Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Χαιρετισμός του Δημάρχου Αιτωλικού Ν Γαλάνη στα εγκαίνια της έκθεσης στο «Κατράκειο»

Απ’ τον καιρό που άνοιξε το Μουσείο Βάσως Κατράκη – Κέντρο Χαρακτικής Τέχνης στο Αιτωλικό μπήκα κι εγώ στον ώριμο ενθουσιασμό και την ανάγκη προσέγγισης της εικαστικής καλλιτεχνικής δημιουργίας...

Στον ίδιο δρόμο συγκίνησης βρίσκονται, πιστεύω, και οι συνδημότες μου αιτωλικιώτες, τυχεροί που κερδίσαμε ένα πρότυπο μουσείο του σύγχρονου ελληνοευρωπαϊκού πολιτισμού κι από μικρή πολιτεία το Αιτωλικό άρχισε να κυκλοφορεί με θεωρημένο οικουμενικό διαβατήριο στην τέχνη, τον κριτικό στοχασμό και στον πολιτισμό.

Δεν θα μπορούσα να σας κρύψω αυτόν τον ενδόμυχο ενθουσιασμό μου. Τον προβάλλω σε κάθε καλή ευκαιρία παραγωγής πολιτισμού του Μουσείου.
Μετά την πετυχημένη εικαστική έκθεση στο χώρο των αιθουσών τέχνης του μουσείου των αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης, σήμερα επιχειρούμε τη δύσκολη αλλά ενδιαφέρουσα αναδρομική ατομική έκθεση του λαϊκού ζωγράφου Χρήστου Καγκαρά.

Έκθεση, Έρως του Γένους, την ονομάζει ο τεχνοκριτικός Κώστας Σταυρόπουλος κι εννοεί, υποθέτω, ότι η λαϊκή εικαστική δημιουργία μαζί με τη δημοτική ποίηση συλλαμβάνουν επ’ αυτοφώρω την ψυχοδιανοητική συνείδηση του ενοραματικού προσανατολισμού του πανάρχαιου λαού των Ελλήνων στη ζωή και στην τέχνη.

Είμαι βέβαιος πως αυτή η έκθεση θάναι μια οξυδερκής έκρηξη στα καλλιτεχνικά χρονικά του Αιτωλικού κι ολόκληρου του Νομού της Αιτωλοακαρνανίας.

Θ’ ακολουθήσει και δεύτερη μεγάλη κι ενδιαφέρουσα έκθεση με τους κορυφαίους χαράκτες της πρώτης 60ετίας του 20ου αιώνα, Γαλάνης, Θεοδωρόπουλος, Παπαδημητρίου, Βεντούρης, Τάσσος, Β. Κατράκη και Γιάννης Κεφαλληνός.

Το φθινόπωρο του 2010 το Μουσείο θα φιλοξενήσει τη Ρώσικη Πρωτοπορία 1910-1930, μέρος της μεγάλης συλλογής του Γιώργου Κωστάκη και μέρος της οποίας έχει αγοράσει το Υπουργείο Πολιτισμού , με υπουργό τότε τον Ευάγγελο Βενιζέλο. 1200 έργα περίπου, τα οποία στεγάζει το Κρατικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Έτσι το Μουσείο Βάσως Κατράκη βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Από το 2010 θα συνεργαστούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου, ο Δήμος, η Νομαρχία και το Υπουργείο Πολιτισμού κι αυτό το τετράπλευρο συνεργασίας θ’ απελευθερώσει τις ταχύτητες του ενοραματικού προσανατολισμού του Μουσείου για να βρει και το έργο της Βάσως Κατράκη πλήρη δικαίωση και στο Αιτωλικό, γενέτειρα πόλη της μεγάλης χαράκτριας του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: