Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Η πρόταση του Παν Σταράμου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 12ης Ιανουαρίου 2017


Σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συζήτηση του πρώτου θέματος που αφορούσε το πρόβλημα της ύδρευσης του Αιτωλικού ειπώθηκαν αρκετά πράγματα. Έγινε ενημέρωση για την μέχρι τώρα κατάσταση και έγινε προσπάθεια να απαντηθούν αρκετά ερωτήματα που εύλογα έχουν οι συμπολίτες μας.
Τέθηκε το εξής δίλλημα.

Να απενταχθεί ή όχι το έργο (ή το μέρος του έργου που αναφέρεται στην υδροδότηση από την πηγή του Κεφαλοβρύσου) που η Δημοτική Αρχή έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ και είναι προς δημοπράτηση, και να γίνει δημοψήφισμα για την πηγή υδροδότησης του Αιτωλικού.
Το έργο περιλαμβάνει δύο υποέργα, την αντικατάσταση του δικτύου του Σταθμού Αιτωλικού, και την προμήθεια και εγκατάσταση φίλτρων για τον καθαρισμό των νερών της πηγής Κεφαλοβρύσου (ή όποιας πηγής υδροδότησης το Αιτωλικό θα χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε στιγμή λέω εγώ). Το βέβαιο είναι πως το έργο αναφέρεται στην πηγή Κεφαλοβρύσου. Την ίδια πηγή για την οποία η Δ/νση Υγείας συστήνει την απομάκρυνση από αυτή. Την ίδια πηγή στην οποία δημιουργήθηκε το πρόβλημα της Πρωτοχρονιάς. Είναι δεδομένο πως η πηγή έχει μικροβιακό φορτίο και το φορτίο αυτό είναι ακανόνιστο, εξ ’ου και οι απαγορεύσεις της Δ/νσης Υγείας. Το πρόσφατο πρόβλημα έβαλε νέα δεδομένα στο τραπέζι, δεδομένα που ο μελετητής της συγκεκριμένης πρότασης του Δήμου, δεν είχε λάβει υπόψιν, αφού δεν υπήρχε προηγούμενο.
Είναι δεδομένο επίσης πως μερίδα του πληθυσμού είναι προκατειλημμένη πλέον απέναντι στην συγκεκριμένη πηγή και πως δεν θα δεχτεί νερό από αυτήν με οποιαδήποτε παρέμβαση.
Όπως αντίστοιχη μερίδα πολιτών αρνούνταν την υδροδότηση από το Χαλαζιά γιατί το νερό είχε υψηλή αγωγιμότητα και αφού δεν το ήθελαν οι Μεσολογγίτες εμείς θα το πάρουμε;
Αν όμως τα πράγματα ήταν πιο ψύχραιμα, ενδεχομένως σήμερα να υπήρχε αγωγός από το Αιτωλικό στο Μεσολόγγι. Είναι και αυτό δεδομένο.
Σίγουρα χρειάζεται ψυχραιμία και περισσότερα δεδομένα. Η Κα Τριανταφύλλου, βουλευτής της κυβέρνησης, πληροφόρησε το Δημοτικό Συμβούλιο για την επαφή της με τον Κο. Σκουρλέτη, Υπουργό, και για την πιθανότητα οριστικής λύσης από την πολιτεία.
Γίνεται αυτό να το αγνοήσουμε;
Πως άλλωστε θα αποφασίσουμε για το μέλλον μας;
Σίγουρα εγώ δεν θα το κάνω ελαφρά τη καρδία. Μπορεί όποιος θέλει να φωνάζει, να υιοθετεί όποια γνώμη θέλει, επιπόλαια ή κατόπιν σκέψης, να λαικίζει ή όχι. Ακόμη και να εξυπηρετεί σκοπιμότητες. Η Δημοκρατία τα δίνει αυτά τα δικαιώματα. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι όμως έχουμε την ευθύνη της ψήφου μας.
Με συναίσθηση της ευθύνης λοιπόν που μου αναλογεί και αφού άκουσα την βουλευτή της κυβέρνησης Κα Τριανταφύλλου, τους αρχηγούς των παρατάξεων, το Δήμαρχο, συμπολίτες μου αλλά και το προσωπικό της ΔΕΥΑΜ, έκανα την παρακάτω πρόταση που τελικά έγινε και πρόταση της πλειοψηφίας. Να ζητηθούν έγγραφες διαβεβαιώσεις, με την ευθύνη της υπογραφής του ο καθένας αρμόδιος, για τις προτάσεις αυτές. Δηλαδή, να υπάρξουν δύο έγγραφες διαβεβαιώσεις. Να υπάρξει έγγραφη διαβεβαίωση από τον μελετητή του έργου, τη ΔΕΥΑΜ ή όποιον άλλο αρμόδιο υπάρχει, που να μας διαβεβαιώνει για την αποτελεσματικότητα του έργου προς δημοπράτηση, για όλες τις περιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν, και τη διάρκεια αυτών φυσικά. Και να υπάρξει έγγραφη διαβεβαίωση από την πολιτεία, την βουλευτή ή όποιον αρμόδιο θέλει να παρέμβει, ή ασπάζεται αυτές τις παρεμβάσεις, πως θα αναλάβει να υλοποιήσει την οριστική λύση της υδροδότησης του Αιτωλικού, και σε εύλογο χρονικό διάστημα. Οι έγγραφες διαβεβαιώσεις πρέπει να έρθουν εντός μιας βδομάδας δεδομένου του επείγοντος αλλά και της αγωνίας των πολιτών για λύση, και να ξαναγίνει Δημοτικό Συμβούλιο σε μία βδομάδα για να αποφασίσουμε με τα νέα δεδομένα.
Το σίγουρο είναι πως αν δεν υπάρξουν διαβεβαιώσεις από την πλευρά του έργου προς δημοπράτηση, το έργο είναι άχρηστο και δεν υπάρχει όφελος στην υλοποίηση του υποέργου αυτού. Το σίγουρο επίσης είναι πως αν δεν βγει κάποιος από την πολιτεία, να μας περιγράψει την διαδικασία με την οποία θα αναλάβει την οριστική λύση, με χρονοδιάγραμμα, χρηματοδότηση και συγκεκριμένα δεδομένα, θα πρέπει να ξεχάσουμε την έξωθεν βοήθεια. Πρέπει να διευκρινιστεί αν γίνεται να αλλάξει ενταγμένο έργο, ή απεντάσσεται όλο το έργο, με ότι επακόλουθο έχει αυτό.
Προσωπικά, δεν ανέχομαι να εκμεταλλευτεί κανείς την πρόταση και ψήφο μου, αυτή, για να καιροσκοπήσει. Είναι ξεκάθαρη και δεν κινείται ούτε υπέρ ούτε κατά καμίας παράταξης. Αντίθετα είναι υπέρ μόνο του Αιτωλικού. Χρειάζομαι εγγυήσεις από όλα τα μέρη για να αποφασίσω για το μέλλον μου. Εάν σε μια βδομάδα ληφθούν οι εγγυήσεις που ζητώ, τότε η κινήσεις μας είναι σαφείς. Προχωράμε σε δημοπράτηση και αναθέτουμε στην πολιτεία την υλοποίηση της οριστικής υδροδότησης του Αιτωλικού από άλλη πηγή. Αφού έχουμε εγγυήσεις γιατί να πάμε σε άλλη πηγή; Για πρακτικούς λόγους. Καθαρή πηγή υδροδότησης σημαίνει μικρότερα λειτουργικά κόστη για την μονάδα, σημαίνει εναλλακτική πηγή υδροδότησης, σημαίνει αποδοτικότερη λειτουργία. Αν δεν πάρουμε εγγυήσεις, εγώ είμαι έτοιμος να ψηφίσω όποια εναλλακτική εγγυάται το μέλλον της υδροδότησης του Αιτωλικού. Προφανώς και κατά της παράταξής μου.
Αυτή ήταν η πρόταση μου. Ούτε κατά του Αιτωλικού, ούτε κατά των συμπολιτών μου. Ίσα ίσα, μέσω αυτής ζητούνται άμεσα έγγραφες εγγυήσεις για το αποτέλεσμα.

Παναγιώτης Π. Σταράμος
Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: