Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

«Το χαμένο ταίρι» του Διονύση Λεϊμονή

Μέσα σε ζεστό και εγκάρδιο κλίμα παρουσιάστηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο «Χάρτα» «Το χαμένο ταίρι» του φιλόλογου Διονύση Λεϊμονή σε ένα χώρο πραγματικά φιλόξενο και οικείο για το βιβλίο. ...
Η φιλοξενία εκ μέρους του βιβλιοπωλείου, η επιμελημένη παρουσίαση από πλευράς ομιλητών της εκδήλωσης και η ευαισθησία του θέματος του συγκεκριμένου μυθιστορήματος συνέβαλλαν στην εξασφάλιση μιας όμορφης λογοτεχνικής βραδιάς.

Το αναγνωστικό κοινό του Βόλου και της Νέας Ιωνίας αγκάλιασε με θέρμη την προσπάθεια του συγγραφέα να αποδώσει όχι απλά μια προσωπική, βιωματική, τραυματική εμπειρία αλλά την ματωμένη πορεία μιας ταλαιπωρημένης γενιάς μέχρι την τελική δικαίωση και την αποδοχή της.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κυρία Τασούλα Τσιλιμένη με μια ενδιαφέρουσα φιλολογική και λογοτεχνική προσέγγιση του βιβλίου στηριζόμενη στο ίδιο το κείμενο κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον ενηλίκων αλλά και πολλών μαθητών που παρέμεναν και παρακολουθούσαν την εκδήλωση με κατανυκτική προσοχή.

Ο ηθοποιός Μπάμπης Παυλίδης πολύ παραστατικά αλλά χωρίς καμιά τάση προς την υπερβολή και το κραυγαλέο απέδωσε έντεχνα αποσπάσματα του βιβλίου αναδεικνύοντας έτσι τη δύναμη και την αισθητική του κειμένου υπό τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής(κανονάκι) από την μαθήτρια Ελευθερία Παυλίδου.

Τέλος, ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσερής συντόνισε άριστα την όλη εκδήλωση μιλώντας από καρδιάς τόσο για τον συγγραφέα του μυθιστορήματος όσο και για τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση αυτή.
Ο συγγραφέας μιλώντας καταληκτικά εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση για την παρουσία του κόσμου και κυρίως των μαθητών του που αποτελούν και το μέλλον μας, ενώ τόνισε πως ζώντας 18 και πλέον χρόνια στη Νέα Ιωνία αφουγκράστηκε τον παλμό και τη δυναμική των προσφύγων που από κυνηγημένοι μπόρεσαν να ενσωματωθούν σε μια κοινωνία που έφερνε τα δικά της τραύματα.

«Με το βιβλίο αυτό» είπε «που βασίζεται σε μια συγκεκριμένη γυναικεία μορφή αλλά στη συνέχεια πέρασε στα όρια της μυθιστορίας δε ζητώ να δυναμιτίσω μια κατάσταση ούτε επιζητώ την αλλαγή των συνόρων.
Πιστεύω όμως πως καμιά πολιτική συμφωνία και κανένα διαβούλιο δεν μπορεί να περιφρουρήσει την ανθρώπινη σκέψη. Αυτή ελεύθερη από ανθρώπινους φραγμούς γυρνά συχνά σε όσα άφησε πίσω της για να ψάξει το χαμένο ταίρι της προκειμένου να ολοκληρωθεί και να εξασφαλιστεί έτσι η ηθική ικανοποίηση και η ψυχική ευφορία»
Τέλος ευχαρίστησε τον εκδοτικό οίκο Ακρίτα με την αρωγή του οποίου και την εμπιστοσύνη του προς το έργο εξασφάλισε ένα αρκούντως ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Το βιβλίο διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία καθώς και με τηλεφωνική παραγγελία στα τηλέφωνα:
Eκδόσεις Aκρίτας
Tμήμα δημοσίων σχέσεων
Eλένη Δημητριάδου
Tηλέφωνα επικοινωνίας 210-5242020 εσωτ.2
e.dimitriadou@pkbooks.gr
Κεντρικά γραφεία:Χαλκοκονδύλη 36, Αθήνα, 104 32, τηλ.:210-5242010, akritas@pkbooks.gr
Bιβλιοπωλείο: Στοά του Bιβλίου (Πεσμαζόγλου 5) τηλ.:210-3247678
k.kyriakou@pkbooks.gr
Eπισκεφθείτε το ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο: www.akritas.net.gr

Επικοινωνία με το συγγραφέα: leimont@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: