Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ


Ένταση -  Αντεγκλήσεις – Εμμονές.

Εγκλωβισμένο το Αιτωλικό σε παραταξιακές – κομματικές διαμάχες.

Σε κλίμα έντασης, αντεγκλήσεων και οργής έγινε το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα το νερό του Αιτωλικού.
Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από Αιτωλικιώτες, που αγωνιούν για την υγεία τους και ζητούν να δοθεί λύση στο θέμα όχι τώρα αλλά χθες.

Οι μέχρι τώρα χειρισμοί του Δημάρχου Ν Καραπάνου έχουν εξαγριώσει ολόκληρο το Αιτωλικό, δημιουργώντας τέτοια δυσπιστία που είναι δύσκολο έως αδύνατο να γίνει αποδεκτή η όποια πρόταση του, ειδικά για την πηγή του Κεφαλοβρύσου.
Εξαγγελίες προεκλογικές ότι θα πιούμε νερό σε 3 μήνες, μετά ότι θα πιούμε νερό τον ερχόμενο Φεβρουάριο (2015), ότι θα φέρει νερό η ΤΕΡΝΑ από τον Εύηνο με έργο 10 εκατομμυρίων, ότι έχει κανονιστεί τριμερής συνάντηση με τα Υπουργεία για να χρηματοδοτηθεί με 5 εκατομμύρια έργο υδροδότησης πάλι από τον Εύηνο, ότι έχει κατατεθεί μελέτη για επέμβαση στη πηγή αλλά δεν δημοπρατείτε λόγο απαγόρευσης από σχετικό Νόμο (ατυχία;), έχουν δημιουργήσει την αίσθηση στους Αιτωλικιώτες ότι ακούν μόνο ψέματα.
Και έρχεται το συμβάν της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και αποτελειώνει τις όποιες σωστές προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής και φτάνουν τη δυσπιστία και την αγανάκτηση του κόσμου στο ζενίθ.
Στη συνεδρίαση λοιπόν της 12-1-2017 ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους Αιτωλικιώτες για τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, προκειμένου να φτάσει στα σπίτια νερό για οικιακή χρήση. Σύνδεση με Νεοχώρι, με Μεσολόγγι, με Σταμνά κλπ.
Στο σημείο αυτό έγινε δέκτης της οργής των κατοίκων που θεωρούν τις ενέργειες ελλειπείς. Το νερό δεν φτάνει σε όλους και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες και υπάρχουν περιοχές που είναι ακόμα συνδεδεμένες με την πηγή.
Ακολούθησε ενημέρωση για τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έχουν γίνει και αναφέρθηκε ότι μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι θα έχουμε επίσημη ανακοίνωση από τους αρμόδιους φορείς. (Παρασκευή βράδυ και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα τίποτα).

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε και για την πορεία του έργου που βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης και περιλαμβάνει την αντικατάσταση του δικτύου στον Ανατολικό οικισμό Αιτωλικού και την επεξεργασία της πηγής του Κεφαλοβρύσου με φίλτρα ενεργού άνθρακα.
Τον λόγο πήραν πολλοί κάτοικοι του Αιτωλικού που πέρα από τις ερωτήσεις που έθεσαν για τεχνικά θέματα που αφορούν την καταλληλόλητα της πηγής, τόνισαν ότι το έργο που αφορά τα φίλτρα δεν είναι αποδεκτό για μια πηγή που έδωσε τόσο μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να δοθεί νερό στο Αιτωλικό από τον Εύηνο.
Όλα αυτά με φωνές και αντεγκλήσεις, νεύρα και χάσιμο ψυχραιμίας, με κύριο αποδέκτη τον Δήμαρχο.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.
Εκείνο που συμπέρανε αβίαστα ένας παρατηρητής της συζήτησης ήταν η εναγώνια προσπάθεια του Δημάρχου να πείσει ότι το έργο που αφορά στην πηγή πρέπει να γίνει γιατί θα δώσει πόσιμο νερό στο Αιτωλικό και οι αντιρρήσεις των Αιτωλικιωτών για την περεταίρω χρήση της πηγής καθώς και η προσπάθεια των δημοτικών παρατάξεων να πείσουν να μη γίνει το έργο.
Όλο αυτό το αλαλούμ συνοψίστηκε σε δύο φράσεις που ανέφερε ο εφημέριος των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιτωλικού π. Ανδρέας Μπότας: «Το κόμμα (σημείο στίξης) σημαίνει χωρίζω, και εδώ μέσα ενώ όλοι έχουμε την ίδια γνώμη και τον ίδιο σκοπό, μας χωρίζουν τα κόμματα»!!!
Τελικά μετά από μια 5ωρη συνεδρίαση όπου περίσσεψαν οι αντεγκλήσεις, οι φωνές, τα νεύρα, η δυσπιστία, τα κομματικά συμφέροντα, κατατέθηκαν δύο προτάσεις.
Η μία από την πλευρά της αντιπολίτευσης μέσω του Π Παπαδόπουλου που ήταν να απενταχθεί το έργο στην πηγή και να γίνει τοπικό δημοψήφισμα για την προτίμηση των κατοίκων του Αιτωλικού για υδροδότηση.
Η άλλη πρόταση του Δημάρχου βελτιωμένη από τον δημοτικό σύμβουλο Π Σταράμο, που είναι να μη γίνει απένταξη του έργου και να εξασφαλιστούν έγγραφες διαβεβαιώσεις από τους αρμοδίους για την εξασφάλιση νερού τόσο από την πηγή, με το έργο που προτείνει η δημοτική αρχή, όσο και από την κυβέρνηση για το έργο του Ευήνου. Στη συνέχεια δε να  επαναληφθεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σε μία εβδομάδα για να παρθεί η τελική απόφαση για το ποια λύση θα υιοθετηθεί.
Φυσικά λόγο πλειοψηφίας ψηφίστηκε η πρόταση του Δημάρχου, πράγμα που πυροδότησε νέες αντεγκλήσεις με πολλά νεύρα, αυτή τη φορά μεταξύ των κατοίκων του Αιτωλικού και των Δημοτικών συμβούλων του Αιτωλικού που ψήφησαν την πρόταση του Δημάρχου.
Και κάπου εδώ ο Πρόεδρος του ΔΣ έληξε το θέμα και ανακοίνωσε διάλλειμα.
Συνοψίζοντας, το Αιτωλικό δεν έχει νερό, ο Δήμαρχος προσπαθεί να κάνει "έργο" και όλοι οι υπόλοιποι προσπαθούν να μην κάνει έργο ο Δήμαρχος.
Η συνέχεια σε μια βδομάδα σε νέα συνεδρίαση του ΔΣ Μεσολογγίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: