήθηκαν αυτές τις μέρες (εδώ), δήλωσαν ρητά και κατηγορηματικά, ότι δεν δέχονται να καταλήξουν τα απόβλητα του Αιτωλικού πάνω στο μνημείο του Ντολμά.


Ο Δήμαρχος Αιτωλικού κ. Γαλάνης, τους ανάφερε ότι εγγυάται πως δεν πρόκειται να πέσει σταγόνα πάνω στο νησάκι αυτό και με την ολοκλήρωση του έργου, θα ξεκινήσει άλλο έργο προκειμένου να καταλήξει ο βιολογικός σε βαλτότοπο στον «Ράγκο».
Από εκεί και πέρα ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, θα συνεχίσει την επέκταση προκειμένου να καταλήξει στον αρδευτικό αύλακα που περνάει πάνω από την Εθνική οδό Αντιρρίου – Αγρινίου.

Οι ψαράδες παρουσίασαν έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ στο οποίο αναφέρεται ότι αν κάποιο έργο θίγει ιστορικούς χώρους ή αν υπάρχει επιβάρυνση του περιβάλλοντος ή έρχεται σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, τότε μπορεί να γίνει τροποποίηση της μελέτης με άμεσες διαδικασίες εντός 3 ημερών έως 1 μήνα.
Η πρότασή τους μετά από τα επιχειρήματα που κατέθεσαν, είναι να γίνει άμεση τροποποίηση της μελέτης και να μεταφερθούν άμεσα οι σωλήνες από το μνημείο του Ντολμά.
Η αντιπολίτευση μέσω του κ. Καρβέλη, πρότεινε να κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα για την διακοπή των εργασιών, ώστε να φανεί και η κοινωνική αντίδραση που δημιούργησε το έργο αυτό.

Στα θετικά της συζήτησης καταγράφεται η στάση των ψαράδων, που με έγγραφα και επιχειρήματα, διεκδικούν να μην καταστραφεί το μνημείο του Ντολμά και να μην θιγεί ο χώρος που εργάζονται, δηλ η λιμνοθάλασσα.

Η Δημοτική Αρχή πέρα από την εμμονή να τελειώσει το έργο πάνω στο Ντολμά, δεν παρουσίασε επιχειρήματα, παρά μόνο την υπόσχεση ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει το έργο!!! Προτάσεις που απλά αντιμετωπίστηκαν από τους ψαράδες αρνητικά και με πολύ δυσπιστία.

Στα αρνητικά της συζήτησης οι τοποθετήσεις του πρώην Αντιδημάρχου και νυν δημοτικού συμβούλου κ. Φραγκούλη, που εκτός της έπαρσης, οι τοποθετήσεις του περιείχαν και ειρωνικές εκφράσεις, πράγμα που δημιουργούσε ένταση και αντίδραση στους ψαράδες.

Επίσης στα αρνητικά η στάση της Προέδρου του ΔΣ κας. Τσίντζου που χάνοντας την ψυχραιμία της, απευθύνθηκε με τσιρίγματα προς την αντιπολίτευση, διέκοπτε συνέχεια τα επιχειρήματα των ψαράδων αφαιρώντας τους ετσιθελικά τον λόγο με την δικαιολογία ότι μακρηγορούν, έδειχνε ανεπάρκεια στον χειρισμό ενός τόσου σοβαρού θέματος και γενικά χειρίστηκε το θέμα ενάντια στους ψαράδες και τα όποια δίκαια που διεκδικούν.

Το θέμα έκλεισε με την πρόταση να συναντηθούν αύριο με άλλον μελετητή, οι ψαράδες μαζί με την Δημοτική Αρχή προκειμένου να δουν τι μπορεί να γίνει από δω και πέρα.
Απόφαση δεν λήφθηκε καμία και προβλέπεται συνέχεια στην αντιπαράθεση Σωματείου Ελευθέρων Αλιέων Αιτωλικού και Δημοτικής Αρχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: